Με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται ομαλά -βάσει των στοιχείων των δύο πρώτων ημερών- και με τις εξαγγελίες για τον τουρισμό να προγραμματίζονται για αύριο, Τετάρτη, πλέον η επόμενη ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας είναι η 25η Μαΐου
Με την τρίτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων εξελίσσεται ομαλά -βάσει των στοιχείων των δύο πρώτων ημερών- και με τις εξαγγελίες για τον τουρισμό να προγραμματίζονται για αύριο, Τετάρτη, πλέον η επόμενη ημερομηνία ορόσημο για τη χώρα μας είναι η 25η Μαΐου.
Την επόμενη Δευτέρα, εφόσον όλα έχουν πάει βάσει του σχεδιασμού, η χώρα μας θα προχωρήσει στην 4η φάση της άρσης των μέτρων, η οποία μάλιστα θα περιλαμβάνει μέτρα, τα οποία δεν είχαν ανακοινωθεί εξ αρχής και ήρθαν λόγω της εξαιρετικής επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζει η χώρα μας, καθώς και μετά από τα επιτυχημένα τεστ των πρώτων εβδομάδων άρσης των μέτρων.
Άκρως ενδεικτικό των παραπάνω είναι το γεγονός πως ενώ διανύουμε την 3η εβδομάδα άρσης των μέτρων, δηλαδή έχουν περάσει περισσότερες από 15 ημέρες από την πρώτη φάση άρσης των περιοριστικών μέτρων και περισσότερες από 7 ημέρες από τη δεύτερη φάση, τα νέα κρούσματα που ανακοινώνονται καθημερινά, αλλά και ο αριθμός αυτών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ παραμένει πολύ χαμηλός.
Έτσι, την Δευτέρα 25 Μαΐου ανοίγει η εστίαση, ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί ίσως περισσότερο από όλους, αυτός της εστίασης ενώ ταυτόχρονα απελευθερώνεται η μετακίνηση σε όλα τα νησιά.
Ακόμα, η 25η Μαΐου λογίζεται ως πολύ σημαντική ημέρα, αφού η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τι προτίθεται να κάνει με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, ένα θέμα που απασχολεί πάρα πολλούς ανθρώπους.
Φυσικά και αυτή η φάση θα συνοδεύεται από πολλά και αυστηρά μέτρα.
Οι κανόνες για την εστίαση
Ο κ. Παπαθανάσης αποκάλυψε την Κυριακή ολόκληρο το πλάνο για τις επιχειρήσεις εστίασης που επανεκκινούν κατά το 4ο στάδιο επαναφοράς, τη Δευτέρα 25 Μαΐου.
Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύναται να λειτουργούν στον εξωτερικό και τον εσωτερικό τους χώρο υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα:
- Η αναλογία που ισχύει είναι ένας (1) πελάτης ανά δύο (2) τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιτρεπόμενης επιφάνειας λειτουργίας.
- Η συνολική ωφέλιμη επιτρεπόμενη επιφάνεια λειτουργίας προκύπτει από το άθροισμα του εμβαδού της υπαίθριας επιφάνειας και της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας κυρίως χώρου.
- Η υπαίθρια επιφάνεια είναι το εμβαδόν της επιφάνειας εκτός του φυσικού καταστήματος ενώ η εσωτερική ημιυπαίθρια επιφάνεια είναι η επιφάνεια εντός του καταστήματος που δύναται να αναπτυχθούν τραπεζοκαθίσματα.
- Η δυνατότητα της χρήσης της εσωτερικής ημιυπαίθριας επιφάνειας προκύπτει όταν υφίσταται πλευρά ή πλευρές του χώρου με άνοιγμα σε επαφή με υπαίθριο εξωτερικό χώρο ή αίθριο.
- Ανάλογα με το άνοιγμα της πλευράς δύναται να χρησιμοποιηθεί σε βάθος ο χώρος σε ποσοστό από 80% έως 160% του πλάτους του ανοίγματος.
- Καθορίζεται ως ελάχιστη απόσταση μεταξύ των τραπεζιών σύμφωνα με την διάταξη των καθισμάτων από 0,70 εκ έως 1,70 εκ
- Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός καθήμενων σε τραπέζι τα έξι (6) άτομα. Δεν υφίσταται όριο σε περίπτωση οικογένειας με ανήλικα τέκνα.
- Τέλος, υφίσταται ανάλογα με τη θέση εργασίας του προσωπικού υποχρέωση χρήσης μάσκας ή ασπίδας προσώπου ενώ ισχύει σύσταση και για τους πελάτες.
Οι αποστάσεις των τραπεζιών
Τα μέτρα προστασίας για το προσωπικό στην εστίαση
Ελεύθερη μετακίνηση σε όλα τα νησιά από τη Δευτέρα 25 Μαΐου
Την ελεύθερη μετακίνηση από και προς όλα τα νησιά της χώρας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε πως το δεύτερο κύμα άρσης των μέτρων προχωρά ομαλά και σταθερά, με πολύ περιορισμένα προβλήματα, ανακοινώνοντας την ελεύθερη μετακίνηση προς τα νησιά.
«Από τις 25 Μαΐου επιτρέπονται οι μετακινήσεις στα νησιά» είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας το θετικό σενάριο που έκανε λόγο για καλή επιδημιολογική εικόνα που επέτρεψε στην αρμόδια επιτροπή να ανάψει το «πράσινο φως».
Σημειώνεται πως μέχρι και την Κυριακή 24 Μαΐου επιτρέπονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, καθώς και οι μετακινήσεις από και προς την Κρήτη και την Εύβοια. Η μετακίνηση προς τα άλλα νησιά θα επιτραπεί από τις 25 Μαΐου, εφόσον συνεχιστεί η καλή επιδημιολογική εικόνα.
Πώς θα ταξιδεύουμε με πλοίο
Οι οδηγίες για την ακτοπλοΐα (αφορά επιβατηγά και στα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, καθώς και των υπό ελληνική σημαία διεθνών πλόων) προβλέπουν τα εξής:
- Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.
- Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.
- Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.
- Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.
- Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.
- Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.
- Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.
- Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.
- Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.
- Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.
- Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.
- Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.
- Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.
Τη Δευτέρα η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία
Ακόμα, την Δευτέρα αναμένονται και οι ανακοινώσεις για την επαναλειτουργία ή μη των δημοτικών σχολείων, όπως έκανε γνωστό ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα, ο κ. Χαρδαλιάς έκανε ειδική αναφορά στα σχολεία, ένα θέμα που έχει διχάσει επιστήμονες και πολιτικούς.
Όπως υπογράμμισε, τη Δευτέρα θα παρθούν οι αποφάσεις για τα δημοτικά σχολεία και τότε θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις. «Είχαμε πει ότι θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου, όμως οι οριστικές αποφάσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα».
Τι εισηγείται η επιτροπή Τσιόδρα
Αναφορικά με τα σχολεία, θέση πήρε και ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, υποστηρίζοντας πως τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι υπήρξε επιδημιολογικό όφελος με το κλείσιμο των σχολείων. Ωστόσο, πολλοί γονείς δεν μπορούν να υποστηρίξουν διδασκαλία στο σπίτι ή να επιστρέψουν στις εργασίες τους όσο τα σχολεία είναι κλειστά.
Τόνισε, δε, πως επί του παρόντος, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα ότι η επιστροφή στο σχολείο είναι απόλυτα ασφαλής.
Όπως είπε, ακούγονται διαφορετικές τοποθετήσεις από επιστημονικούς κύκλους που μπερδεύουν τους ανθρώπους σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η παρουσία του ιού δεν μπορεί να σταματήσει τη ζωή. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε λόγους για τους οποίους τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στα σχολεία:
- Σημαντικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Κοινωνικό άγχος, πολλές ώρες στο διαδίκτυο.
- Υπάρχει ανισότητα στη μάθηση και την εκπαίδευση.
- Κόστος σε χαμένη γνώση.
- Οικονομικοί λόγοι που αφορούν στους γονείς και την κοινωνία.
Ο καθηγητής τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των παιδιών του δημοτικού στα σχολεία, λέγοντας πως τα οφέλη είναι περισσότερα.
«Είναι σημαντικό να ξέρει κανείς τι θα κάνει το παιδί που δεν θα πάει σχολείο. Αν είναι σπίτι, σε απομόνωση, θα είναι ασφαλέστερο. Αν όμως βγαίνει να παίζει στη γειτονιά, τότε εκτίθεται σε κίνδυνο. Οριζόντιες αποφάσεις είναι δύσκολο να λαμβάνονται. Το άνοιγμα των σχολείων αποτελεί για τα μικρά παιδιά παραμένει ένα σύνθετο δίλημμα. Υπάρχουν αρκετά υπέρ και κάποιοι ενδοιασμοί. Από την άλλη η δεδομένη χρονική στιγμή μοιάζει η καταλληλότερη για να επιστρέψουν στην κανονικότητα που τους στερήσαμε. Ό,τι και να αποφασίσει η πολιτεία, την καλύτερη απόφαση για τα παιδιά τους θα την πάρει το οικογενειακό περιβάλλον» υποστήριξε.
Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με το άνοιγμα των δημοτικών, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι η επιτροπή του υπουργείου περιορίζεται στο να εκφράσει απλώς μια εισήγηση που βασίζεται, ωστόσο, σε κανόνες υγιεινής, αποστάσεις, κτλ.