«Μαγκωμένοι» οι μαθητές απέναντι στα πρωτοφανή μέτρα – Όλα όσα έγιναν στα σχολεία (pics)

Θερμικές κάμερες στην είσοδο, αντισηπτικά ανά θρανίο, ακόμα και σημάδια στο προαύλιο ήταν μερικά από τα μέτρα που παρατηρήθηκαν κατά την πρώτη αυτή ημέρα μετάβασης στη νέα σχολική καθημερινότητα.

Μια νέα πραγματικότητα με αυστηρά μέτρα προστασίας περίμενε σήμερα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, που επέστρεψαν στα θρανία ύστερα από δύο μήνες.

Με το αντισηπτικό να αποτελεί πλέον απαραίτητο εξοπλισμό για κάθε σχολική αίθουσα και τα θρανία να βρίσκονται σε απόσταση, οι μαθητές κλήθηκαν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες.

Οι τάξεις είχαν χωριστεί με τα τμήματα να μην ξεπερνούν τα 10 με 15 παιδιά . Αισθητή βέβαια ήταν και η απουσία πολλών μαθητών, καθώς είναι συνηθισμένο φαινόμενο να φυλάνε τις απουσίες τους και να διαβάζουν από το σπίτι τον μήνα πριν τις Πανελλήνιες.

Υπήρξαν πάντως διαφορές στην εφαρμογή των μέτρων από σχολείο σε σχολείο. Κάποια λύκεια περιορίστηκαν στα βασικά μέτρα του αντισηπτικού και των αποστάσεων των θρανίων. Άλλα παρείχαν θερμομέτρηση πριν την είσοδο στη σχολική μονάδα, ενώ υπήρχαν σημάδια στο προαύλιο για την τήρηση των αποστάσεων.

Από την άλλη, η προσέγγιση των μαθητών στην επάνοδο στο σχολείο ήταν κοινή: άγχος για τις εξετάσεις, αμηχανία μπροστά στην έξω από τα συνηθισμένα εικόνα του σχολείου, ενώ η πλειοψηφία δεν φορούσε μάσκα η οποία έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προαιρετική για τα σχολεία.

Tα μέτρα

Σύμφωνα με τους κανόνες του ΕΟΔΥ και του υπουργείου Παιδείας, οι μαθητές μπαίνουν ένας-ένας στο προαύλιο και την αίθουσα. Στις τάξεις υπάρχουν αντισηπτικά και τα θρανία απέχουν μεταξύ τους 1,5 μέτρο. Οι μαθητές θα κάνουν ξεχωριστά διάλειμμα, ενώ δεν επιτρέπονται τα παιχνίδια και τα κυλικεία θα παραμείνουν κλειστά.

Εντύπωση προκάλεσαν τα ενισχυμένα μέτρα προστασίας στο 1ο Λύκειο Γλυφάδας.

Πριν μπουν στον χώρο του σχολείου, οι μαθητές και οι καθηγητές θερμομετρούνταν. Στη συνέχεια, περνούσαν και από θερμική κάμερα.

Τέλος, στην αυλή είχαν ζωγραφιστεί σημάδια για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών.

Τα σχόλια των μαθητών

Η πρώτη εκτίμηση από την εικόνα στα σχολεία είναι πως οι μαθητές που επέλεξαν να πάνε ξανά σχολείο ήταν λιγότεροι απ’ όσους υπολογίζονταν. Και μάλλον ο αριθμός τους θα μειωθεί τις επόμενες μέρες, αφού πολλά παιδιά παραδέχτηκαν ότι πήγαν σήμερα στο σχολείο για να πάρουν μια… ιδέα ή να δουν τους φίλους τους και τις επόμενες μέρες μάλλον θα μείνουν στο σπίτι να διαβάζουν.

Αν και στις τάξεις προβλέπεται μέγιστος αριθμός 15 ατόμων, στις περισσότερες οι μαθητές δεν ξεπερνούσαν τους 10.

«Μαγκωμένοι» οι μαθητές

Οι μαθητές εμφανίστηκαν «μαγκωμένοι» απέναντι στη νέα πραγματικότητα και αναγνώρισαν ότι την πρώτη αυτή μέρα δεν θα γίνονταν μαθήματα, αλλά μία προσαρμογή στα μέτρα.

Οι περισσότεροι είχαν μεγαλύτερο άγχος για τις Πανελλήνιες παρά για τον κοροναϊό, καθώς οι εξετάσεις είναι μόλις έναν μήνα μακριά.

