Αντίστροφη μέτρηση για την άρση των μέτρων – Οι φόβοι κυβέρνησης και επιστημόνων για την επόμενη μέρα

Η 4η Μαΐου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία, για την οποία εκφράζονται αρκετές διαφωνίες και φόβοι.

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση καθώς σε λίγες ώρες η κυβέρνηση θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της για την άρση των μέτρων στην Ελλάδα.

Η 4η Μαΐου είναι η πλέον κρίσιμη ημερομηνία για την άρση των μέτρων, ωστόσο ήδη εκφράζονται αρκετές διαφωνίες και φόβοι.

Στο επίκεντρο τις τελευταίες μέρες είναι τα σχολεία, αφού το εν λόγω ζήτημα εξακολουθεί να δημιουργεί τον μεγαλύτερο προβληματισμό σε επιστήμονες αλλά και γονείς.

Μεγάλο αγκάθι τα σχολεία

Οι έως τώρα πληροφορίες λένε ότι θα ανοίξουν τα σχολεία. Πρώτα για την τρίτη Λυκείου και στη συνέχεια να ανοίξουν όλα τα σχολεία μέσα στον Μάιο.

Ωστόσο η οριστική απόφαση για τα σχολεία δεν έχει ληφθεί, ωστόσο το τοπίο θα ξεκαθαρίσει με τις αυριανές δηλώσεις της Νίκης Κεραμέως η οποία θα συμμετάσχει στην καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου με τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Χαρδαλιά.

Τα ερωτήματα μέχρι τότε σχετικά με το πότε ακριβώς θα ανοίξουν, όσο και για το πόσοι μαθητές θα είναι στις τάξεις και ποια θα είναι τα μέτρα που θα εφαρμόζονται, παραμένουν αναπάντητα.

Ανησυχία για τις εικόνες στα υποθηκοφυλακεία

Την ίδια ώρα ανησυχία προκαλούν και οι εικόνες που έκαναν σήμερα τον γύρο του διαδικτύου καθώς στην πρώτη μέρα λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, Πρωτοδικείων και Ειρηνοδικείων παρατηρήθηκαν ουρές και κοσμοσυρροή, ενώ αρκετοί πολίτες δεν τηρούσαν τις κατάλληλες αποστάσεις ασφαλείας.

Είναι εύλογο το ερώτημα λοιπόν πως θα αποφευχθεί ένας ανάλογος ή ακόμη μεγαλύτερος συνωστισμός όταν θα ανοίξουν περισσότερες επιχειρήσεις.

Καμπανάκι από τον Ιατρικό Σύλλογο

Πριν πάντως δημιουργηθεί αυτός ο συνωστισμός, ο Ιατρικός Σύλλογος με ανακοίνωσή του ζητούσε από τους πολίτες να εξακολουθήσουν να τηρούν με συνέπεια τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να παραμείνουν στο σπίτι τους καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει μειωθεί η συμμόρφωση των πολιτών.

Γιατί το ΑΠΘ κάνει πίσω για την άρση των μέτρων στις 4 Μαΐου

Την ίδια ώρα  το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης επισημαίνει πως η άρση των περιοριστικών μέτρων πρέπει να γίνει με χειρουργικές κινήσεις καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι.

Σύμφωνα με έρευνα του ΑΠΘ, η άρση των μέτρων μία μόλις εβδομάδα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρεις εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαΐου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά.

Οι χαμένοι από την άρση των μέτρων

Πάντως από την πρώτη στιγμή τόσο η κυβέρνηση όσο και οι επιστήμονες έχουν κάνει σαφές το γεγονός πως σε περίπτωση που υπάρξει νέα έξαρση λόγω της άρσης των μέτρων τότε αυτά θα αξιολογούνται ξανά και δεν αποκλείεται να παύσει και η ισχύς τους και να επιστρέψουμε στο ανάλογο μέτρο που υπήρχε πριν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που τελικά η πρόωρη άρση των μέτρων δεν έκανε καλό είναι η Γερμανία.

Ειδικότερα οι πρώτες ενδείξεις επιδείνωσης της επιδημίας του κοροναϊού εμφανίστηκαν στη Γερμανία, μία εβδομάδα αφού ξεκίνησε τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Ο ρυθμός αναπαραγωγής της covid-19 (Reproduction Rate), τον οποίο παρακολουθούν προσεκτικά οι αρχές, έφτασε ξανά στο 1, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα χθες Δευτέρα το ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Αυτό σημαίνει ότι κάθε ασθενής μολύνει έναν ακόμη άνθρωπο.

Η γερμανική κυβέρνηση και οι ιολόγοι μέχρι στιγμής υπογράμμιζαν πόσο σημαντικό είναι το ποσοστό αυτό να είναι κάτω από το 1. Από τα μέσα Απριλίου ο ρυθμός αυτός είχε μειωθεί σταδιακά στο 0,7, προτού αρχίσει να αυξάνεται ξανά.

Εξάλλου το ποσοστό θνησιμότητας της covid-19 εξακολουθεί να αυξάνει μέρα με την ημέρα. Βάσει των πιο πρόσφατων στοιχείων του ινστιτούτου, βρίσκεται στο 3,8% για τη Γερμανία, ποσοστό που παραμένει μικρότερο από αυτό που καταγράφεται σε γειτονικές της χώρες. Μέχρι σήμερα στη Γερμανία έχουν καταγραφεί 156.337 κρούσματα και 5.913 θάνατοι.

Πάντως αν αυτή η αυξητική τάση επιβεβαιωθεί, ενδέχεται να περιπλέξει τις προσπάθειες των γερμανικών αρχών για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, την ώρα που η κοινή γνώμη μοιάζει να ανυπομονεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από