Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας από 4 Μαΐου – Ποια καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν

Κορωνοϊός: Τι αλλάζει στη ζωή μας από 4 Μαΐου – Ποια καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν

Η πανδημία κορωνοϊού συνεχίζει να βρίσκεται σε ύφεση στην Ελλάδα και παρότι τα μέτρα παρατάθηκαν έως και τις 4 Μαΐου, τα κυβερνητικά κλιμάκια έχουν ήδη μπει στην τελική ευθεία για την άρση των πρώτων περιορισμών

Στην επόμενη ημέρα στρέφεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης και των πολιτών, οι οποίοι αδημονούν για τη σταδιακή άρση των έκτακτων μέτρων για τον κοροναϊό.

Από τις αρχές της εβδομάδας, ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις για τον τρόπο επιστροφής της οικονομίας και της κοινωνίας στην ομαλότητα, με τις τελικές αποφάσεις να λαμβάνονται εντός των επόμενων ημερών.
Άλλωστε, το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τους πολίτες, όσον αφορά τη μετάβαση στην μετα-κοροναϊό εποχή, είναι προγραμματισμένο κατά πάσα πιθανότητα για το απόγευμα της Δευτέρας 27 Απριλίου.

Οι ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν με τη μορφή τηλεοπτικού διαγγέλματος, κατά τη διάρκεια του οποίου -πέραν των μέτρων που αίρονται- θα γνωστοποιηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα.

Τη σταδιακή άρση των μέτρων προανήγγειλε και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος παρά την οργή του για τα περιστατικά στις κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό, είπε ότι Μάιο και Ιούνιο θα υπάρξει χαλάρωση. Ο Νίκος Χαρδαλιάς αποκάλυψε πως η σταδιακή χαλάρωση θα γίνει σε διαφορετικές φάσεις 2 μηνών, Μάιου και Ιουνίου, με απόσταση 14 ημερών μεταξύ τους. «Πιθανόν να χρειαστεί φρένο και επιστροφή στα μέτρα, ανάμεσα σε αυτές τις φάσεις», ξεκαθάρισε.

Αλλά και ο Σ. Τσιόδρας μίλησε για σταδιακή χαλάρωση, αλλά έριξε προειδοποιητικές βολές.

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών» υπογράμμισε.

«Αν συνεχίσουμε έτσι δεν θα ησυχάσουμε. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνησή μας» είπε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και κατέληξε πως «όλα τα δεδομένα τονίζουν την ανάγκη επαγρύπνησης σε όλους τους τομείς της οικονομίας».

Όπως είπε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας –παρατείνοντας τα έκτακτα μέτρα έως και τις 4 Μαΐου– οι ανακοινώσεις για το συνολικό σχέδιο εξόδου από την καραντίνα θα γίνουν από τον πρωθυπουργό, ωστόσο προειδοποίησε γι’ ακόμη μία φορά ότι η μετάβαση θα είναι αργή και το σχέδιο θα ξεδιπλώνεται σε φάσεις που θα αξιολογούνται διαρκώς.

Το χρονοδιάγραμμα εξόδου από την καραντίνα

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινά συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία έμμισθα και άμισθα, τα Ειρηνοδικεία και τα Πρωτοδικεία για συγκεκριμένες διαδικασίες, όπως π.χ. εκείνες των συναινετικών προσημειώσεων.

Στις 4 Μαΐου αναμένεται, αν όλα έχουν πάει καλά μέχρι τότε, να αρθούν οι περιορισμοί στην κυκλοφορία -πλην ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων- και θα λειτουργήσουν ξανά μικρά εμπορικά καταστήματα, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής κτλ., αλλά με αυστηρούς περιορισμούς και μέτρα πρόληψης και υγιεινής (ανώτατος αριθμός πελατών ανά κατάστημα με βάση τα τετραγωνικά, χρήση μασκών κτλ.).

Τα μέτρα θα επιτηρούνται και θα αξιολογούνται σε βάθος μίας – δύο εβδομάδων προτού αποτιμηθούν και ληφθούν νέες αποφάσεις για την επιστροφή στην κανονικότητα, όπως η επαναλειτουργία και των μεγαλύτερων καταστημάτων.

