Φαίνεται πως η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στον απόηχο των απειλών για νέο μεταναστευτικό κύμα και της θωράκισης των συνόρων στον Έβρο.
Σκληρή γλώσσα εξαπέλυσε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του Νίκου Δένδια, με αφορμή τις εξελίξεις στον Έβρο και τη δήλωση του Έλληνα ΥΠΕΞ ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των μεταναστών.
Φαίνεται πως η Τουρκία επιχειρεί να ρίξει κι άλλο «λάδι στη φωτιά» των ελληνοτουρκικών σχέσεων, στον απόηχο των απειλών για νέο μεταναστευτικό κύμα και της θωράκισης των συνόρων στον Έβρο.
Σε ανακοίνωσή του, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει μεταξύ άλλων πως η Ελλάδα αλλάζει την πραγματικότητα, παραβιάζει τα δικαιώματα προσφύγων και μεταναστών και καλεί τη χώρα μας να εκλογικευτεί.
Απαντώντας στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως «η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών. Είναι ντροπή να αποκαλούν την Τουρκία βάρβαρη χώρα. Το ελληνικό κράτος πρέπει να γλιτώσει από τη δική του βαρβαρότητα, πρέπει να σέβεται τα δικαιώματα των μεταναστών, να μην κάνει βαρβαρότητες, να μην τους προωθεί στα σύνορα».
«Η χώρα που υποστηρίζει ότι είναι λίκνο του πολιτισμού να σέβεται όσους έχουν διαφορετική θρησκεία και πολιτισμό», καταλήγει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.
«Φρούριο» ο Έβρος: Drones, ελικόπτερα και θερμικές κάμερες
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά με το σχέδιο κατασκευής του νέου φράχτη στον Έβρο για θωράκιση της συνοριογραμμής της χώρας με την Τουρκία, δείχνοντας έτσι την αποφασιστικότητά της να ανασχέσει πιθανό νέο μεταναστευτικό κύμα, μετά και τις σχετικές απειλές από υπουργούς του Ερντογάν.
Ο νέος φράχτης είναι κλειδί στα σχέδια της Αθήνας, για να εμποδίσει νέα «εργαλιοποίηση» του μεταναστευτικού από την τουρκική ηγεσία. Και σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ο νέος φράκτης έχει τρία «καυτά» σημεία.
1) Πέταλο 16 χλμ.
2) Φέρες Κτήμα Τσιρόζη 14 χλμ.
3) Νεραϊδότοπος 2,5 χλμ.
Η ΕΛΑΣ επιχειρεί να χτίσει τείχος σε στεριά και αέρα με αστυνομικές ενέδρες σε 15 εναλλασσόμενα σημεία, κάλυψη των «κενών» με DRONES και ελικόπτερα και σταθερές θερμικές κάμερες εμβέλειας 12 χλμ.
Επιπλέον, στην ελληνοτουρκική μεθόριο επιστρέφουν 400 αστυνομικοί όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη, χτες Τρίτη, κυρίως δυνάμεις των ΜΑΤ, εποχούμενες δυνάμεις, άνδρες των ΟΠΚΕ, και συνοριοφύλακες. Θα τοποθετηθούν στις Φέρες, στο Κτήμα Τσιρόζη, στο Τυχερό του Έβρου, και στον ποταμό Άρδα.
Τη διαβεβαίωση ότι ο φράχτης θα κατασκευαστεί προκειμένου να προασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας, έδωσε την ίδια στιγμή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης που βρέθηκε στον Έβρο.
Ο υπουργός σημείωσε ότι η παρουσία του στα σύνορα δεν σηματοδοτεί κάτι έκτακτο και ανησυχητικό, προσθέτοντας πάντως ότι «χρειάζεται διαρκής επαγρύπνηση, κανένας εφησυχασμός και καμία ολιγωρία».
Παρέμβαση Πάλμερ για Έβρο
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήρθε και το κάλεσμα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για ευρωπαϊκά θέματα, Μάθιου Πάλμερ ο οποίος κάλεσε την Τουρκία να μειώσει τις εντάσεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στη δεξαμενή σκέψης German Marshall Fund, ο κ. Πάλμερ διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Αθήνα και την Άγκυρα με στόχο να αμβλυνθούν με διπλωματικά μέσα τα διάφορα σημεία τριβής και να μην εξελιχθούν σε ενδεχόμενες κρίσεις.
Μάλιστα ο κ. Πάλμερ έκανε ρητή αναφορά σε «προκλήσεις με υπερπτήσεις από τουρκικά αεροσκάφη» στο Αιγαίο ενώ σχετικά με τον Έβρο ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Αλεξανδρούπολη τον Μάρτιο, λέγοντας ότι είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις πιέσεις που ασκούνται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, τα οποία είναι τα σύνορα της Τουρκίας με την Ε.Ε.
«Ενθάρρυνα την Τουρκία να εργαστεί για να μειώσει αυτές τις εντάσεις. Έκτοτε, έχουμε δει την ένταση στα σύνορα να αποκλιμακώνεται», σημείωσε χαρακτηριστικά.