Μια χώρα εκτός ελέγχου: Οργή και αίμα στους δρόμους των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Μια χώρα εκτός ελέγχου: Οργή και αίμα στους δρόμους των ΗΠΑ για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ

Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποίησε παρέμβαση ζητώντας από τους πολίτες να αξιοποιήσουν την οργή τους με πιο αποτελεσματικό και λιγότερο καταστροφικό τρόπο.

Σε κρίση βρίσκονται οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, καθώς οι διαδηλώσεις για τη δολοφονία του Αφροαμερικάνου Τζορτζ Φλόιντ από λευκούς αστυνομικούς μαίνονται στις περισσότερες πολιτείες από την Τρίτη.

Από τη στιγμή που ο Τζορτζ Φλόιντ είπε τις τελευταίες του λέξεις, «Δεν μπορώ να αναπνεύσω», χιλιάδες διαδηλωτές έχουν γεμίσει τους δρόμους των μεγαλουπόλεων των ΗΠΑ για να διαμαρτυρηθούν όχι μόνο για τον θάνατό του, αλλά και για όλους τους άοπλους Αφροαμερικάνους που έχουν σκοτωθεί στα χέρια λευκών αστυνομικών.

Έχοντας μόλις βγει από την πανδημία του κοροναϊού και λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές, η Αμερική αποδεικνύεται βαθιά διχασμένη και οργισμένη απέναντι σε ένα σύστημα που προωθεί τις ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές, οικονομικές και φυλετικές διαφορές μέσω της ρητορικής του συντηρητικού προέδρου της.

Η Αμερική αυτή έχει χάσει τον δρόμο της: τα άγρια επεισόδια έχουν αρχίσει να παίρνουν μεγαλύτερη δημοσιότητα από τις ειρηνικές διαμαρτυρίες, καθώς πληθαίνουν οι εμπρησμοί, οι λεηλασίες, οι βανδαλισμοί από τη μεριά των ακραίων διαδηλωτών και η βία από μερίδα αστυνομικών.

Τουλάχιστον 4.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί από την Τετάρτη, για πρώτη φορά μετά τη δολοφονία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ενώ μέχρι και ο πρώην πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα πραγματοποίησε παρέμβαση ζητώντας από τους πολίτες να αξιοποιήσουν την οργή τους με πιο αποτελεσματικό και λιγότερο καταστροφικό τρόπο.

Σοκαριστική αποκάλυψη: 237 άνθρωποι έχουν συλληφθεί στη Μινεσότα όπως ο Φλόιντ

Μία αποκάλυψη που καταδεικνύει τη βία που εφαρμόζει η αστυνομία των ΗΠΑ – και δη στη Μινεάπολη – σε πολίτες έκανε το NBC.

Σαράντα τέσσερις πολίτες έχασαν τις αισθήσεις τους τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς συνελήφθησαν με το χαρακτηριστικό πάτημα στον λαιμό. Με τον τρόπο δηλαδή με τον οποίο έχασε την ζωή του ο Τζορτζ Φλόιντ!

Ο αριθμός αυτός είναι ασυνήθιστα υψηλός σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ για μια πόλη 400.000 κατοίκων όπως η Μινεάπολη.

Το πάτημα στον λαιμό είναι κάτι που αποφεύγουν οι αστυνομικοί σε άλλες περιοχές των ΗΠΑ, ακριβώς γιατί μπορεί να προκαλέσει την απώλεια της ανθρώπινης ζωής.

Υπολογίζεται ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως μέσο σύλληψης τουλάχιστον 237 φορές από την αστυνομία στην Μινεάπολη από το 2015 έως σήμερα με αποτέλεσμα το 16% των υπόπτων να χάσουν τις αισθήσεις τους σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το NBC.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό το ακραίο μέτρο χρησιμοποιήθηκε όταν ο ύποπτος προσπάθησε να διαφύγει ή αντιστάθηκε στην σύλληψη.

Παρέμβαση Ομπάμα για τις διαδηλώσεις

Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, σε άρθρο του στο Medium  μοιράζεται με τους Aμερικανούς τις σκέψεις τους για τη νέα κρίση που ζουν οι ΗΠΑ και για τον σωστό τρόπο που πρέπει να γίνονται οι διαδηλώσεις.

