Πώς και πότε θα ανοίξουν καταστήματα και σχολεία – Στα χέρια του πρωθυπουργού το πόρισμα των ειδικών

Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει σε βάθος χρόνου και εντός του διμήνου Μαΐου - Ιουνίου ενώ όπως έχουν δηλώσει άπαντες θα αξιολογείται η εφαρμογή κάθε μέτρου προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η όλη προσπάθεια.

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την άρση έστω και σταδιακά των μέτρων περιορισμού των πολιτών καθώς σήμερα αναμένεται να έχει στα χέρια του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το πόρισμα των ειδικών, το οποίο και θα ανακοινώσει τη Δευτέρα στον Ελληνικό λαό.

Η επιστροφή στη κανονικότητα θα γίνει σε βάθος χρόνου και εντός του διμήνου Μαΐου – Ιουνίου ενώ όπως έχουν δηλώσει άπαντες θα αξιολογείται η εφαρμογή κάθε μέτρου προκειμένου να μην τιναχτεί στον αέρα η όλη προσπάθεια.

Ηδη παρατάθηκε η ισχύς των περιοριστικών μέτρων έως και τις 4 Μαΐου, ενώ μελετάται να μην χρειάζεται πλέον να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.

Από τις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τον τρόπο επιστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας στην ομαλότητα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες για το «ξεδίπλωμα» του σχεδίου άρσης των μέτρων είναι προγραμματισμένο για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή τηλεοπτικού διαγγέλματος, κατά τη διάρκεια του οποίου -πέραν των μέτρων που αίρονται- θα γνωστοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα.

Σε αντίθεση με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν οριζόντια, το σχέδιο τις επόμενης μέρας περιλαμβάνει κλιμακωτές δέσμες μέτρων.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως η σταδιακή χαλάρωση θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους. «Πιθανόν να χρειαστεί φρένο και επιστροφή στα μέτρα, ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις», ξεκαθάρισε.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Τα μέτρα θα επιτηρούνται και θα αξιολογούνται σε βάθος μίας – δύο εβδομάδων προτού αποτιμηθούν και ληφθούν νέες αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως η επαναλειτουργία και των μεγαλύτερων καταστημάτων. Ως προς αυτά, οι πρώτες εισηγήσεις αναφέρουν ότι θα ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Στα μέσα Μαΐου πιθανότατα θα επιστρέψουν στα θρανία οι μαθητές της Γ΄Λυκείου καθώς και στα φροντιστήρια.

Παράλληλα, στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς υπάρχει η επαναλειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης από τα τέλη Μαΐου και μετά. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά τους μαθητές που κατοικούν με ευπαθείς ομάδες θα παραμείνουν στα σπίτια τους ενώ σχεδιάζονται πρωινές και απογευματινές βάρδιες από ολιγομελή τμήματα. Όσον αφορά την επαναλειτουργία των πανεπιστημίων αυτή δεν αποκλείεται να γίνει τον Σεπτέμβριο καθώς αποδίδει η εξ’ αποστάσεως παράδοση μαθημάτων.

Στην πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ξεκινήσουν οι πανελλαδικές εντός του Ιουνίου, αναφέρθηκε η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως στη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

Υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι γίνεται προσπάθεια να ξεκινήσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν τον Ιούλιο.

Με απόσταση τα μπάνια στις παραλίες

Όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες και το κολύμπι, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να «χαρούν» τη θάλασσα και το καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου.

Μάσκες, γάντια και αντισηπτικά θα βρίσκονται παρέα με τα κλιματιστικά, τα αντηλιακά, τις ομπρέλες και τις ξαπλώστρες αφού όπως λένε οι ειδικοί σε κλειστούς πολυσύχναστους χώρους θα πρέπει να φοράμε μάσκα ενώ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις των δύο μέτρων ανά μεταξύ μας. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στις οργανωμένες παραλίες οι ξαπλώστρες θα έχουν απόσταση η μία από την άλλη και σε καμία περίπτωση οι λουόμενοι δεν θα είναι «ο ένας πάνω στον άλλον».

