Η πανδημία συνθλίβει τις προοπτικές ολόκληρης γενιάς

Η πανδημία συνθλίβει τις προοπτικές ολόκληρης γενιάς

H ανεργία στις ΗΠΑ άγγιξε το 15%, δηλαδή, 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες τις δουλειές τους.

Αντιμέτωποι με μια πολύ δύσκολη κατάσταση αναμένεται να βρεθούν όσοι φοιτητές πρόκειται να πάρουν φέτος πτυχίο και να βγουν στην αγορά εργασίας ,καθώς η οικονομία έχει βυθιστεί στη χειρότερη ύφεση από τον μεσοπόλεμο.

H ανεργία στις ΗΠΑ άγγιξε το 15%, δηλαδή, 36 εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν μέσα στους δύο τελευταίους μήνες τις δουλειές τους.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι προθέσεις πρόσληψης βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδό 15 χρόνων, με το ένα πέμπτο των εργοδοτών να σχεδιάζει να προχωρήσει σε απολύσεις τους επόμενους 3 μήνες. Οι κενές θέσεις εργασίας μειώνονται κατά δύο τρίτα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στους τελειόφοιτους βρετανικών πανεπιστημίων διαπίστωσε ότι το 30% είχαν χάσει τη δουλειά τους ή είχε ακυρωθεί κάποια επαγγελματική πρόταση. Στις ΗΠΑ, το 35% των φοιτητών που είχαν γίνει δεκτοί σε προγράμματα επαγγελματικής εκπαίδευσης ενημερώθηκαν ότι δεν θα τους δοθεί τελικά η ευκαιρία να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία. Τα δύο τρίτα των αποφοίτων των βρετανικών πανεπιστημίων είδαν να αποσύρεται μία τουλάχιστον αγγελία εργασίας λόγω της πανδημίας.

Καταδικασμένη και η επόμενη γενιά αποφοίτων

Τα δεινά ωστόσο δεν θα περιοριστούν μόνο στη φετινή χρονιά. Ορισμένες εταιρείες στις ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την Εθνική Ένωση Κολεγίων και Εργοδοτών ότι θα επηρεαστούν και οι προσλήψεις για τους αποφοίτους του 2021.

Το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Ερευνών βρήκε ότι οι Βρετανοί που αποφοίτησαν από το πανεπιστήμιο σε μια χρονιά ύφεσης είχαν χαμηλότερα εισοδήματα ως και πέντε χρόνια αργότερα. Στις ΗΠΑ, η πτώση στα εισοδήματα διήρκησε μια ολόκληρη δεκαετία.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο των Financial Times, Μπρουκ Μάστερς,, το μειονέκτημα αυτό μοιάζει ιδιαίτερα άδικο, επειδή η ύφεση προκλήθηκε από περιοριστικά μέτρα τα οποία σχεδιάστηκαν για να αποτρέψουν την εξάπλωση μιας ασθένειας, η οποία επηρεάζει τους ηλικιωμένους πολύ περισσότερο από τους νεότερους.

Επιπλέον, τα μέτρα έχουν επιφέρει ισχυρό πλήγμα στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας, εξαλείφοντας θέσεις εργασίας που προσέφεραν ένα εισόδημα στους νέους μέχρι να βρουν μια πιο μόνιμη απασχόληση.

Όπως τονίζει η Μάστερς, είναι ευθύνη των εταιρειών να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να μην επιτρέψουν να πληρώσει αυτή η γενιά ένα δυσανάλογο τίμημα.

«Έχουν ειπωθεί πολλά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης για τον καπιταλισμό της συνυπευθυνότητας (stakeholder capitalism) και την ανάγκη να αποτραπεί ο οικονομικός στιγματισμός. Αυτή είναι μια από εκείνες τις στιγμές που ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι», σημειώνει.

Μεικτή η εικόνα

Ως τώρα, η εικόνα είναι μεικτή. Η λογιστική εταιρεία BDO έθεσε σε διαθεσιμότητα τους ασκούμενους, ενώ οι Santander και Lloyds ακύρωσαν τα καλοκαιρινά προγράμματα εκπαίδευσης στη Βρετανία.

Αλλά οι τράπεζες της Wall Street, μεταξύ των οποίων η Goldman Sachs, η Citigroup και η JP Morgan, ετοιμάζονται να διοργανώσουν κανονικά καλοκαιρινά διαδικτυακά προγράμματα εκπαίδευσης και θα υποδεχθούν κανονικά χιλιάδες νέους ασκούμενους το φθινόπωρο.

Η Citi έχει εγγυηθεί επίσης ότι όσοι συμμετάσχουν στα καλοκαιρινά προγράμματα θα δεχθούν προσφορές για θέσεις πλήρους απασχόλησης το 2021.

Αυτό, σύμφωνα με την κα Μάστερς, δεν είναι μόνο αξιέπαινο αλλά και καλή επιχειρηματική πρακτική. Η ανάκαμψη από την Covid-19 θα είναι αργή, αλλά όταν έρθει, κάποιες εταιρείες θα έχουν εκπαιδεύσει νέους υπαλλήλους που θα είναι έτοιμοι να δουλέψουν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