Mεταξύ άλλων ο Ομπάμα γράφει: «Να μην δικαιολογήσουμε την βία, ή να την εκλογικεύσουμε ή να συμμετάσχουμε σε αυτήν. Αν θέλουμε το δικαιϊκό μας σύστημα και την αμερικανική κοινωνία γενικότερα να λειτουργήσει με βάση τις υψηλές ηθικές αξίες, πρέπει αυτές τις αξίες να τις εφαρμόσουμε πρώτοι εμείς».

Προτείνει ακόμα «να διοχετεύσουμε την δικαιολογημένη μας οργή σε ειρηνικές και αποτελεσματικές πράξεις και τότε αυτό θα γίνει σημείο καμπής στο μακρύ ταξίδι της χώρας μας έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στα υψηλότερα ιδανικά μας».

Έξι νεκροί
Μέχρι σήμερα έξι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, πάνω από 4.000 έχουν συλληφθεί και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί – πολλοί από πλαστικές σφαίρες με τις οποίες πυροβολούν οι αστυνομικοί.

Χαρακτηριστική της σφοδρότητας των συγκρούσεων στην Ουάσινγκτον, και στις ΗΠΑ γενικότερα, είναι ο απολογισμός των τραυματιών τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα. Περισσότεροι από 50 πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις έξω από τον Λευκό Οίκο σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Στο Ντέιβενπορτ της Αϊόβα καταγράφηκαν δύο ακόμα νεκροί κι ένας αστυνομικός τραυματίας. Σύμφωνα με την αστυνομία, κατά την διάρκεια περιπολίας οι αστυνομικοί έπεσαν σε ενέδρα από διαδηλωτές.

Ο αρχηγός της αστυνομίας του Ντάβενπορτ, Πολ Σικόρσκι ανέφερε ότι αστυνομικοί που εκτελούσαν περιπολία μέσα στα αστυνομικά οχήματα δέχθηκαν πυροβολισμούς από διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αποτέλεσμα ήταν να ακολουθήσει ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ πραγματοποιήθηκαν αρκετές συλλήψεις.

Σύμφωνα με τον Σικόρσκι, η αστυνομία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει δεκάδες περιστατικά πυροβολισμών στην περιοχή κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα συνολικά να δεχθούν πυρά τέσσερις άνθρωποι, ενώ δύο κατέληξαν.

Υποστήριξε ότι διαδηλωτές έσπασαν τα οχήματα της αστυνομίας και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Ο δήμαρχος του Ντάβενπορτ, Μάικ Μέιτσον, είπε ότι τίθεται σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη και ζήτησε από τον κυβερνήτη να ενεργοποιηθεί η Εθνική Φρουρά.

Ενας θάνατος από αστυνομικά πυρά καταγράφηκε στο Λούισβιλ στο Κεντάκι.

ΗΠΑ το 2020 όπως… ΗΠΑ το 1968
Η κατάσταση έχει βγει εκτός ελέγχου και οι πολιτείες στις οποίες έχει επιβληθεί απαγόρευση κυκλοφορίας με πάνω από 17.000 μέλη της Εθνικής Φρουράς να είναι στους δρόμους είναι:

Αριζόνα, Άρκανσο, Καλιφόρνια, Φλόριντα, Ιλλινόι, Μίσιγκαν, Νεμπράσκα, Νεβάδα, Οκλαχόμα, Όρεγκον, Βιρτζίνια, Κολοράντο, Τζόρτζια, Ιντιάνα, Κεντάκι, Μινεσότα, Βόρεια Καρολίνα, Οχάϊο, Πενσιλβάνια, Νότια Καρολίνα, Νότια Ντακότα, Τενεσί, Τέξας, Γιούτα, Ουάσινγκτον, Γουισκόνσιν, Επαρχία της Κολούμπια.

Είναι η πρώτη φορά επιβάλλεται απαγόρευση κυκλοφορίας σε τόσες πολλές πόλεις από το 1968 στον απόηχο της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ! Και τότε, οι διαδηλώσεις (και κατά του πολέμου) είχαν συμπέσει με προεκλογική προεδρική εκστρατεία.

Εμπόλεμη κατάσταση σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ
Πολλές αμερικανικές πόλεις συγκλονίζονται από κύμα διαδηλώσεων αλλά και ταραχών μετά τον θάνατο του 46χρονου Αφροαμερικανού κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς τη Δευτέρα, γεγονός το οποίο μετατράπηκε σε σύμβολο του βαθιά εδραιωμένου ρατσισμού σε βάρος των μελών των φυλετικών μειονοτήτων.

