Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει να υποβάλλονται από τους πολίτες - Που χρειάζεται προσοχή και πως μπορείτε να καλύψετε τα τεκμήρια για να μην πληρώσετε παραπάνω χρήματα
Ανοιχτή είναι η ειδική εφαρμογή του TAXISnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2020 – αφορά τα εισοδήματα του 2019 – όπου οι φορολογούμενοι πρόκειται να εκπληρώσουν και φέτος τη σχετική φορολογική υποχρέωση τους.
Το βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης δεν έχει ουσιαστικές διαφορές σε σχέση με πέρυσι ενώ και φέτος οι περισσότεροι κωδικοί και ειδικά αυτοί που αφορούν τα εισοδήματα, τους φόρους που έχουν παρακρατηθεί και τα τεκμήρια είναι προσυμπληρωμένα.
Οι φορολογούμενοι, ενόψει της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν εντός του 2019 θα φορολογηθούν με βάση το πλαίσιο που ίσχυε έως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 και ο φόρος που θα περιέχουν τα εκκαθαριστικά του 2020 θα κυμαίνεται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα, εφόσον δεν έχουν μεταβληθεί τα εισοδήματα.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Με βάση τη νομοθεσία η υποβολή των δηλώσεων ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου, ενώ η πρώτη δόση πληρώνεται στα τέλη Ιουλίου.
Ωστόσο, τα προβλήματα στην οικονομία, οι επιχειρήσεις που υπολειτουργούν είναι εξαιρετικά πιθανό να οδηγήσει στην παράταση τόσο της υποβολής τους όσο και της καταβολής των φόρων από τους υπόχρεους που θα λάβουν χρεωστικό σημείωμα.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσδόων (ΑΑΔΕ) υπολογίζει ότι φέτος θα υποβληθούν περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια δηλώσεις, που αντιστοιχούν σε περίπου 9 εκατομμύρια εκκαθαριστικά σημειώματα. Από πέρυσι, στις περιπτώσεις κοινής δήλωσης συζύγων, η βεβαίωση του φόρου ή η επιστροφή φόρου, κατά περίπτωση, αφορά τον κάθε σύζυγο χωριστά και δεν γίνεται συμψηφισμός μεταξύ χρεωστικού και πιστωτικού ποσού μεταξύ των συζύγων.
Δηλαδή, στις κοινές δηλώσεις συζύγων η εκτύπωση του εκκαθαριστικού γίνεται με τους κωδικούς πρόσβασης του καθενός συζύγου και σε περίπτωση που η σύζυγος δεν διαθέτει κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet οι πράξεις προσδιορισμού φόρου εκτυπώνονται με τους κωδικούς του συζύγου.
Η φορολογική κλίμακα
Φορολογική κλίμακα: Με συντελεστές 22% – 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, ατομικές επιχειρήσεις και αγροτικές δραστηριότητες.
Συγκεκριμένα επιβάλλεται φόρος:
– 22% για ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ.
– 29% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τις 20.000 ευρώ και μέχρι τις 30.000 ευρώ
– 37% για το τμήμα του εισοδήματος πάνω από τα 30.000 και μέχρι τα 40.000 ευρώ
– 45% για το τμήμα του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.
Πώς να γλιτώσετε από τα τεκμήρια
Αντιμέτωποι με τις παγίδες που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων θα βρεθούν και φέτος εκατομμύρια φορολογούμενοι με χαμηλά εισοδήματα.
Ο λόγος είναι ότι θα τους υποχρεώσουν να εμφανίσουν πολύ υψηλά τεκμαρτά φορολογητέα εισοδήματα, μεγαλύτερα από τα πραγματικά αποκτηθέντα, και θα τους προκαλέσουν υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις, καθώς και άλλου είδους απρόσμενα οικονομικά βάρη.
Έτσι, ένας στους τρεις φορολογούμενους πέφτει στην παγίδα των τεκμηρίων και φορολογείται για εισόδημα που δεν έχει στην πραγματικότητα αλλά για το εισόδημα που προκύπτει με βάση τις τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης.
Όμως υπάρχουν τρόποι, που επιτρέπουν στον φορολογούμενο να παρακάμψει τα τεκμήρια και να φορολογηθεί για το πραγματικό του εισόδημα. Η παράκαμψη των τεκμηρίων μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους και εφόσον ο φορολογούμενος διαθέτει ή μπορεί να βρει ή να επικαλεστεί εισοδήματα από συγκεκριμένες πηγές.
