Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε δύο δομές - «υγειονομικές βόμβες» σε Περιστέρι και Ελληνικό, στις οποίες η χαλάρωση των μέτρων και η εγκληματική αμέλεια έχουν προκαλέσει τρεις θανάτους ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα περισσότερων τεστ
Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ώρες σε δύο δομές – «υγειονομικές βόμβες» σε Περιστέρι και Ελληνικό, στις οποίες η χαλάρωση των μέτρων και η εγκληματική αμέλεια έχουν προκαλέσει τρεις θανάτους ανθρώπων και δεκάδες κρούσματα, ενώ αναμένονται τα αποτελέσματα περισσότερων τεστ.
Στο πλαίσιο αυτό, δρώντας άμεσα και με γνώμονα την τήρηση της ασφάλειας των πολιτών η εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, μετά από σχετική παραγγελία του προϊσταμένου της Ευάγγελου Ιωαννίδη, ξεκίνησε την έρευνα για διάπραξη κακουργηματικών πράξεων. Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας αναζητούνται οι υπεύθυνοι των δύο υγειονομικών δομών.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, ένας τρόφιμος της κλινικής στο Ελληνικό κατέληξε έχοντας διαγνωσθεί με κορωνοϊό, ενώ κατά τις τελευταίες πληροφορίες δύο ασθενείς από την κλινική του Περιστερίου κατέληξαν, έχοντας επίσης προσβληθεί από τον φονικό ιό.
Ο δεύτερος κατέληξε στις 7 το απόγευμα στο ΝΙΜΤΣ όπου είχε διακομισθεί. Πρόκειται για έναν 87χρονο με χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και σακχαρώδη διαβήτη. Από την ίδια κλινική, στο ΝΙΜΤΣ έχει διακομισθεί και μία 90χρονη νεφροπαθής, αιμοκαθαρόμενη.
Οργή για την χαλάρωση
Με αυτόν τον τρόπο γίνεται σαφές πως η οποιαδήποτε χαλάρωση των μέτρων, θεωρώντας ότι φτάσαμε στο τέλος, μπορεί να δημιουργήσει νέες εστίες μόλυνσης και σε αναζωπυρώσεις.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε και η οργισμένη αντίδραση τόσο του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, όσο και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, οι οποίοι αναφέρθηκαν με αιχμές προς τους ιθύνοντες.
«Στεναχωρούμαι να λέω ότι απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις» είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας και πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε και να χάνουμε την επαγρύπνηση μας.
«Σε δύο χώρους που δεν υπήρχε η ανάλογη επαγρύπνηση που θα περιμέναμε, από ευαισθητοποιημένους υγειονομικούς, έγινε το κακό» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε, να χάνουμε την επαγρύπνηση μας και να δημιουργούνται συνεχώς νέες εστίες μετάδοσης» κατέληξε επισημαίνοντας πως η απρόσεκτη συμπεριφορά των λίγων είναι άδικη για τους πολλούς που προσέχουν.
«Έξαλλος» ο Χαρδαλιάς
Από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς είχε δείξει κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης τον δρόμο προς την παρέμβαση της Δικαιοσύνης είχε δείξει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος κατά την απογευματινή επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας είχε πει ότι θα αναζητηθούν οι ποινικές ευθύνες όπου υπάρχουν και ότι δεν μπορεί να υπάρξουν εκπτώσεις όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές.
Ακόμα ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως σήμανε συναγερμός για δομές στα δυτικά και νότια προάστια: «χθες το βράδυ είχαμε θετικό κρούσμα στα νότια προάστια που κατέληξε σήμερα το πρωί νομίζω σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους». Έχει γίνει δειγματοληψία σε τρόφιμους και εργαζομένους.
«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν ποινικά και πειθαρχικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά για πιθανές ευθύνες στη διαχείριση περιστατικών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν. Καλούμε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να πάρουν όλα τα μέτρα και να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα».
Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν τον υφυπουργό να ήταν εκτός εαυτού καθώς διαπίστωσε ότι δεν τηρήθηκαν βασικές οδηγίες υγιεινής με αποτέλεσμα αυτό το σημερινό πισωγύρισμα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι δημιουργήθηκε μέχρι και… θερμό επεισόδιο με τους αρμόδιους.
Οι φωνές του υφυπουργού ακούγονταν από πολύ μακριά καθώς επέρριψε ευθύνες στους αρμόδιους της κλινικής.