Λεηλασίες ξέσπασαν χθες τη νύχτα στη Νότια Καλιφόρνια, ένας οδηγός δεξαμενοφόρου κινήθηκε μέσα σε πλήθος διαδηλωτών στην Μινεάπολις και διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία στη Βοστώνη και στην Ουάσινγκτον καθώς οι ΗΠΑ αγωνίζονται να θέσουν υπό έλεγχο τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για έκτη συναπτή ημέρα και σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια έπειτα από τον θάνατο του Φλόιντ.

Στη Μινεάπολη, ένα βυτιοφόρο πέρασε μέσα από χιλιάδες ανθρώπους που διαδήλωναν σε μία γέφυρα, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει κάποιος τραυματισμός.

Στην Ουάσιγκτον, η ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μπροστά από τον Λευκό Οίκο πυρπολήθηκε την Κυριακή το βράδυ. Οι ταραχοποιοί έριξαν κοκτέιλ. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού εναντίον διαδηλωτών που έβαλαν φωτιά στην αμερικανική σημαία στο πάρκο Λαφαγιέτ.

Η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων το βράδυ της Κυριακής, τοπική ώρα (το πρωί της Δευτέρας ώρα Ελλάδας) για να διαλύσει τους συμμετέχοντες σε διαδήλωση εναντίον της αστυνομικής βίας και του ρατσισμού μπροστά στον Λευκό Οίκο, καθώς ξέσπασαν επεισόδια σε διάφορες περιοχές της πρωτεύουσας.

Πλήθος διαδηλωτών συγκεντρώθηκε μπροστά στην επίσημη κατοικία του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, φωνάζοντας συνθήματα, κρατώντας πλακάτ και βάζοντας φωτιές, παρότι στην αμερικανική πρωτεύουσα έχει τεθεί σε εφαρμογή απαγόρευση της κυκλοφορίας κατ’ εντολή της δημάρχου Μιούριελ Μπάουζερ.

Στη Σάντα Μόνικα, στο Λος Άντζελες, λεηλατήθηκαν ακριβά καταστήματα στον δημοφιλή δρόμο της Third Street Promenade, πριν η αστυνομία προχωρήσει σε συλλήψεις. Οι βανδαλισμοί ακολούθησαν μια ογκώδη ειρηνική διαδήλωση που είχε γίνει νωρίτερα στην πόλη.

Πιο νότια, στο προάστιο Λονγκ Μπιτς του Λος Άντζελες, μια ομάδα νεαρών ανδρών και γυναικών έσπασαν τα παράθυρα ενός εμπορικού κέντρου και λεηλάτησαν καταστήματα προτού διαλυθούν λίγο πριν από την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 μμ.

Σποραδικά επεισόδια βίας ξέσπασαν και στη Βοστώνη έπειτα από ειρηνικές διαδηλώσεις καθώς ακτιβιστές πέταξαν μπουκάλια σε αστυνομικούς και πυρπόλησαν ένα αστυνομικό όχημα.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης η αστυνομία συνέλαβε περίπου 350 ανθρώπους και 30 αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά στη διάρκεια συγκρούσεων.

Ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο δήλωσε ότι ερευνάται η συμπεριφορά των αστυνομικών. Όπως είπε ο ίδιος, είδε ένα βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ένας αστυνομικός να τραβάει την μάσκα από το πρόσωπο ενός Αφροαμερικανού διαδηλωτή και να ψεκάζει κάτι στο πρόσωπό του.

Ανάμεσα στους συλληφθέντες για παράνομη συνάθροιση, τη νύχτα του Σαββάτου, είναι και η 25χρονη κόρη του Μπιλ ντε Μπλάζιο, Κιάρα, σύμφωνα με μια πηγή του αστυνομικού τμήματος της Νέας Υόρκης. Η νεαρή αφέθηκε ελεύθερη.

Στην Ατλάντα της Τζόρτζια δύο αστυνομικοί αποπέμφθηκαν για χρήση υπερβολικής βίας εναντίον δύο νεαρών φοιτητών, τους οποίους χτύπησαν με teaser και τους έσπασαν τα παράθυρα του αυτοκινήτου γιατί κυκλοφορούσαν μετά την έναρξη της απαγόρευσης κυκλοφορίας!

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Σικάγο, το Σιάτλ, το Σολτ Λέικ Σίτι, το Κλίβελαντ και το Ντάλας, τη Βοστώνη, το Μαϊάμι, την Οκλαχόμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