Αναλυτικότερα τα εισοδήματα που μπορεί να επικαλεστεί ο φορολογούμενος είναι τα ακόλουθα:
– Πραγματικά εισοδήματα τα οποία αποκτήθηκαν το 2019 από τον ίδιο το φορολογούμενο, τη σύζυγο του και τα εξαρτώμενα μέλη του και τα οποία απαλλάσσονται από το φόρο ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, το Ε.Κ.Α.Σ., τα κέρδη από μετοχές και αμοιβαία κεφάλαια, οι τόκοι από ρέπος, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες, τα επιδόματα επικινδυνότητας κ.λπ
– Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2019 από το φορολογούμενο. Πρόκειται για το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, η αποζημίωση που εισέπραξε από την ασφαλιστική του εταιρεία κ.λπ.
– Τα έσοδα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2019 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2019 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.
– Χρηματικά ποσά που εισήγαγε στην Ελλάδα ο φορολογούμενος το 2019, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται. Για την απόδειξη των ποσών αυτών απαιτείται το πρωτότυπο παραστατικό που εκδίδει κάθε τράπεζα όταν εισάγονται χρηματικά κεφάλαια από το εξωτερικό. Μεταξύ των παραστατικών περιλαμβάνεται και η μοναδική βεβαίωση αγοράς συναλλάγματος.
– Δάνεια που έλαβε ο φορολογούμενος εντός του 2019 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου.
– Ποσά που εισέπραξε το 2019 ο φορολογούμενος είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2019 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η-12-2019.
– Κέρδη από λαχεία, ΠPOΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του Ο.Π.Α.Π. Τα ποσά των κερδών από τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ λαμβάνονται υπόψη μόνο εφόσον αφαιρεθεί η δαπάνη του φορολογούμενου για την αγορά του κουπονιού ή του δελτίου ή του λαχείου που κέρδισε. Για να αποδειχθεί η είσπραξη κέρδους από τυχερό παιχνίδι του ΟΠΑΠ ή λαχείο θα πρέπει ο φορολογούμενος να έχει στη διάθεσή του τη σχετική βεβαίωση από τον O.Π.A.Π. ή από την εταιρία που διενεργεί τις κληρώσεις των Λαχείων.
– Η αποτελεσματικότερη μέθοδος, είναι η επίκληση εισοδημάτων παρελθόντων οικονομικών ετών. Πρόκειται για τη «ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών» με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20, 30 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια υπήρχαν.
Κατοχύρωση της έκπτωσης φόρου
Οι φορολογούμενοι για να δικαιούται την έκπτωση φόρου έως 1.900 -2.100 ευρώ θα πρέπει κατά τη διάρκεια του 2019 να έχει εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή μέσω e-banking) δαπάνες για αγορές αγαθών ή παροχή υπηρεσιών συνολικού ύψους ίσου με ποσοστό:
– 10% του ετησίου εισοδήματός του, πραγματικού ή τεκμαρτού, εφόσον το εισόδημα αυτό ανέρχεται έως 10.000 ευρώ,
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ και 15% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- ατομικό του εισόδημα ανέρχεται σε 10.001 έως 30.000 ευρώ και
– 10% επί των πρώτων 10.000 ευρώ, 15% επί των επόμενων 20.000 ευρώ και 20% επί του υπερβάλλοντος ποσού, εφόσον το ετήσιο -πραγματικό ή τεκμαρτό- εισόδημά του ξεπερνά τις 30.000 ευρώ. Το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.
Εισοδήματα από ακίνητα: Με συντελεστές από 15% έως 45% θα φορολογηθούν τα εισοδήματα από ακίνητα.
Συγκεκριμένα, εφαρμόζεται κλίμακα με τους εξής συντελεστές:
– 15% μέχρι 12.000 ευρώ.
– 35% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος από τα 12.001 έως τα 35.000 ευρώ.
– 45% στο τμήμα ετησίου εισοδήματος πάνω από τα 35.000 ευρώ.
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ θα καταβάλλουν ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία υπολογίζεται κλιμακωτά με συντελεστές από 2,2% έως 10%.
Προκαταβολή φόρου: Επιβάλλεται προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους με συντελεστή 100% επί του κυρίου φόρου εισοδήματος, σε όσους δηλώνουν εισοδήματα από επιχειρηματικές ή και αγροτικές δραστηριότητες, καθώς επίσης και σε όσους φορολογούνται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.
Ένας «μπομπέρ» που βλέπει… Euroleague: Η χρονιά «εκτόξευσης» του Βασίλη Τολιόπουλου (vids)
Τέλος επιτηδεύματος: Επιβάλλεται τέλος επιτηδεύματος από 400 έως 650 ευρώ σε κάθε φορολογούμενο που έχει ασκήσει επιχειρηματική δραστηριότητα: Οι φορολογούμενοι που ασκούν ατομικά επιχειρηματικές δραστηριότητες θα πληρώσουν και για τη χρήση του 2019 το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος το οποίο ανέρχεται σε 650 ευρώ και σε επιπλέον 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.