Ως προς αυτά, οι πρώτες εισηγήσεις αναφέρουν ότι θα ανοίξουν μετά τις 20 Μαΐου, ενώ εστιατόρια, καφέ και μπαρ αναμένεται να επαναλειτουργήσουν μετά τις 25 Μαΐου.

Όσον αφορά τις οργανωμένες παραλίες και το κολύμπι, εκτιμάται ότι οι πολίτες θα μπορέσουν να «χαρούν» τη θάλασσα και το καλοκαίρι στις αρχές Ιουνίου.

Τελευταία στη σειρά θα είναι τα ξενοδοχεία και τα τουριστικά καταλύματα, τα οποία θα λειτουργήσουν προς τα μέσα Ιουνίου σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς με επαρκείς υγειονομικές υποδομές

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Προς το παρόν γρίφος παραμένει το ζήτημα των σχολείων, καθώς φαίνεται ότι υπάρχει διχογνωμία ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, η οποία καταρτίζει και το σχέδιο άρσης των μέτρων.

Ως βέβαιη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επιστροφή των μαθητών της Γ’ Λυκείου, η οποία αναμένεται για τις 11 Μαΐου, προκειμένου οι Πανελλήνιες Εξετάσεις να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου.

Πάντως, για τα σχολεία ο κ. Πέτσας είπε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεν τις συστάσεις των ειδικών, αλλά η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης και απομένει να ξεκαθαριστεί η ιεράρχηση και η σειρά με την οποία θα γίνει αυτό.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, επεσήμανε πως «θα ανοίξουν τα σχολεία, πιθανότατα σε διαφορετικές φάσεις (Γυμνάσια, Λύκεια, Δημοτικά) αλλά πάντως θα ανοίξουν». Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι «ο χρονισμός είναι κάτι το οποίο εξαρτάται από πολλές συνθήκες, έχει να κάνει με τον αριθμό των κρουσμάτων, την εξάπλωση της επιδημίας, με περιβαλλοντικές συνθήκες – αλλά πάντως, εφόσον κυλήσουν έτσι τα πράγματα, θα ανοίξουν τα σχολεία με την επιφύλαξη της άποψης των επιδημιολόγων».

Τι θα γίνει με το SMS μετακινήσεων

Πέραν της επαναλειτουργίας των παραπάνω, στο επίκεντρο του σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα βρίσκεται και το σύστημα των SMS για τις κατ’ εξαίρεση μετακινήσεις. Πρόθεσή της κυβέρνησης είναι να φύγουν τα SMS από την καθημερινότητά μας από τις 4 Μαΐου και μετά.

Το Μαξίμου σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προτείνει τη σταδιακή κατάργηση του συγκεκριμένου συστήματος για τον γενικό πληθυσμό.

Εξαίρεση βέβαια -κατά πάσα πιθανότητα- θα αποτελούν ειδικές κοινωνικές ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι πάσχουν από χρόνια νοσήματα. Η κατάργηση του συστήματος των SMS θα είναι σταδιακή και κατά πάσα πιθανότητα θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Δεν αποκλείεται δε, ότι η πρώτη φάση «χαλάρωσης» να περιλαμβάνει αναμόρφωση των κωδικών -και ενδεχομένως πρόσθεση καινούριων- με βάση και την επαναλειτουργία ορισμένων καταστημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν έχει ληφθεί κάποια οριστική απόφαση.

Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Επικρατείας, δήλωσε πως «είναι αυτονόητο ότι από τη στιγμή που θα έχουμε σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, είναι λογικό ότι δεν θα υπάρχουν πλέον οι αναγκαίοι περιορισμοί στην κίνηση, δεν θα δηλώνεται δηλαδή» σημειώνοντας με έμφαση ότι οι περιορισμοί στον συγχρωτισμό θα εξακολουθούν να υπάρχουν, δηλαδή περιορισμένος αριθμός πελατών στα καταστήματα, μέτρα ατομικής υγιεινής, ειδική μέριμνα για τις ευάλωτες κατηγορίες.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