Μιλώντας στο GRTimes.gr, ο ομότιμος καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και ειδικός στις λοιμώξεις Παύλος Νικολαΐδης δίνει εξαιρετικά χρήσιμες απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τους περισσότερους: Τι θα αλλάξει στον τρόπο που κάνουμε μπάνια φέτος; Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε τον ιό από τη θάλασσα ή την πισίνα; Θα πρέπει να φοράμε μάσκες στις παραλίες; Πόσο ασφαλείς είναι οι οργανωμένες παραλίες και τί θα πρέπει να προσέξουμε; Η ζέστη «σκοτώνει» τον ιό;

Όπως αναφέρει ο κ. Νικολαΐδης, «οι θερινές διακοπές στην Ελλάδα συνδυάζονται ως επί το πλείστον με μπάνιο στη θάλασσα ή στην πισίνα. Το μπάνιο στο θαλασσινό νερό ή στην πισίνα η οποία χλωριώνεται είναι ασφαλές. Ούτε έχει βρεθεί, ούτε μπορεί θεωρητικά να ειπωθεί ότι υπάρχει δυνητικός κίνδυνος. Περισσότερο είναι η διαδικασία, όχι το μπάνιο δηλαδή σε οποιοδήποτε μέρος. Οι συνθήκες συγχρωτισμού, για παράδειγμα, αν υπάρχουν 20 ξαπλώστρες σε 10 τετραγωνικά μέτρα, ο κίνδυνος είναι λογικό να αυξάνεται από τον συνωστισμό, όπως ακριβώς δηλαδή αναφέρουμε και από την αρχή της πανδημίας».

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα 

Τελευταία στη σειρά θα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές.

Σε ότι αφορά το άνοιγμα των συνόρων όπως δήλωσε και ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, την Παρασκευή είναι κάτι που θα πρέπει να συζητηθεί με τους ειδικούς στον τομέα της υγείας. Είμαστε στη διαδικασία επεξεργασίας των πρωτοκόλλων που θα υποβληθούν στην επιτροπή ειδικών και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουν να μας δώσουν την έγκρισή τους για να ανοίξουμε σταδιακά. […] Στοχεύουμε να μπορέσουμε να ανοίξουμε κάποια στιγμή εντός του Ιουλίου. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει για όλες τις χώρες, για όλους τους προορισμούς, το αναγνωρίζω αυτό, αλλά τουλάχιστον πρέπει να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε τη διμερή επικοινωνία και τα ταξίδια με κάποιες χώρες.

 

Με μάσκες η επιστροφή στην κανονικότητα

Με χρήση προστατευτικής μάσκας από τον γενικό πληθυσμό και ειδικούς πληθυσμούς, θα μεταβούμε στη φάση της σταδιακής και ελεγχόμενης άρσης των μέτρων, που θα ακολουθήσει προσεχώς, όπως έκανε γνωστό ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Στόχος είναι να δώσουμε «ακόμη λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους, όχι σε ανοιχτούς, αλλά σε κλειστούς χώρους» είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Τσιόδρας ξεκαθαρίζοντας ότι η μάσκα θα πρέπει να καλύπτει τη μύτη, το στόμα και η χρήση της θα πρέπει να συνοδεύεται με συχνό πλύσιμο των χεριών.

Επίσης, είναι σημαντικό να πλένονται τα χέρια και μετά την αφαίρεσή της, η οποία θα πρέπει να γίνεται από το πίσω μέρος της και με συγκεκριμένο τρόπο. Οι μάσκες μίας χρήσης θα πρέπει να απορρίπτονται σε κλειστό κάδο και όχι στους κάδους ανακύκλωσης. Αν η μάσκα είναι υφασμάτινη θα πρέπει να πλένεται σε υψηλή θερμοκρασία (60 βαθμούς ) ενώ η χρήση της δεν καταργεί τα άλλα μέτρα προφύλαξης τα οποία έχουν ήδη επικοινωνηθεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από