Η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών και των καθηγητών δεν φορούσε μάσκα – ούτως ή άλλως η χρήση της είναι προαιρετική.

Διαφορετικές εμπειρίες είχαν οι νέοι της Γ’ Λυκείου κατά την περίοδο της καραντίνας. Οι μαθητές του λυκείου της Γλυφάδας ανέφεραν ότι τα μαθήματα συνεχίστηκαν κανονικά μέσω τηλεκπαίδευσης. Όμως, αυτοί στο 46ο ΓΕΛ Αθηνών, το οποίο επισκέφτηκε η Νίκη Κεραμέως, ανέφεραν ότι το δίμηνο που πέρασε δεν ήταν ιδιαίτερα παραγωγικό.

Αυτοψία Κεραμέως στο 46ο ΓΕΛ Αθηνών

Την τήρηση των μέτρων στα σχολεία διαπίστωσε η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, η οποία βρέθηκε στο 46ο ΓΕΛ Αθηνών.

«Τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας, οι αίθουσες είναι καθαρές, έχουν συνεργαστεί όλοι. Όλοι έχουν συμβάλει στη σταδιακής επαναλειτουργίας σχολείων», ανέφερε η Νίκη Κεραμέως.

«Πάμε βήμα-βήμα, προσεκτικά και εδώ είμαστε να εξετάζουμε διαρκώς τα δεδομένα για να δούμε πώς θα πάει η συνολικότερη αποκλιμάκωση των μέτρων», τόνισε η κ. Κεραμέως.

Η υπουργός συνομίλησε με μαθητές του σχολείου για τις ανησυχίες τους και τους καθησύχασε ότι όλα θα πάνε καλά και ότι η ύλη των εξετάσεων θα είναι όσα διδάχθηκαν στην τάξη.

Η Νίκη Κεραμέως είπε στους μαθητές να είναι αισιόδοξοι και τους ευχήθηκε για άλλη μία φορά καλή επιτυχία στις εξετάσεις.

Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να μπουν και αυτοί στη νέα κανονικότητα όπως και όλος ο κόσμος. Τέλος, τόνισε ότι καλό θα είναι να αποφεύγουν τις χαιρετούρες και τις αγκαλιές και να τηρούν τις αποστάσεις ασφαλείας.

Ζαχαράκη: Ομαλή η επιστροφή των παιδιών

Στην εκπομπή «MEGA Mag» μίλησε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Σοφία Ζαχαράκη για την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα γίνονται πλέον τα μαθήματα.

«Τα έως τώρα στοιχεία από τις σχολικές μονάδες δείχνουν μια ομαλή επιστροφή των παιδιών», δήλωσε η υφυπουργός και τόνισε πως το σημαντικό μήνυμα της ημέρας είναι ότι «τα σχολεία ξανανοίγουν για να υποδεχτούν τους μαθητές έτσι ώστε μέσα σε ένα νέο πλαίσιο τήρησης των κανόνων υγιεινής, να μπορούν να επιστρέψουν, να ξαναβρεθούν με τους εκπαιδευτικούς και να προετοιμαστούν για τις πανελλήνιες.

Η κ. Ζαχαράκη υποστήριξε πως οι μαθητές που δεν εμφανίστηκαν σήμερα στα σχολεία τους, είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες είτε κάποιο μέλος της οικογένειάς τους ανήκει σε ευπαθή ομάδα. Ωστόσο, για αυτά τα παιδιά δίνεται η δυνατότητα για μελέτη στο σπίτι και ζωντανή σύνδεση με την τάξη. Αν το μάθημα θα μεταδίδεται με κάμερες δεν έχει ακόμα αποφασιστεί, καθώς η εφαρμογή σε κάθε σχολική μονάδα έχει διαφορετικές δυνατότητες.

Όσοι μαθητές επιστρέψουν στις 18 Μαΐου, θα συνεχίσουν τα μαθήματα έως τις 12 Ιουνίου, καθώς στις 15 αρχίζουν οι Πανελλήνιες.

Η κ. Ζαχαράκη μίλησε ακόμα για τα ψηφιακά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν τις μέρες της καραντίνας, λέγοντας πως «εκτός της παρακαταθήκης με όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως, εισάγουμε νέες δυνατότητες με ηλεκτρονική αποστολή της βαθμολογίας με μέιλ, αποστολή απουσιών των μαθητών στον ΕΟΔΥ κλπ.».

