Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη ώρα για να βγουμε από την καραντίνα.
Μπορεί να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για άρση των περιοριστικών μέτρων, ωστόσο η νέα καθημερινότητα δεν θα είναι ίδια με πριν.
Αυτό το έχει ξεκαθαρίσει τόσο η κυβέρνηση λέγοντας ξανά και ξανά πως με η άρση των μέτρων θα είναι μία μακρόσυρτη διαδικασία, ένας μαραθώνιος δηλαδή, αλλά και ο κ. Τσιόδρας με τον κ. Χαρδαλιά, οι οποίοι κάθε μέρα αναφέρονται όλο και περισσότερο στην ζωή μετά καραντίνας.
«Η επόμενη φάση θα είναι η επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνήθη κανονικότητα και θα χρειαστεί η διατήρηση της κοινωνικής ευθύνης. Θα έχουμε κρούσματα και θα χάνουμε συνανθρώπους μας. Η μη τήρηση των κανόνων δεν θα γίνουν αποδεκτές. Τα μέτρα θα επανεξετάζονται διαρκώς και κάποιες περιοχές θα ξαναμπούν σε καραντίνα», σημείωσε σήμερα ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ στη συνέχεια συμπλήρωσε:
«Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος αντιμετώπισης του ιού, η καθημερινότητά μας δεν θα είναι ίδια. Καθημερινά ακούτε πληροφορίες για το τι ανοίγει και πότε ανοίγει. Τις πρώτες μέρες της επόμενης εβδομάδες θα ξέρετε ακριβώς τι μέλλει γενέσθαι με επίσημες ανακοινώσει. Λίγη υπομονή ακόμα. Η επόμενη φάση θα είναι σταδιακή επιστροφή σε μια νέα καθημερινότητα και όχι στη συνηθισμένη καθημερινότητα. Η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη. Θα έχουμε κρούσματα, θα χάνουμε δυστυχώς συνανθρώπους μας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα υγιεινής. Κάποιες περιοχές μπορεί να ξαναμπούν σε καραντίνα. Καθημερινά θα αξιολογούμε την κατάσταση».
Πέρα όμως από το γεγονός πως η καθημερινότητα μας δεν θα είναι πλέον η ίδια, θα υπάρξουν και προκλήσεις.
Γιατί τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων
Στις προκλήσεις που θα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων για τον κοροναϊό αναφέρθηκε ο καθηγητής κ. Τσιόδρας, τονίζοντας πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για χαλάρωση των μέτρων.
«Είναι διαφορετική η ταχύτητα του ιού ανάλογα με τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή στο πώς θα γίνει (σ.σ. η άρση των μέτρων). Σε εμάς έχει κυκλοφορήσει λιγότερο, λόγω μέτρων, όχι κάποιας τύχης. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο που δεν θα γνωρίζουμε και αν είναι αποτελεσματικό. Που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του WHO, να κρατήσει 12 με 18 μήνες. Δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμισι χρόνο σε lockdown; Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού; Τώρα ή το Νοέμβριο, Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν και άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως;», ανέφερε ο καθηγητής.
Τι «όπλα» θα χρησιμοποιήσει η Ελλάδα στην επόμενη φάση
Ο Σωτήρης Τσιόδρας η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες σκοπεύει να αντιμετωπίσει τον κοροναϊό με διάφορα όπλα .
Τα τεστ, η έγκαιρη διάγνωση, η ιχνηλάτηση, η παρακολούθηση των νοσηλευόμενων περιστατικών, η παρακολούθηση τυχόν αύξησης της κυκλοφορίας είναι μερικά από αυτά.
Βασικός στόχος παραμένει η προστασία των ευπαθών ομάδων, ενώ αποκάλυψε ότι θα εξεταστούν ειδικά μέτρα για όσους είναι στον περίγυρο των παιδιών.
«Τίποτε δεν θα γίνει υπό πίεση. Δεν είναι σπριντ, είναι μαραθώνιος» σημείωσε ενώ μίλησε και για μία αισιόδοξη μελέτη που διεξάγεται στην Ελβετία.
«Στην Ελβετία αναλύουν τα δείγματα από 36 χώρες και όλες τις Ηπείρους. Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.
«Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».
Στους 131 οι νεκροί
Σημειώνεται πως νωρίτερα , σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα καταγράφηκαν 16 νέα κρούσματα και κανένας νέος θάνατος.
Ωστόσο λίγη ώρα μετά την ενημέρωση έγινε γνωστό πως ένας 78χρονος άνδρας που νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό έχασε τη ζωή του.
To σύνολο των θανάτων είναι 11 (34 γυναίκες), με μέση ηλικία τα 74 έτη.
Το 90% εκ των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.
Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα.
Ο καθηγητής ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα. Με τα 16 νέα κρούσματα, το σύνολο ανέρχεται 2.506. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.
Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι
Τέλος ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό: «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε».