Προβληματισμός έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες σε επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μπαρ και κλαμπ
Προβληματισμός έχει προκύψει τις τελευταίες ώρες σε επιστήμονες και κυβερνητικά στελέχη μετά τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν το Σαββατοκύριακο σε μπαρ και κλαμπ.
Πριν ακόμα ανοίξουν επίσημα τα κέντρα διασκέδασης, θαμώνες νυχτερινών μαγαζιών συγκεντρώθηκαν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Με το δεύτερο κύμα έξαρσης της πανδημίας να είναι δεδομένο για τους περισσότερους επιστήμονες, οι ίδιοι τονίζουν με κάθε τρόπο ότι η αποφυγή συνωστισμού είναι η μόνη λύση για να «γλιτώσουμε» νέα κρούσματα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα συγχρωτισμού γνωστό beack bar στη Μύκονο, στο οποίο οι ελεγκτές επέβαλαν «λουκέτο» 60 ημερών και χρηματικό πρόστιμο 20.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες για μη τήρηση των προβλεπόμενων κανονισμών προστασίας και διασφάλισης της δημόσιας υγείας.
Πέτσας: Στο τραπέζι το ενδεχόμενο για τοπικό lockdown
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δεν απέκλεισε να εφαρμοστεί τοπικό lockdown αν παρατηρηθεί αύξηση κρουσμάτων σε κάποια δομή, σχολείο ή και ολόκληρη γεωγραφική περιοχή, όπως νομούς ή νησιά.
Ο κ. Πέτσας εξήγησε ότι στόχος είναι εφόσον υπάρξει εστία να διαγνωστεί γρήγορα και να γίνει περιχαράκωσή της ώστε να μην υπάρξει διασπορά στην κοινότητα. Σε αυτό το πλαίσιο σταμάτησαν οι πτήσεις από τη Ντόχα μόλις υπήρξαν 12 κρούσματα όπως είπε.
«Το ίδιο θα κάνουμε σε τοπικό επίπεδο αν δούμε κάπου ένα πρόβλημα, είτε αφορά γειτονιά, ή μια υγειονομική δομή ή ένα σχολείο. Μπορεί να αφορά ακόμη και μια γεωγραφική περιοχή ένα νησί ή ένα νομό. Όλα είναι στο τραπέζι. Δεν έχει φύγει ο κοροναϊός. Μην χαλαρώνουμε», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Σχετικά με τις επικρίσεις για το δίμηνο λουκέτο σε beach bar στη Μύκονο όπου έγινε πάρτι χωρίς να τηρηθούν τα προβλεπόμενα μέτρα, ο κ. Πέτσας είπε ότι η νομοθεσία πρέπει να γίνεται σεβαστεί και «αν χρειάζεται κάτι να αναθεωρηθεί στο μέλλον εδώ είμαστε να το δούμε» αλλά το κύριο μέλημα της κυβέρνησης είναι η δημόσια υγεία.
Σύψας: Καθοριστικός παράγοντας η ατομική ευθύνη
Στην ανάγκη προσοχής από τους πολίτες για να αποφευχθεί η επιστροφή της πανδημίας στη χώρα εστίασε ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας.
«Δεν μπορούμε να ελέγχουμε συνεχώς τη συμπεριφορά των πολιτών, ούτε η Αστυνομία μπορεί να είναι παντού» τόνισε ο κ. Σύψας, σημειώνοντας ότι η ατομική ευθύνη θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για την εμφάνιση ή όχι του νέου κύκλου κρουσμάτων.
«Δεν πιστεύω ότι θα έχουμε ένα καταστροφικό σενάριο στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Σύψας, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να επικρατήσει η λογική στις συμπεριφορές των πολιτών.
Παράλληλα, επανέλαβε ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί είναι οι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού.
Σουρβίνος: Εικόνες συνωστισμούς μπορούν να δημιουργήσουν εστίες με ταχύτατη διασπορά
Ο καθηγητής ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος εξήγησε ότι ο ιός δεν έχει φύγει από τη χώρα μας, υπάρχει στην κοινότητα και πως «τέτοιου είδους εικόνες μπορούν να δημιουργήσουν εστίες, μικρές ή μεγάλες, ανά πάσα στιγμή με ταχύτατη διασπορά».