Παρέμβαση εισαγγελέα
Για ενδεχόμενη κακουργηματικού βαθμού παραβίαση των μέτρων για την αποφυγή διάδοσης του κοροναϊού, θα διενεργηθεί η εισαγγελική έρευνα για την κλινικές σε Περιστέρι και Ελληνικό.
Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική στο Περιστέρι, όσο και για δεύτερη κλινική στην Γλυφάδα, με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.
Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:
- με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων
- με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο
- με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου
- με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων.
Σε καραντίνα η κλινική στο Περιστέρι – 28 κρούσματα
Σημειώνεται στην κλινική στο Περιστέρι, η ιχνηλάτηση ασθενούς θετικού στον κοροναϊό αποκάλυψε 28 ακόμη κρούσματα, με αποτέλεσμα να τεθεί σε καραντίνα.
Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα, με βάση τα δείγματα που είχαμε πάρει εντοπίστηκαν 28 κρούσματα κοροναϊού στο Περιστέρι.
Από τα 28, τα 13 αφορούσαν τροφίμους της κλινικής, τα 11 εργαζομένους, ενώ τα τέσσερα είναι τα κρούσματα βάσει των οποίων σήμανε ο συναγερμός.
Όπως πρόσθεσε ο κ. Χαρδαλιάς, έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ενώ η κλινική τέθηκε ήδη σε καραντίνα. Παράλληλα, αναμένονται τα αποτελέσματα από 45 ακόμη δείγματα που ελήφθησαν και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη.
Καταγγελία για την κλινική στο Περιστέρι: Δεν μας ενημέρωσαν ότι υπήρχαν κρούσματα
Μιλώντας στην έκτακτη εκπομπή του MEGA ο Αλέξανδρος Μιχαήλ κατήγγειλε ότι την Πέμπτη πήγε στην κλινική στο Περιστέρι όπου υπήρχαν κρούσματα κοροναϊού, χωρίς κανείς να τον έχει ενημερώσει.
«Πήγα το πρωί με προγραμματισμένο ραντεβού. Πήγα στις 8 να κάνω μία αιματολογική. Και ξαναπήγα 10-11 για μία αξονική. Όταν πήγα στο νοσοκομείο παρατήρησα ότι υπήρχε πολύ μεγάλη προστασία, και τις δύο φορές που πήγα», σημείωσε ο κ. Μιχαήλ.
«Τέσσερα άτομα μπήκαν διαδοχικά στον αξονικό. Φεύγοντας από την πίσω μεριά του νοσοκομείου άκουσα δύο νοσοκόμες να χαριτολογούν, λέγοντας «μην με πλησιάζεις, μπορεί να είμαι φορέας»», πρόσθεσε.
«Κανείς δεν με ενημέρωσε ότι υπάρχουν κρούσματα. Με θερμομέτρησαν και υπήρχαν μέτρα προστασίας» κατέληξε ο ίδιος.
Συναγερμός και σε δομή Υγείας στα νότια προάστια
Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και σε δεύτερη περίπτωση δομής υγείας, αυτή τη φορά στα νότια προάστια. Όπως είπε, την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας το οποίο και κατέληξε.
Έγινε έλεγχος σε 130 εργαζομένους εκ των οποίων ως τώρα τα 92 αρνητικά. Σήμερα θα γίνει έλεγχος και στους τρόφιμους, σημείωσε.
Παράταση μέχρι 4 Μαΐου για τα μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ανακοίνωσε την παράταση των περιοριστών μέτρων που ίσχυαν μέχρι τις 27 Απριλίου έως και τις 4 Μαΐου.
Με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση θέλει να συμπεριλάβει στα μέτρα και την Πρωτομαγιά, κατά την οποία οι Έλληνες συνηθίζουμε να βγαίνουμε έξω, ειδικά φέτος που είναι τριήμερο.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αμέσως μετά στόχος είναι να προχωρήσει η κυβέρνηση στην άρση των περιορισμών κυκλοφορίας, δηλαδή να μην χρειάζεται να στέλνουν οι πολίτες SMS για τις μετακινήσεις τους. Ωστόσο, πιθανότατα το μέτρο αυτό όταν αρθεί, δεν θα αφορά απευθείας όλους τους πολίτες καθώς θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες.
Και άλλες υγειονομικές βόμβες
Ωστόσο πέραν των δομών υγείας, υπάρχουν και άλλες υγειονομικές βόμβες που είναι έτοιμες να εκραγούν. Πρόκειται για δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Μαλακάσα, Κρανίδι και Ριτσώνα.
