Κρίσιμο το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο μετά την καραντίνα – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρίσιμο το πρώτο «ελεύθερο» Σαββατοκύριακο μετά την καραντίνα – Τι φοβούνται οι ειδικοί

Κρίσιμο για την εξέλιξη της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι το Σαββατοκύριακο -το πρώτο, χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία μετά την καραντίνα.

Κρίσιμο για την εξέλιξη της μάχης ενάντια στην πανδημία είναι το Σαββατοκύριακο -το πρώτο, χωρίς περιορισμούς στην κυκλοφορία μετά την καραντίνα.

Οι Αρχές βρίσκονται σε συναγερμό και εξετάζουν τις επόμενες κινήσεις τους για την αποφυγή συνωστισμού σε πολυσύχναστα σημεία, καθώς οι ειδικοί θεωρούν τα υπαίθρια πάρτι, εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Υπό το φόβο νέων συγκεντρώσεων κόσμου για διασκέδαση, επιδίωξη των αρχών είναι να αποφύγουν καταστάσεις, ανάλογες με αυτές που έγιναν στην Αγία Παρασκευή, όπου η παρέμβαση της αστυνομίας κατά την πρώτη μέρα της μαζικής παρουσίας νέων στην πλατεία του Αγίου Ιωάννη, έφερε τα αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, όπως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων.

Ενδεικτικό είναι ότι την επόμενη μέρα, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στην πλατεία, δεν πήγε τόσο για να διασκεδάσει, όσο για να διαμαρτυρηθεί για την αστυνομική παρέμβαση.

«Ειρηνοποιοί» αστυνομικοί

Βλέποντας ότι με την καταστολή δε λύνεται το πρόβλημα του συνωστισμού στις πλατείες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για πυκνοκατοικημένες περιοχές,  όπου λόγω και του καλού καιρού βρίσκονται έξω για να περπατήσουν οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά και πολλοί έφηβοι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιες αρχές επιστρατεύουν τους «ειρηνοποιούς» αστυνομικούς στις πλατείες.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Μιχάλης Καραμαλάκης, με εντολή που εκδόθηκε το βράδυ της Πέμπτης και εστάλη σε όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες μετά τα όσα συνέβησαν στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής κι άλλες πλατείες, ζητά από τους αστυνομικούς να παίξουν ρόλο «πυροσβεστικό» και όχι κατασταλτικό απέναντι στους νεαρούς και τις υπαίθριες συγκεντρώσεις μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων για τον κοροναϊό.

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ προβλέπει τη χρησιμοποίηση «ειρηνοποιών» αστυνομικών. Αστυνομικών δηλαδή που έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση στη διαπραγμάτευση και διαχείριση πλήθους. Στόχος τους, με ήπιο τρόπο να κερδίζουν χρόνο και να πείθουν τους πολίτες για την αναγκαία απομάκρυνση ή διασπορά τους από τις πλατείες και άλλα σημεία όπου παρατηρείται υπερβολικός συνωστισμός.

Στο πλαίσιο αυτό κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεκάδες θα είναι τα περιπολικά που θα βρίσκονται γύρω από πολυσύχναστες πλατείες και πάρκα για να καλούν μέσω μεγαφώνων τον κόσμο να μη συνωστίζεται.

Καλύτερη εικόνα

Η εικόνα, πάντως, την Πέμπτη ήταν σε γενικές γραμμές καλύτερη από τις προηγούμενες μέρες, με τον κόσμο να συρρέει κυρίως στην πλατεία Βαρνάβα και στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη.

Στην πλατεία του Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή δεν έκαναν την εμφάνισή τους διμοιρίες των ΜΑΤ.

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική και στις εννέα ακριβώς ένα περιπολικό σταμάτησε στην πλατεία καλώντας το συγκεντρωμένο πλήθος να αποχωρήσει.

Και στον Λυκαβηττό αρκετοί ήταν οι νεαροί που συγκεντρώθηκαν ωστόσο τηρήθηκαν οι αποστάσεις ασφαλείας.

Πραγματοποιήθηκε μοτοπορία στην Αγ. Παρασκευή

Κάλεσμα σε μοτοπορία είχε γίνει σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η μοτοπορία εν τέλει ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 20:00 το απόγευμα της Παρασκευής.

Περίπου 300 μηχανάκια πήραν μέρος και πέταξαν φέιγ βολάν όσον αφορά τους αντιεργατικούς νόμους που περνάει η κυβέρνηση.

 

Οι φόβοι των επιστημόνων

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και επισημαίνουν πως, αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση ένα νέο lockdown είναι αναπόφευκτο.

Οι συναθροίσεις σε δημόσιους χώρους αποτελούν υγειονομική βόμβα και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού και σε εντατικοποίηση των μέτρων περιορισμού κυκλοφορίας.

Μάλιστα οι επιστήμονες δίνουν συχνά το παράδειγμα της Ιταλίας με αντίστοιχα πάρτι να δημιουργήσουν δεκάδες περιστατικά της νόσου και να προκαλέσουν την τραγωδία που ακολούθησε αλλά και της Αυστρίας όπου πάνω από 1.000 άτομα μολύνθηκαν σε τέτοιες συναθροίσεις.

Την επικινδυνότητα των δημόσιων συναθροίσεων επισήμανε με αυστηρότητα ο Καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών, Γιάννης Τούντας.

Ο καθηγητής τόνισε ότι το φαινόμενο είναι επικίνδυνο καθώς είναι πολύ δύσκολο να γίνει ιχνηλάτηση επαφών σε περίπτωση που παρουσιαστεί κρούσμα κοροναϊού σε κάποιον από τους παρευρισκόμενους.

 

Σε ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων θα οδηγήσουν περιστατικά παρόμοια με αυτά που είδαμε τις προηγούμενες μέρες στην Αγία Παρασκευή και άλλες πλατείες της πρωτεύουσας επεσήμανε ο καθηγητής μικροβιολογίας Άλκης Βατόπουλος.

 

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα ότι είναι κατανοητό η νεολαία να θέλει να διασκεδάσει, αλλά «δυστυχώς ακόμα αυτό δεν πρέπει να το κάνουμε, ή πρέπει να το κάνουμε με πολύ μεγάλη προσοχή, διότι αν δώσουμε την ευκαιρία στον κοροναϊό να φύγει από έναν άρρωστο και να μολύνει συγχρόνως καμιά 20αριά άλλους, αυτοί οι 20 μετά δεν ελέγχονται».

Πέτσας : Η κυβέρνηση αν χρειαστεί θα παρέμβει τοπικά

Δεν πρόκειται μια αυθόρμητη προσπάθεια κάποιων να βγουν έξω σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας για τις εικόνες συγχρωτισμού που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες στην πλατεία Αγίου Ιωάννου στην Αγία Παρασκευή κάνοντας λόγο για επανάληψη μιας κατάστασης που υπήρχε και πριν την καθολική απαγόρευση εξαιτίας του κοροναϊού.

Για τον συνωστισμό στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει με την λογική της πειθούς και αν χρειαστεί να παρέμβει, θα παρέμβει τοπικά.

«Αν ξαναδούμε τέτοιες εικόνες, τότε όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι», είναι η τοποθέτηση του κ. Χαρδαλιά σε σχετική ερώτηση του MEGA.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά το Σαββατοκύριακο οι ειδικοί επί της υγείας θα έχουν μια σαφή πρώτη εικόνα και για τα επιδημιολογικά δεδομένα της πρώτης εβδομάδας μετά την καραντίνα, η οποία λειτουργεί΄και ως περίοδος προσαρμογής.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