«Είναι διαφορετικό το καλοκαίρι αυτό, πρέπει να προσαρμοστούμε στην ιδέα», «όλοι πρέπει να δείξουμε την αντίστοιχη υπευθυνότητα», απάντησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχολιάζοντας την επιχειρηματολογία των καταστηματαρχών, ότι δεν μπορούν όλο το βράδυ να επιτηρούν τους τουρίστες που πίνουν τους ποτό τους.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι καταλαβαίνει και κατανοεί τα σχόλια περί οικονομίας καθώς «είναι μια λεπτή ισορροπία και μια πολύ δύσκολη εξίσωση που πρέπει να λυθεί μεταξύ της δημόσιας υγείας και του τουρισμού και της επανεκκίνησης της οικονομίας».
Σε κάθε περίπτωση ο κ. Σουρβίνος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο για τοπικά lockdown σε νησιά ή σε περιοχές όπου θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων. Είπε ότι η επιτροπή αξιολογεί κάθε στιγμή τα επιδημολογικά δεδομένα και «μπορεί να ληφθούν μέτρα σταδιακής άρσης της χαλάρωσης των μέτρων ή ακόμη και ένα τοπικό lockdown. Όλα είναι πιθανά προέχει η δημόσια υγεία», ανέφερε.
Γώγος: Χαλάρωση μέτρων και εισαγόμενα κρούσματα μπορεί να οδηγήσουν στην αναζωπύρωση της πανδημίας
Στην ιδιαιτερότητα του φετινού καλοκαιριού αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «αντί για 1.000 ανθρώπους σε ένα μαγαζί, φέτος θα πρέπει να μπαίνουν μόνο 200».
Οπως εκτίμησε ο ίδιος, είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν εισαγόμενα κρούσματα στη χώρα κατά την τουριστική περίοδο, τονίζοντας πως μαζί με τη χαλάρωση των μέτρων «μπορεί να οδηγήσουν σε ένα εκρηκτικό μείγμα» που ίσως αποτελέσει τη βάση για την αναζωπύρωση της πανδημίας στη χώρα.
Γεωργιάδης για «λουκέτο» στη Μύκονο: Ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο
Για το δίμηνο λουκέτο που επιβλήθηκε σε beach bar στη Μύκονο όπου οι ελεγκτές διαπίστωσαν συνωστισμό και μη εφαρμογή των μέτρων για τον κορωνοϊό, μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια να ανοίξει την οικονομία αλλά πρέπει να τηρούν όλοι τους κανόνες καθώς αν θεωρήσουμε ότι ο ιός τελείωσε «αυτή είναι η συντομότερη οδός προς την απόλυτη καταστροφή μας».
Για το άνοιγμα των καταστημάτων είπε πως υπάρχουν κανόνες και έχουν προβλεφθεί ποινές. «Εγώ είμαι ο αρμόδιος υπουργός και διαπιστώνουμε ότι μια επιχείρηση αποφασίζει δημοσία θέα να μην τα τηρεί. Τι πρέπει να κάνω; Να πω ότι ‘’α, μπράβο δεν πειράζει’’», απάντησε στις επικρίσεις ότι το δίμηνο κλείσιμο αποτελεί εξοντωτική ποινή.
Μιλώντας στο Σκάι, ο κ. Γεωργιάδης, εξήγησε ότι έχουν γίνει πλήθος ελέγχων αλλά λουκέτο δεν έχει επιβληθεί σε καμία άλλη περίπτωση καθώς «δεν βρέθηκε σε κανένα άλλο σημείο τόση εξόφθαλμη παραβίαση των κανονισμών». Το λουκέτο πρόσθεσε είναι το τελευταίο μέτρο και εξαρτάται από το μέγεθος της παραβίασης των κανόνων.
«Εκεί ήταν κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο και προσέξτε, εμείς έχουμε απαγορεύσει τη χρήση του μπαρ. Εκεί ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, πάνω στο μπαρ. Ήταν σαν να μην υπήρχε κανένας νόμος και καμιά απόφαση. Όταν κάποιος είναι τόσο πολύ προκλητικός, δεν καταλαβαίνω», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης.