Ώρα αποφάσεων για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά – Ποιοι είναι θετικοί, ποιοι αντιδρούν

Ώρα αποφάσεων για την επιστροφή των μαθητών στα δημοτικά – Ποιοι είναι θετικοί, ποιοι αντιδρούν

Μπορεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να δίνει - σύμφωνα με πληροφορίες - το πράσινο φως για να βγει το «λουκέτο» από τα δημοτικά την 1η Ιουνίου, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα

Λίγα 24ωρα πριν τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για την επάνοδο των μαθητών στα δημοτικά σχολεία, η επιστημονική κοινότητα εμφανίζεται διχασμένη για το αν πρέπει να ληφθεί ένα τέτοιο ρίσκο σε αυτή την χρονική συγκυρία.

Μπορεί η επιτροπή των λοιμωξιολόγων να δίνει – σύμφωνα με πληροφορίες – το πράσινο φως για να βγει το «λουκέτο» από τα δημοτικά, ωστόσο η τελική απόφαση ανήκει στην κυβέρνηση η οποία πρέπει να σταθμίσει όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και τις ανησυχίες που διατυπώνονται από γονείς και δασκάλους.

Η τελική εισήγηση για το αν μπορούν να ανοίξουν τα δημοτικά την 1η Ιουνίου αναμένεται την ερχόμενη Δευτέρα . Ωστόσο από τη χθεσινή τοποθέτηση του Σωτήρη Τσιόδρα φαίνεται πως θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική γνώμη της Επιτροπής.

Σε περίπτωση που υπάρξει απόφαση για επιστροφή των μαθητών στα θρανία, θεωρείται πιθανό να συνεχιστούν να τα μαθήματα μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως αποκάλυψε σήμερα η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη ενώ με τα δεδομένα που υπάρχουν δεν αποκλείεται να αρχίσει νωρίτερα το σχολικό έτος τον Σεπτέμβρη.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ήδη αποστείλει οδηγίες τόσο για τους μαθησιακούς στόχους προς τα σχολεία σε ενδεχόμενο επαναλειτουργίας των δημοτικών, όσο και οδηγίες για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Σοβαρές επιφυλάξεις

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν έχουν όλοι την ίδια γνώμη με τον Σωτήρη Τσιόδρα για το άνοιγμα των σχολείων.

Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη με σημερινή της τοποθέτηση σχετικά με το άνοιγμα των δημοτικών εξέφρασε αντίθετη άποψη σημειώνοντας μάλιστα πως τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας.

Μάλιστα αναρωτήθηκε ποιος θα πάρει την ευθύνη αν γίνει κάτι.  Η κ. Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ υποστήριξε ότι δεν θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, γιατί τα παιδιά δεν είναι δυνατόν να τηρήσουν τα μέτρα. Τον Σεπτέμβριο , όπως είπε, θα είναι πιο εξοικειωμένα με τους νέους όρους.

Όπως είπε, δεν είναι εύκολο ούτε για τους δασκάλους να επιβλέπουν τα παιδιά για να τηρούν τα μέτρα.

«Πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί και να πηγαίνουμε βήμα-βήμα.» Οι γονείς ανησυχούν, ποιος θα πάρει την ευθύνη σε περίπτωση που γίνει κάτι, διερωτήθηκε η κ. Παγώνη.

Αρκετοί λοιμωξιολόγοι έχουν μιλήσει για τη δυσκολία απόφασης που σχετίζεται με το άνοιγμα των σχολείων καθώς όπως έχουν σημειώσει δεν είναι μια εξίσωση με μια λύση.

«Τα στοιχεία δεν μας βοηθάνε πολύ να αποφασίσουμε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση. Δεν υπάρχει 100% απάντηση στο θέμα αυτό» έχει τονίσει ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Επιφυλακτικοί οι δάσκαλοι

Επιφυλακτικοί εμφανίζονται και οι δάσκαλοι οι οποίοι ναι μεν σημειώνουν ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά για παιδαγωγικούς λόγους, ωστόσο προσθέτουν πως ορισμένα σχολεία λόγω κτηριακών προβλημάτων και υπεράριθμων μαθητών θα πρέπει να σπάσουν στα τρία για να γίνουν με ασφάλεια τα μαθήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδία Θανάση  Κίκινη, η ΔΟΕ ζήτησε συναντήσεις τόσο με τα υπουργεία Παιδείας και Εσωτερικών όσο και με τον ΕΟΔΥ, προκειμένου να ενημερωθεί για την απόφαση για το άνοιγμα των σχολείων και να καταθέσει τις απόψεις της. Συναντήσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν όπως υπογράμμισε.

«Το άνοιγμα των σχολείων έχει δύο διαστάσεις.Παιδαγωγικά τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά. Τα παιδιά να είναι μεταξύ τους και με τους εκπαιδευτικούς».

Από την άλλη – όπως είπε – υπάρχει η υγειονομική διάσταση, δηλαδή τι θα γίνει με τις καθαρίστριες που τόσο καιρό είχαν μετακινηθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση» τόνισε, ενώ παράλληλα, αναφέρθηκε και σε κάποια σχολεία, τα οποία λόγω υπεράριθμων μαθητών, θα πρέπει να σπάσουν στα τρία τα τμήματά τους, αλλά και στις κτιριακές εγκαταστάσεις που δεν είναι κατάλληλες.

«Οι γονείς δικαίως ανησυχούν. Κι εμείς ανησυχούμε, αλλά έχουμε και το παιδαγωγικό διακύβευμα για την ανάγκη λειτουργίας των σχολείων» κατέληξε ο κ. Κίκινης.

Η επιχειρηματολογία υπέρ του ανοίγματος των σχολείων

Η επιχειρηματολογία υπέρ το άνοιγμα των σχολείων τα τελευταία 24ωρα φαίνεται πως κερδίζει έδαφος και αρκετοί θεωρούν δεδομένη την απόφαση της κυβέρνησης να δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα των δημοτικών στις αρχές Ιουνίου.

Υπέρ της επιστροφής των μαθητών του Δημοτικού στα θρανία τάχθηκε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καλύτερη στιγμή, για να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο».

Ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε εκτενώς στο δίλημμα πολιτείας και γονέων, αναφορικά με το άνοιγμα δημοτικών σχολείων, νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.

Με αφορμή τις σκέψεις στην κυβέρνηση, για επιστροφή των παιδιών στα δημοτικά από την 1η Ιουνίου ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως υπήρξε κάποιο επιδημιολογικό όφελος από τη διακοπή της λειτουργίας των σχολείων.

«Να γνωρίζετε καλά, μπορώ να το διαβεβαιώσω κάποια από τα επιχειρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και άλλες κοινές ιώσεις, όπως η γρίπη» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, αναφορικά με απόψεις επιστημόνων που εκφράζουν επιφυλάξεις αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων.

Όπως είπε ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ του ανοίγματος των σχολείων.

– Η κρυφή ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση για τα παιδιά που ανήκουν σε πιο φτωχές οικογένειες.

– Κόστος σε χαμένη εκπαιδευτική διαδικασία, γνώση που δεν έχει ευρέως αξιολογηθεί. Η πλειονότητα των παιδιών είτε δεν είχε καλή πρόσβαση, είτε δεν παρακολουθούσε τα μαθήματα.

– Σημαντικές επιπτώσεις του απαγορευτικού στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Έχουμε παιδιά που εδώ και εβδομάδες δεν έχουν συναντήσει τους φίλους τους.

– Οικονομικοί λόγοι που αφορούν κυρίως τους γονείς. Σύμφωνα με ανακοινώσεις της Unicef, συνιστάται στις Αρχές να συνεξετάζουν τα οφέλη και τους κινδύνους ενός ενδεχόμενου ανοίγματος των σχολείων. Τι θα λειτουργήσει καλύτερα για ένα παιδί που μένει με ευπαθή ομάδα, είναι σημαντικό για την υγεία του να μην πάει στο σχολείο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