Πυρκαγιές: Φόβοι για «πύρινο» καλοκαίρι στη σκιά του κοροναϊού

Πυρκαγιές: Φόβοι για «πύρινο» καλοκαίρι στη σκιά του κοροναϊού

Ειδικό σχέδιο για πυροπροστασία 80 περιοχών γύρω από την Αθήνα, λόγω των περιορισμένων διακοπών

Ανησυχίες για καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι σε πολλές περιοχές της χώρας – όπως στην Κεντρική Ελλάδα και την Πελοπόννησο – εκφράζουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής στο… περιθώριο της καραντίνας για τον κορωνοϊό. Κι αυτό ύστερα από διαδοχικές πυρκαγιές που σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες στην Οιχαλία Μεσσηνίας, στα Αγραφα Ευρυτανίας, στη Βελιγοστή Αρκαδίας, στην Παγωνίδα Σάμου, στην Ανάβατο Χίου και άλλες περιοχές.

Το γεγονός ότι τον προηγούμενο χειμώνα υπήρξε, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΜΥ, το μικρότερο ποσοστό χιονοκάλυψης της τελευταίας 15ετίας, αλλά και μεγάλος αριθμός βροχοπτώσεων που αύξησε τη βλάστηση, σκορπά ανησυχία στους επιτελείς της Πυροσβεστικής ότι ίσως υπάρξει καλοκαίρι με σημαντική ξηρασία σε μεγάλα τμήματα της χώρας, που ίσως οδηγήσει σε ορισμένες ανεξέλεγκτες πυρκαγιές. Την ανησυχία εντείνει το γεγονός ότι δυο-τρεις από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών σημειώθηκαν σε υψόμετρο 1.500-1.700, γεγονός αρκετά ιδιόμορφο σε σχέση με τα ελληνικά δεδομένα.

Με την ελπίδα ωστόσο να σημειωθούν ορισμένες βροχές την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, για να αποφευχθεί ένας πύρινος όλεθρος όπως το 2018 στο Μάτι αλλά και μεγάλες καταστροφές όπως το 2007 στην Ηλεία και στην Εύβοια, το 2009 στην Αττική κ.λπ.

Σε ετοιμότητα

Την ίδια ώρα η Πυροσβεστική αλλάζει το επιχειρησιακό σχέδιό της, με το δεδομένο ότι λόγω κορωνοϊού εκτιμάται πως την περίοδο Ιουλίου – Αυγούστου θα μείνουν οι περισσότεροι πολίτες στην Αθήνα και σε περιαστικές περιοχές. Κι έτσι υπάρχει ειδικό σχέδιο για πυροπροστασία 80 περιοχών όπως το Πόρτο Ράφτη, η Ραφήνα, η Λούτσα, τα Βίλια, η Κερατέα, το Γραμματικό, το Αλεποχώρι, το Πόρτο Γερμενό, η Ψάθα, το Μαρκόπουλο, το Αυλάκι και άλλες όπου υπάρχει η αναφερόμενη «μείξη του οικιστικού ιστού με το δάσος», για να αποφευχθεί μια τραγωδία όπως αυτή της 23ης Ιουλίου 2018 στη Βορειοανατολική Αττική.

Οπως σημειώνει λοιπόν ο πρώην υπαρχηγός της Πυροσβεστικής και ειδικός πραγματογνώμονας για εγκλήματα εμπρησμού Ανδριανός Γκουρμπάτσης «από τις αρχές του χρόνου έως την 20ή Απριλίου 2020 έχουν εκδηλωθεί συνολικά 4.817 αγροτοδασικές πυρκαγιές και έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του αυτοφώρου συνολικά 52 άτομα, στη συντριπτική πλειονότητα άνδρες, για εμπρησμό από αμέλεια σε αγροτοδασικές εκτάσεις (καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών). Ο μέσος μηνιαίος αριθμός για το ως άνω τετράμηνο περίπου είναι 1.204 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Ο μέσος αριθμός αγροτοδασικών πυρκαγιών κάθε χρόνο το ίδιο τετράμηνο την τελευταία δεκαετία (2010-2019) είναι 886 πυρκαγιές. Παρατηρείται λοιπόν το 2020 (από 1/1/2020 έως 20/4/2020) μια αύξηση 36% των αγροτοδασικών πυρκαγιών σε σχέση με τον μέσο όρο».

Πυροσβεστική

Εκείνο που θεωρείται ενθαρρυντικό είναι ότι φέτος ήδη έχουν κλείσει συμφωνίες για την ενοικίαση συνολικά 20 ελικοπτέρων (οκτώ βαρέος και 12 μεσαίου τύπου) ενώ θα είναι διαθέσιμα συνολικά 15 πυροσβεστικά αεροπλάνα, πολλά από τα οποία συντηρήθηκαν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, ενώ υπήρξαν και επισκευές σε κινητήρες σε νέα αμερικανική εταιρεία.

Τα ιπτάμενα μέσα ήταν κατά 20%-30% περισσότερα σε σχέση με πέρυσι, ενώ υπάρχει διαθεσιμότητα από νωρίς. Ζητούμενο είναι ακόμη αν υπάρξει αλλαγή στο σύστημα εναέριων περιπολιών από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα, με το δεδομένο ότι από τη δικαστική έρευνα για το Μάτι (όπου δεν μπορεί να αποκλεισθεί αναβάθμιση κατηγοριών σε βαθμό κακουργήματος) φαίνεται να εντοπίσθηκαν πλημμελείς ενέργειες στελεχών της Πυροσβεστικής σε σχέση με τις πτήσεις επιτήρησης δασικών εκτάσεων από ελικόπτερα και αεροπλάνα.

Κάτι που αν είχε συμβεί ίσως οδηγούσε, σύμφωνα με τους δικαστικούς λειτουργούς, στον συντομότερο εντοπισμό των εστιών της πυρκαγιάς στην Πεντέλη. Επιπλέον θα απέτρεπε και την καθήλωση των αεροσκαφών – λόγω των ανέμων – με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένα διαθέσιμο μέσο αεροπυρόσβεσης τις ώρες του πύρινου ολέθρου στο Μάτι.

Επιπλέον θα υπάρξει ενίσχυση της Πυροσβεστικής με την πρόσληψη 1.300 εποχικών πυροσβεστών, ενώ θα συνεχίσει η λειτουργία του νέου μηχανοκίνητου τμήματος της Πυροσβεστικής με έδρα στη Μαγούλα το οποίο στελεχώνεται από 250 άτομα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