Δεκάδες παιδιά στη Βρετανία έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ εξαιτίας ενός επίπονου συνδρόμου που σχετίζεται με τον κοροναϊό.
Ανησυχία επικρατεί στη Βρετανία καθώς δεκάδες παιδιά έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ τις τελευταίες μέρες με έναν επικίνδυνο συνδυασμό συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον κοροναϊό.
Τουλάχιστον 12 παιδιά εμφανίζουν συμπτώματα του συνδρόμου τοξικού σοκ μαζί με τα γνωστά συμπτώματα της νόσου Covid-19, συμπεριλαμβανομένου προβλημάτων στην καρδιά και στο στομάχι.
Δείτε επίσης: «Tα μαλλιά της κεφαλής του» θα πληρώσει κουρέας που παραβίασε τα μέτρα
Μάλιστα, σύμφωνα με τον Guardian, ένα από τα παιδιά αυτά αναπνέει πλέον με μηχανική υποστήριξη.
Οι επικεφαλής του NHS έστειλαν μία επείγουσα ειδοποίηση σε όλα τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου για το σύνδρομο αυτό.
Τα περισσότερα από αυτά τα παιδιά έχουν τη νόσο Kawasaki, μία σπάνιο νόσο των αγγείων που είναι η κύρια αιτία των καρδιακών προβλημάτων σε ανήλικους στη Βρετανία.
Ειδικότερα, η προειδοποίηση που εστάλη προς του γιατρούς αναφέρει: «Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες υπήρξε μια εμφανής αύξηση του αριθμού παιδιών όλων των ηλικιών που παρουσιάζουν μία φλεγμονώδη κατάσταση πολλαπλών συστημάτων που απαιτεί εντατική φροντίδα σε όλο το Λονδίνο και επίσης σε άλλες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου».
«Οι περιπτώσεις έχουν κοινά αλληλεπικαλυπτόμενα χαρακτηριστικά του συνδρόμου τοξικού σοκ και της άτυπης νόσου Kawasaki με παραμέτρους αίματος που συνάδουν με σοβαρή COVID-19 στα παιδιά», ανέφερε η ειδοποίηση η οποία προτρέπει τος γιατρούς να αναφέρουν ως «επείγοντα» παιδιά με συμπτώματα όπως το κοιλιακό άλγος.
*Urgent alert*
Rising no of cases presenting to #PedsICU with multi-system hyperinflammatory state, overlapping features of toxic shock syndrome & atypical Kawasaki disease, bloods consistent with severe #COVID19 – seen in both #SARSCoV2 PCR +ve AND -ve
Please share widely pic.twitter.com/Bj6YHLJ8zi
— PICSUK (@PICSociety) April 26, 2020
Τα συμπτώματα
Υπενθυμίζεται ότι τα παιδιά δεν πιστεύεται ότι επηρεάζονται άσχημα από την ασθένεια Covid-19, ενώ πολύ λίγοι νέοι έχουν πεθάνει σε όλο τον κόσμο από την έναρξη της πανδημίας τον Δεκέμβριο.
Τα παιδιά, στα οποία παρατηρείται το νέο σύνδρομο, συχνά υποφέρουν από πόνο στο στομάχι και «γαστρεντερικά συμπτώματα» που μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό και διάρροια, καθώς και καρδιακή φλεγμονή και εξανθήματα.
Ωστόσο μερικά από τα παιδιά που παρουσιάζουν την ασθένεια έχουν βγει αρνητικά στον κοροναϊό, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τη διάγνωση.
Την ίδια ασθένεια πάντως φαίνεται να έχουν παρατηρήσει γιατροί και σε άλλες χώρες όπως τονίζει στο Twitter η παιδίατρος St Mary Ελίζαμπεθ Γουίτακερ καθώς έγραψε ότι «οι Ιταλοί και Ισπανοί συνάδελφοί μας το αναφέρουν επίσης. Οι αριθμοί είναι μικροί αλλά σημαντικοί».
Πάντως, η γιατρός είναι καθησυχαστική καθώς ανέφερε ότι πρόκειται για πολύ σπάνιο σύνδρομο.
Η θέση του Σωτήρη Τσιόδρα
Ερωτώμενος για αυτό το σύνδρομο κατά την ενημέρωση της Τρίτης, ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός. Ωστόσο, σημείωσε ότι: «Όταν έχει μεγάλη κυκλοφορία ο ιός φυσικά και μπορεί να νοσήσουν παιδιά είτε από αυτό είτε από κάτι άλλο. Για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. »
Αναλυτικά είπε:
Η νόσος στην οποία αναφέρονται και η οποία μοιάζει με την νόσο από τον νέο κορωνοϊό, μοιάζει με μια νόσο που λέγεται τοξικό σοκ, την οποία την κάνουν κάποια μικρόβια όπως ο στρεπτόκοκκος και ο σταφυλόκοκκος, ή μια νόσο που λέγεται Kawasaki, μια νόσος άγνωστης αιτιολογίας, σε παιδιά κάτω των 5 ετών που κάνουν πυρετό, λεμφαδενοπάθεια και λένε οι συνάδελφοι από το Ηνωμένο Βασίλειο ότι την βρίσκουν σε κάποια παιδιά και σε κάποια άλλα όχι.
Αυτό πόρρω απέχει από το συναγερμό πόρρω απέχει ότι τα παιδιά μας νοσούν σοβαρά και νοσηλεύονται στις ΜΕΘ. Είναι ένα φαινόμενο που παρατηρεί η ιατρική κοινότητα. Όταν έχει μεγάλη κυκλοφορία ο ιός φυσικά και μπορεί να νοσήσουν παιδιά είτε από αυτό είτε από κάτι άλλο. Για αυτό χρειάζεται επαγρύπνηση. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου συνιστά μια επαγρύπνηση στους γιατρούς, να έχουν υπόψιν τους αυτό το σύνδρομο, το οποίο είναι πάρα πολύ σπάνιο και δεν αλλάζει την γενική εικόνα που έχουμε για τον κορωνοϊό στα παιδιά».