Αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Με κρατική επιδότηση οι εργοδοτικές εισφορές

Αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: Με κρατική επιδότηση οι εργοδοτικές εισφορές

Αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την ενίσχυση της απασχόλησης προβλέπει νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί άμεσα στη Βουλή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με αυτές θα επιδοτείται για το μέρος που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή.

Το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τίθεται σε εφαρμογή από τη Δευτέρα 15 Ιουνίου έως και τις 15 Οκτωβρίου.

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υπεγράφη από το Υπουργείο Οικονομικών, η δανειακή σύμβαση για το «SURE», και χορηγήθηκαν οι σχετικές εγγυήσεις, προκειμένου να υλοποιηθεί το πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» για την ενίσχυση της απασχόλησης.

«Πρωτοβουλία η οποία επιβεβαιώνει ότι η διατήρηση των θέσεων εργασίας αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης», τονίζει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Συγκεκριμένα, διευρύνουμε τη χρηματοδότηση του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», με επιπλέον 190 εκατ. ευρώ, ειδικά για την πρώτη περίοδο εφαρμογής του, κατά την οποία τα έσοδα των επιχειρήσεων είναι ακόμα συμπιεσμένα.

Πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Με τη ρύθμιση αυτή μέσω της εκ περιτροπής εργασίας ο εργοδότης (που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ) θα μπορεί να μειώνει το χρόνο εργασίας κατά 50% είτε για μέρος είτε για το σύνολο του προσωπικού της επιχείρησης, καταβάλλοντας το 50% του μισθού.

Από το υπόλοιπο 50% του μισθού το κράτος θα καταβάλλει στον εργαζόμενο το 60%, γεγονός που οδηγεί σε μείωση του συνολικού κατά 20% σε σχέση με την αμοιβή που δικαιούνταν ο εργαζόμενος με πλήρη απασχόληση πριν από την πανδημία.

Εάν ο μισθός υπολείπεται του κατώτατου, το κράτος θα αναπληρώνει τη διαφορά, ώστε στην τσέπη του εργαζόμενου να φθάνουν τα 650 ευρώ μεικτά.

Σε ότι αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων αυτές θα καλύπτονται εξ’ ολοκλήρου από τον εργοδότη, επί του ονομαστικού μισθού των εργαζομένων.

Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν όλες οι επιχειρήσεις, που έχουν μείωση τζίρου πάνω από 20% κατά την περίοδο της κρίσης ανεξαρτήτως ΚΑΔ.

Ως το τέλος του χρόνου η ισχύς του μέτρου στις αερομεταφορές

Μάλιστα, από την έναρξη εφαρμογής του μέτρου, ήτοι τις 15 Ιουνίου, καταργείται η δυνατότητα του εργοδότη να θέτει με διευθυντικό δικαίωμα το προσωπικό του στη διαδικασία ασφαλούς λειτουργίας της επιχείρησης (αναστολή σύμβασης), καθώς κάτι τέτοιο θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για την εφαρμογή του μηχανισμού.

Η μείωση του χρόνου εβδομαδιαίας εργασίας δεν επιφέρει μετατροπή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων που εντάσσονται στον μηχανισμό, για το χρονικό διάστημα που οι επιχειρήσεις-εργοδότες κάνουν χρήση του μέτρου.

Η ρύθμιση θα εφαρμόζεται μόνο σε εργαζομένους που έχουν εξαρτημένη σχέση εργασίας, πλήρους απασχόλησης.

Σε ότι αφορά τον κλάδο των αερομεταφορών, η ρύθμιση είναι διευρυμένη και θα ισχύσει μέχρι και το τέλος του χρόνου. Δηλαδή θα ισχύσει από 15 Ιουνίου έως και 31 Δεκεμβρίου του 2020.

Η τροπολογία ρυθμίζει ακόμη την καταβολή και την αναλογία του επιδόματος αδείας και του επιδόματος Χριστουγέννων για το 2020.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