Για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την ψήφιση της τροπολογίας για κάμερες και ζωντανή μετάδοση του μαθήματος στο σπίτι, η κυρία Ζαχαράκη, υποστήριξε πως υπήρχε διαβούλευση από την αρχή προσωπικών δεδομένων και τώρα πρέπει να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος ώστε κάτι τέτοιο να εφαρμόζεται μόνο σε έκτακτες συνθήκες, όπως είναι αυτές που ζούμε τώρα.

Η επάνοδος των μαθητών στη Θεσσαλονίκη

Συνολικά 18.500 μαθητές της Γ’ Λυκείου αφορά η επάνοδος στα σχολεία στην Κεντρική Μακεδονία, στο πλαίσιο της σταδιακής επαναλειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών. Η πρώτη εικόνα από τις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αναφέρεται σε ποσοστό απόντων της τάξης του 20-30%.

Σημειώνεται ότι μόνο τα ολιγομελή τμήματα -έως 15 άτομα- έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν καθημερινά, καθώς σύμφωνα με την πρόβλεψη για τη μείωση του συγχρωτισμού εντός της ίδιας αίθουσας, οι μαθητές πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υποτμήματα, τα οποία έχουν προκύψει από τη διαίρεση κάθε τμήματος στα δύο.

«Όλα λειτουργούν κανονικά. Οι μισοί μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι στα σχολεία. Παντού υπάρχουν μάσκες, αντισηπτικά και έχουν διαμορφωθεί χώροι κατάλληλοι να υποδεχθούν ενδεχόμενο ύποπτο κρούσμα κορονοϊού. Οι εκπαιδευτικοί, το πρωί, έξω από τα σχολεία έλεγχαν ονομαστικά τους μαθητές, που σύμφωνα με το πρόγραμμα των υποτμημάτων έπρεπε να έλθουν στο σχολείο», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Αλέξανδρος Κόπτσης.

Οδηγίες για τα μέτρα ασφαλείας

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την πρόληψη της διασποράς του SARS-CoV-2 στο σχολικό περιβάλλον εξήγησε ότι «υπάρχουν σαφείς οδηγίες και πρόβλεψη για το καθετί και είναι απαρέγκλιτη η τήρηση των κανόνων υγιεινής, οι οποίοι είναι πολύ αυστηροί».

Εκτός από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, στις σχολικές αίθουσες της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν επιστρέψει και 6.000 εκπαιδευτικοί. Από την επόμενη Δευτέρα, που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου, καθώς και για τις τάξεις του Γυμνασίου, συνολικά θα έχουν επιστρέψει στο φυσικό σχολικό περιβάλλον στην Κεντρική Μακεδονία 120.000 μαθητές και 13.000 εκπαιδευτικοί.

«Σε τέτοια μεγέθη είμαστε προετοιμασμένοι ότι μπορεί να υπάρξουν προβληματισμοί ή και θέματα προς διευθέτηση. Για τον λόγο αυτό έχουμε δημιουργήσει τριμελείς ομάδες σε κάθε μία από τις οκτώ διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οποιοδήποτε ερώτημα και προβληματισμός και πρόβλημα λειτουργίας μπορεί να προκύψει -είτε υγειονομικής φύσης, είτε διδακτικής- να μπορούμε να το λύσουμε αμέσως, κι αν όχι να το διαβιβάσουμε στο υπουργείο για να υπάρξει μέριμνα», επισήμανε ο κ. Κόπτσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς των μαθητών, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να θέτουν τα ερωτήματά τους απευθείας στην ομάδα που κεντρικά θα επεξεργάζεται τα θέματα αυτά, στον τηλεφωνικό αριθμό 2310474810.

Η προετοιμασία για το επόμενο στάδιο της επανόδου των μαθητών, σύμφωνα με τον κ. Κόπτση έχει ολοκληρωθεί στις σχολικές μονάδες της Κεντρικής Μακεδονίας. Οι αίθουσες έχουν διαμορφωθεί έτσι ώστε η απόσταση μεταξύ μαθητών να είναι ενάμισι μέτρο με απώτατο αριθμό μαθητών εντός κάθε τάξης τα 15 άτομα. Κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή θα πηγαίνει στο σχολείο το μισό τμήμα κάθε τάξης και Τρίτη, Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι σχολείο. Στα σχολεία υπάρχουν αντισηπτικά και θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, ενώ προβλέπεται καθαρισμός των σχολικών αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων δύο φορές την ημέρα. Οι μαθητές θα βγαίνουν σε διαφορετικά διαλείμματα, ενώ απαγορεύεται η λειτουργία των κυλικείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από