Σε όλες τις εν λόγω δομές έχουν εντοπιστεί κρούσματα του κοροναϊού προκαλώντας μεγάλο φόβο για έξαρση του ιού στις πόλεις, μιας και όλοι οι διαμένοντες στις δομές, πριν αυτές σφραγιστούν, κυκλοφορούσαν κανονικά.
Σε καραντίνα 15 αστυνομικοί που ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα κοροναϊού
Συναγερμός σήμανε το πρωί της Τετάρτης όταν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Μαλακάσα εντοπίστηκε κρούσμα.
Μάλιστα, αυτό οδήγησε σε καραντίνα και 15 αστυνομικούς, οι οποίοι ήρθαν προ ημερών σε επαφή με το κρούσμα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η αστυνομία, την Κυριακή του Πάσχα, η Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής επελήφθη σε καταγγελλόμενη υπόθεση βιασμού 10χρονου ανηλίκου, εντός της δομής φιλοξενίας μεταναστών στη Μαλακάσα.
Για τη διενέργεια των απαραίτητων προανακριτικών ενεργειών οδηγήθηκαν από τοπική αστυνομική Υπηρεσία στην εξειδικευμένη για τις υποθέσεις αυτές Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων, ο 10χρονος, οι γονείς του και ένας 27χρονος αλλοδαπός που ταυτοποιήθηκε ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση.
Το προανακριτικό έργο επιμελήθηκαν Αξιωματικοί, καθώς και παιδοψυχολόγος- Αξιωματικός της ανωτέρω Υπηρεσίας.
Ο ταυτοποιηθείς αλλοδαπός συνελήφθη και με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Ανακριτή, αφέθηκε ελεύθερος και οδηγήθηκε πίσω στη δομή την Τετάρτη.
Η ΕΛ.ΑΣ σημειώνει ότι καθ’ όλη τη διάρκεια της ερευνητικής και προανακριτικής διαδικασίας, οι αστυνομικοί που διαχειρίστηκαν το περιστατικό, οι καταγγέλλοντες αλλοδαποί και ο συλληφθείς, έφεραν τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης (μάσκες-γάντια). Επιπλέον, κατά την είσοδό τους στο κτίριο του Α.Μ.Α., ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία θερμομέτρησης με αρνητικό αποτέλεσμα.
Μάλιστα στους χώρους των Υπηρεσιών, όπου έλαβαν χώρα οι προανακριτικές ενέργειες, καθώς και στα υπηρεσιακά οχήματα που χρησιμοποιήθηκαν για τις μετακινήσεις, πραγματοποιήθηκε άμεσα απολύμανση.
Ακόμη δύο κρούσματα στη δομή της Ριτσώνας
Επιπλέον, άλλα δύο θετικά δείγματα σε κοροναϊό, από τα περίπου 200 συνολικά που ελήφθησαν, βρέθηκαν στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών της Ριτσώνας. Η δομή παραμένει σε καραντίνα.
Στη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Ριτσώνα είχαν διαπιστωθεί αρχικά 20 κρούσματα ατόμων θετικών σε κοροναϊό, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί ο υγειονομικός αποκλεισμός της.
Τα άτομα που είχαν βρεθεί θετικά στον ιό δεν εμφάνισαν συμπτώματα, αλλά βρέθηκαν έπειτα από δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε σε συνολικά 63 άτομα. Πρόκειται για όσους είχαν έρθει σε επαφή με τη λεχώνα από το Καμερούν, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό μετά τον τοκετό και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο έλεγχος είχε επικεντρωθεί στην «περιοχή» του καταυλισμού όπου έχει διαμορφωθεί η γειτονιά των Αφρικανών από την υποσαχάρια Αφρική, όπου διέμενε τις τελευταίες ημέρες λίγο πριν γεννήσει η γυναίκα από το Καμερούν.
Απίστευτες εικόνες συνωστισμού στο Κρανίδι
Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στο Κρανίδι, όπου παρά τα 150 επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού, και παρά τις συστάσεις και τα αυστηρά μέτρα, πρόσφυγες και μετανάστες συνωστίζονται μέσα σε λίγα τετραγωνικά, πολλοί χωρίς μάσκες και χωρίς γάντια προστασίας.
Όπως φαίνεται στο αποκλειστικό βίντεο του MEGA, δεκάδες από αυτούς, ο ένας δίπλα στον άλλο, κρεμασμένοι σαν τα τσαμπιά στην κουπαστή της εσωτερικής σκάλας της εισόδου.
Άντρες γυναίκες και μικρά παιδιά, που κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται για 14 μέρες μέσα στα δωμάτιά τους, για να διακοπεί η αλυσίδα μετάδοσης της νόσου.
Μάλιστα, ο συνωστισμός δεν «μένει» μόνο εκτός γραφείου, αλλά και μέσα σε αυτό, την ώρα που δύο μικρά παιδιά μεταναστών δίνουν μάχη με τον κοροναϊό στο νοσοκομείο Παίδων και οι υπόλοιποι κανονικά θα έπρεπε να βρίσκονται απομονωμένοι, οι μεν για να γίνουν καλά και οι δε για να αποφύγουν την έκθεσή τους στον ιό.
Οι 470 μετανάστες που ζουν στο ξενοδοχείο, κάθε άλλο παρά τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ανάμεσά τους και τα 150 άτομα που ήδη έχουν νοσήσει.
Το μόνο μέτρο προστασίας που έχει ληφθεί είναι μια οδηγία που έχει δοθεί στους μετανάστες να μείνουν απομονωμένοι στα δωμάτιά τους, ενώ δεν έχει γινεί κανένας διαχωρισμός μεταξύ υγιών και ασθενών.
127 νεκροί και 2.463 τα κρούσματα
Όσον αφορά στην πορεία του ιού στη χώρα μας, 127 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ αυτοί που νοσούν είναι 2.463, εκ των οποίων τα 55 κρούσματα είναι του τελευταίου 24ώρου.
Από τα συνολικά κρούσματα το 56% να αφορά σε άνδρες, ενώ 574 σχετίζονται με ταξίδι και 1.131 με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σχετικά με τους θανόντες οι 33 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία του ήταν τα 74 έτη και το 91% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ακόμα, σε ΜΕθ νοσηλεύονται 52 συμπολίτες μας, εκ των οποίων το 85% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Την ίδια στιγμή 57 ασθενείς εξήλθαν από Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Η Ελλάδα τελευταία στη λίστα των θυμάτων
Πολύ καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντίστοιχο πληθυσμό πηγαίνει η Ελλάδα όσον αφορά στην εξέλιξη της πανδημίας του νέου κοροναϊού, γεγονός που επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά στον σχεδιασμό της άρσης των μέτρων.
Η καλή επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες φαίνεται ξεκάθαρα στα διαγράμματα που παρουσίασε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
Όπως είπε, «η επιτυχία του σχεδίου μας, μέχρι σήμερα, απεικονίζεται στα διαγράμματα των κρουσμάτων και –δυστυχώς– και των θυμάτων, ιδίως σε σύγκριση με άλλες αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες αντίστοιχου πληθυσμού».
Σύμφωνα με τα διαγράμματα, έως χθες Τετάρτη 22 Απριλίου, η Ελλάδα είχε καταγράψει 121 θανάτους από τον κοροναϊό, το Βέλγιο 6.262, η Ολλανδία 4.054 και η Πορτογαλία 785.
Και όσον αφορά στον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, η χώρα μας σε σύγκριση με άλλες παρουσιάζει μια πολύ ικανοποιητική εικόνα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, έως χθες 22 Απριλίου η Ελλάδα είχε επισήμως 2.408 κρούσματα, το Βέλγιο 41.889, η Ολλανδία 34.842 και η Πορτογαλία 41.889.
«Αυτή η εικόνα, δεν είναι για να μπει στο αρχείο. Ούτε για να αλληλοσυγχαιρόμαστε. Είναι για να μας θυμίζει καθημερινά γιατί πήραμε από την αρχή αυτά τα μέτρα: Για να μην νοσήσουν πολλοί, ταυτόχρονα. Για να μην καταρρεύσει το σύστημα υγείας, από την ταυτόχρονη εισαγωγή ασθενών. Για να μην φέρουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας στην κατάσταση που είδαμε – ακόμη και στις πιο αναπτυγμένες χώρες – δηλαδή, με απόγνωση, να πρέπει να διαλέξουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Για να μην χάσουμε, κανείς μας, αγαπημένα μας πρόσωπα από την έλλειψη ενός κρεβατιού σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ή από την έλλειψη ενός αναπνευστήρα» τόνισε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε:
«Αυτή η επιτυχία μάς θυμίζει και κάτι ακόμη. Σκοπός των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας δεν είναι να μένουμε για πάντα μέσα σε μια «γυάλα», κλεισμένοι μόνιμα στα σπίτια μας. Σκοπός είναι, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω. Να κερδίσουμε τον τρόπο ζωής που μας στέρησε προσωρινά ο πόλεμος απέναντι σε έναν ύπουλο και αόρατο εχθρό: την πανδημία του κοροναϊου».