Εβρος: Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα για κάθε ενδεχόμενο

Εβρος: Ενισχύονται οι ελληνικές δυνάμεις στα σύνορα για κάθε ενδεχόμενο

Εβρος : Αποφασίστηκε το σφράγισμα των συνόρων με την επέκταση του φράχτη, με έξτρα οχυρωματικά έργα, αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνεται η κυβέρνηση. Καθόλου τυχαία δε γίνεται τώρα και η επίσκεψη Χρυσοχοϊδη στην περιοχή

Εντονος προβληματισμός για τις κινήσεις που θα κάνει η Τουρκία στα σύνορα, μόλις περάσει η πανδημία του κοροναϊού, επικρατεί στην κυβέρνηση. Οι απειλές για νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών που θα πλημμυρίσουν τον Εβρο, αλλά και οι προκλήσεις των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων, δημιουργούν νέα δεδομένα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Πριν από λίγα 24ωρα, Μ. Τσαβούσογλου και Χ. Ακάρ επιβεβαίωσαν τα σενάρια περί νέας έντασης που πρόκειται να προκαλέσουν, τόσο στο Αιγαίο όσο και στον Εβρο.

Στο προσφυγικό υπήρχαν πρόσφυγες που πήγαν στα σύνορα με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας αυτό σταμάτησε. Δεν το λέω ως απειλή, όμως μετά την πανδημία οπωσδήποτε πάλι οι πρόσφυγες θα θελήσουν να φύγουν και να πάνε εκεί» δήλωσε πρόσφατα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Είπε ακόμη ότι το προσφυγικό είναι ένα κοινό ζήτημα με την Ε.Ε υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η συμφωνία της τελωνειακής ένωσης, αλλά και να απελευθερωθεί η βίζα προς τους Τούρκους πολίτες.

«Εμείς στείλαμε το εξής μήνυμα πως με αφορμή την πανδημία αν πείτε πως δεν χρειαζόμαστε την Τουρκία, τότε να ξέρετε πως η πανδημία θα τελειώσει, όμως το προσφυγικό ζήτημα θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Τότε σας παρακαλώ να μην χτυπήσετε την πόρτα μας. Στόχος μας είναι η καλή συνεργασία και βέβαια μια συνεργασία που όλοι θα τηρήσουν τις υποσχέσεις τους», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται για νέο γύρο πιέσεων προς την ελληνική πλευρά κρατώντας το «χαρτί» των προσφύγων που θέλουν να περάσουν τα σύνορα.

Και καθόλου τυχαίες δεν είναι οι κινήσεις που σχεδιάζει η Αθήνα προκειμένου να είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο.

Ούτε τυχαίο είναι ότι αποφασίστηκε να πάει σήμερα Τετάρτη στην περιοχή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο κ.Χρυσοχοΐδης αναμένεται να φτάσει το μεσημέρι στην Αλεξανδρούπολη και από εκεί θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη συνοριακή γραμμή του Έβρου. Στη συνέχεια, θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τον δήμαρχο Αλεξανδρούπολης και τους επικεφαλής των αστυνομικών δυνάμεων στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης στις Φέρες.

Ο υπουργός θα ενημερωθεί, επίσης, για την πορεία των ενεργειών που αφορούν στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χιλιομέτρων στον Έβρο που προχωρούν με γρήγορες διαδικασίες. Σημειώνεται ότι αναμένεται η τεχνική μελέτη για την κατασκευή του νέου φράχτη, προκειμένου να κινηθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του αναδόχου του έργου, που θα έχουν ολοκληρωθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Προετοιμασία στα σύνορα

Κάνουμε τους σχεδιασμούς μας και λαμβάνουμε τα μέτρα μας έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή πιθανότητα αιφνιδιασμού και φυσικά να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο τα φυσικά εμπόδια στον Έβρο, με πρώτο και καλύτερο την κατασκευή του φράκτη που γίνεται. Έχουν υπάρξει κάποιες δηλώσεις που δίνουν ενδείξεις ότι θα έχουμε ξανά πίεση στα σύνορά μας και ειδικά στα χερσαία σύνορα μας, γι’ αυτό τον λόγο δεν εφησυχάζουμε. Προετοιμαζόμαστε, εξετάζουμε όλα τα ενδεχόμενα, αναλύουμε σενάρια και κάνουμε την δουλειά μας. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έκαναν τη δουλειά τους τον περασμένο Μάρτιο, συνεχίζουν να την κάνουν και θα συνεχίσουν να την κάνουν. Η Ελλάδα προστατεύει και ασφαλίζει τα σύνορά της, ιδίως στα χερσαία σύνορα. Αυτό άλλωστε το απέδειξε τον περασμένο Μάρτιο με τον πιο εμφατικό τρόπο. Η προσπάθεια συνεχίζεται. Ο συναγερμός στον Έβρο δεν έληξε με την εκτόνωση της κρίσης κατά τον περασμένο Μάρτιο». Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ.

Υπ’ αυτό το πρίσμα αποφασίστηκε το σφράγισμα των συνόρων στον Εβρο με την επέκταση του φράχτη, με έξτρα οχυρωματικά έργα, αλλά και με ενίσχυση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων επικεντρώνεται η κυβέρνηση.

Οπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ», για τη θωράκιση της συνοριακής γραμμής επιστρέφουν εσπευσμένα στον Εβρο 400 αστυνομικοί, ενώ επιταχύνεται και ο σχεδιασμός για νέες προσλήψεις ειδικών φρουρών. Σύμφωνα με τη σχετική διαταγή της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., στον Εβρο θα μετακινηθούν, κυρίως από άλλες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, 125 αστυνομικοί που θα ενισχύσουν τις περιπολίες στην οριογραμμή, καθώς και 280 άνδρες των ΜΑΤ που θα λειτουργήσουν ως δύναμη κρούσης στα χερσαία σύνορα. Πρόκειται για ένα τμήμα της δύναμης των περίπου 1.100 αστυνομικών που είχε μετακινηθεί στον Εβρο την περίοδο της κρίσης στις αρχές Μαρτίου και είχε αποσυρθεί στη συνέχεια. Είναι προφανές ότι η νέα διαταγή της ΕΛ.ΑΣ. συνδέεται με τον συναγερμό που έχει σημάνει μετά το νέο σκηνικό έντασης στην παραποτάμια ζώνη.

Σε Μαξίμου, ΥΠΕΞ και «Πεντάγωνο» θεωρούν βέβαιο ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει να ξαναστείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, το μήνυμα της Αθήνας εκπέμφθηκε στο ανώτατο επίπεδο, από τον Πρωθυπουργό, δηλαδή ότι και ο φράχτης θα κατασκευαστεί και ο Εβρος θωρακίζεται κι άλλο, ενώ μέτρα λαμβάνονται και στα θαλάσσια σύνορα.

 

Ο φράχτης

Στο εσωτερικό πεδίο, η κυβέρνηση επιδιώκει να πέσουν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στο Μαξίμου εκτιμούν ότι δεν συνέβη τίποτα αξιοσημείωτο που να χρήζει όλης αυτής της συζήτησης, την οποία μάλιστα έσπευσε να εκμεταλλευτεί και η αντιπολίτευση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, φρόντισε να επικρίνει (Star) ανοικτά τον ΣΥΡΙΖΑ, «διότι στην ουσία υιοθέτησε μια πιο ακροδεξιά ρητορική». Περισσότερο, ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε στο δεύτερο μήνυμά του – με αποδέκτες το εσωτερικό, αλλά πρωτίστως την Αγκυρα: «Ο φράχτης αυτός θα γίνει. Η χώρα έχει κερδίσει ως κεκτημένο τη δυνατότητα να φυλάει τα σύνορά της και θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της για να μπορεί να πετύχει αυτόν τον στόχο», ανέφερε.

Επισημαίνεται ότι η κατασκευή του φράχτη στο νότιο τμήμα του Εβρου, στην περιοχή των Φερών, εντάσσεται σε ένα συνολικότερο πλέγμα οχυρωματικών έργων και μέτρων. Πρόκειται για το σχέδιο «Εβρος Νο 2», το σχέδιο προετοιμασίας του υπουργείου Αμυνας για να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος «υβριδικής απειλής» από την Τουρκία, δηλαδή ένα καινούργιο κύμα μεταναστών, στον Εβρο και τα νησιά, το οποίο παρουσίασαν το περασμένο Σαββατοκύριακο «ΤΑ ΝΕΑ».

Μεγάλο κομμάτι αυτού του νέου σχεδιασμού στον Εβρο είχε ξεκινήσει αμέσως μόλις αποχώρησαν οι μετανάστες από τα ελληνοτουρκικά σύνορα, στα τέλη Μαρτίου. Το Μηχανικό του Στρατού Ξηράς είχε ξεκινήσει να τοποθετεί νέου τύπου φράγματα και εμπόδια κατά μήκος των συνόρων στον Εβρο. Μπήκαν νέοι προβολείς για να φωτίζεται καλύτερα η περιοχή. Επιπλέον, η επιτήρηση γίνεται με θερμικές κάμερες, με νέα ηλεκτροοπτικά συστήματα αλλά και με drones. Επίσης, με στόχο τη θωράκιση και των θαλασσίων συνόρων αποκτήθηκαν τρία νέα σκάφη για τις ειδικές δυνάμεις. Ταυτόχρονα έχουν γίνει παρεμβάσεις και για την ενίσχυση του προσωπικού – μονίμων και στρατιωτών – που υπηρετούν στον Εβρο και τα νησιά με ειδική μέριμνα στις μεταθέσεις και στις ΕΣΣΟ για να πάνε περισσότεροι στα σύνορα.

Το θέμα του Εβρου βρέθηκε στο επίκεντρο της ενημέρωσης των βουλευτών της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής από τους υπουργούς Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εξωτερικών Νίκο Δένδια, χθες στο «Πεντάγωνο». Αμφότεροι επανέλαβαν ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση και κατάληψη ελληνικού εδάφους με τον Δένδια να υποστηρίζει ότι όσα είδαν το φως της δημοσιότητας τις προηγούμενες ημέρες περί κατάληψης εδάφους ήταν «ψευδείς ειδήσεις» και τον Παναγιωτόπουλο να σημειώνει πως ο φράχτης θα κατασκευαστεί πολύ γρήγορα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