Σε μια κρίσιμη ερώτηση που αφορά αρκετό κόσμο, καθώς σήμερα ξεκίνησε στη χώρα η σταδιακή άρση των περιοριστικών και η επιστροφή στην κανονικότητα κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας
Σε μια κρίσιμη ερώτηση που αφορά αρκετό κόσμο, καθώς σήμερα ξεκίνησε στη χώρα η σταδιακή άρση των περιοριστικών και η επιστροφή στην κανονικότητα κλήθηκε να απαντήσει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κοροναϊό, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.
Συγκεκριμένα, τόσο με αφορμή την άρση του lockdown, όσο και του ανοίγματος των σχολείων που ξεκινάει από την Δευτέρα 11 Μαΐου και συνεχίζεται στις 18 του ίδιου μήνα, ο κ. Τσιόδρας ρωτήθηκε συγκεκριμένα, ποιοι άνθρωποι αποτελούν τις ευπαθείς ομάδες και ποια νοσήματα σε κατατάσσουν σε αυτή την κατηγορία.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στο επίκεντρο της στρατηγικής μας».
«Θα πρέπει να είμαστε τοποθετημένοι σε αυτό το ζήτημα. Η επιτροπή έχει τοποθετηθεί και ξέρω ότι ο υπουργός παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε και εξήγησε πως «θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικές οι λεπτομέρειες και υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που ενώ αποτελούν τις εξαιρέσεις στον κανόνα αφορούν ανθρώπους που είναι ευάλωτοι στον ιό και κινδυνεύουν περισσότερο και πρέπει να τους αντιμετωπίσουμε με πολύ μεγάλη ευαισθησία».
«Σίγουρα το απαγορευτικό ήταν πολύ πιο σημαντικό για τις ευπαθείς ομάδες. Από σήμερα αυτοί οι άνθρωποι δεν απαγορεύεται να μετακινηθούν, το είπε και ο υφυπουργός, αλλά χρειάζεται η προσοχή. Χρειάζεται και μεις να τους προστατέψουμε, χρειάζεται με κάποιο τρόπο να εξακολουθήσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής και απόστασης προς αυτούς με θρησκευτική ευλάβεια, χρειάζεται να τους προστατεύσουμε και από το περιβάλλον εργασίας, ιδιαίτερα στα σχολεία, γιατί θα υπάρχουν ευπαθείς ομάδες στους δασκάλους τους εκπαιδευτές» συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια μιλώντας συγκεκριμένα ξεκαθάρισε πως «έχουν οριστεί αυτές οι ευπαθείς ομάδες: Πρόκειται για ανθρώπους που ανήκουν στα καρδιαγγειακά, στα χρόνια αναπνευστικά, στην κατηγορία του σακχαρώδη διαβήτη, κατ’αντιστοιχία τους ανθρώπους με κακοήθεια, κατ’αντιστοιχία με άλλες μεγάλες μελέτες έχουμε δει και μεις παρόμοιες κατηγορίες να κινδυνεύουν περισσότερο στη χώρα μας» τόνισε.
«Σίγουρα σύντομα θα ακολουθήσει η συγκεκριμενοποίηση, πιθανώς με κάποια ΚΥΑ» κατέληξε.
Κοντοζαμάνης: Δυναμική η λίστα με τις ευπαθείς ομάδες
Από την πλευρά του ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, υπογράμμισε πως η λίστα με τις ομάδες του πληθυσμού που κινδυνεύουν από τον κοροναϊό είναι δυναμική, γιατί προστίθενται κάθε μέρα νέα επιστημονικά δεδομένα και ανάλογα αποφασίζουμε».
«Ήδη έχει εκδοθεί μια ΚΥΑ που περιλαμβάνει αυτές τις ομάδες και είναι σε διαδικασία έκδοσης μια δεύτερη που συμπληρώνει τη λίστα αυτή με νέες ομάδες» συμπλήρωσε.
Τέλος τόνισε πως μέχρι στιγμής σε αυτή την κατηγορία ανήκουν «τα πολυμεταγγιζόμενα άτομα, τα άτομα με δρεπανοκυτταρική αναιμία και άλλες ευαίσθητες ομάδες που ήδη υπάρχουν, όπως οι εγκυμονούσες, τα άτομα άνω των 65 ετών, τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με νεοπλασίες, τα άτομα που είναι σε σοβαρή ανοσοκαταστολή και τα άτομα με αιματολογικές κακοήθειες».
Τι πρέπει να προσέχουν οι ευπαθείς ομάδες
Έτσι, για αυτές τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, κρίνεται ιδιαίτερα αναγκαία η συστηματική εφαρμογή όλων των μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης και διασποράς του νέου κοροναϊού, με έμφαση στα ακόλουθα:
- Να αποφεύγουν επαφές με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.
- Να αποφεύγουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα.
- Να εφαρμόζουν την υγιεινή των χεριών και να αποφεύγουν την επαφή των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα).
- Να συμμορφώνονται στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών.
- Να αποφεύγουν χώρους συγχρωτισμού, κοινωνικών συναναστροφών μαζικού χαρακτήρα και εκδηλώσεων.
- Να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και να επιμένουν σε ιατρική αξιολόγηση.
- Να αποφεύγουν επισκέψεις σε νοσηλευόμενους ασθενείς.
- Να αποφεύγουν επισκέψεις σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.
- Υπενθυμίζεται τέλος ότι για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 1135.