Τη δική της μάχη με τον κοροναϊό δίνει η Ιταλία, η οποία συνεχίζει να μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα.
Τη δική της μάχη με τον κοροναϊό δίνει η Ιταλία, η οποία συνεχίζει να μετράει εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα.
Η γειτονική χώρα σήμερα ανακοίνωσε 534 θανάτους σε μια μέρα και 2.729 νέα κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί αριθμοί είναι 24.648 και 183.957 αντίστοιχα.
Σημειώνεται ότι οι αριθμοί είναι ελαφρώς αυξημένοι από την προηγούμενη ημέρα, αφού οι 534 θάνατοι είναι περισσότεροι σε σύγκριση με τους 454 που είχαν καταγραφεί τη Δευτέρα, ενώ και τα 2.729 νέα κρούσματα είναι σημαντικά περισσότερα από τα 2.256 μία ημέρα πριν.
Αυτός είναι και ο λόγος που στη γειτονική χώρα δε χαλαρώνουν ακόμη και αν οι αριθμοί έχουν πέσει αισθητά, αφού δεν θέλουν να βρεθούν προ εκπλήξεως.
Κόντε: Η Ευρώπη να μην αναγκαστεί να ξαναζητήσει συγνώμη όπως με την Ελλάδα
Νωρίτερα, ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία, αναφέρθηκε στις θέσεις της κυβέρνησής του, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της ερχόμενης Πέμπτης.
Σε ότι αφορά τη δυνατότητα χρηματοδότησης των χωρών μελών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, με στόχο την αντιμετώπιση των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της κρίσης του κοροναϊού, ο Κόντε υπογράμμισε ότι η χώρα του διατηρεί μεγάλες επιφυλάξεις.
«Η Ευρώπη δεν πρέπει να βρεθεί σε θέση να ζητήσει και πάλι συγγνώμη από καμία χώρα, όπως συνέβη στο παρελθόν, όταν επέβαλε στην Ελλάδα υπερβολικά αυστηρούς όρους για την χρηματοδότησή της», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Παράλληλα, πάντως, υπογράμμισε ότι η τελική επιλογή της χώρας του, θα επικυρωθεί από το ιταλικό κοινοβούλιο.
Στήριξη στο «Ταμείο Ανάκαμψης»
Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης δήλωσε ότι η χώρα του, μαζί με άλλα οκτώ κράτη της Ένωσης, έχει ταχθεί υπέρ νέων μορφών χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση της κρίσης αυτής.
Κατέστησε σαφές ότι τόσο η πρόταση που έχει παρουσιάσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν για ένα «Ταμείο Ανάκαμψης», όσο και εκείνες της ισπανικής και της γαλλικής κυβέρνησης -με κάποιες προσθήκες- θα μπορούσαν να στηριχθούν από την Ιταλία.
«Μας ενδιαφέρει το αποτέλεσμα, με ένα νέο εργαλείο το οποίο να είναι συμβατό με τις ευρωπαϊκές συνθήκες, με μεγαλύτερη χρηματο-οικονoμική ισχύ από όλα τα άλλα, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν όλες οι συνέπειες του Covid 19. Ένα εργαλείο το οποίο θα πρέπει να τεθεί άμεσα στη διάθεση όλων των ενδιαφερόμενων χωρών, διαμέσου ενός μηχανισμού εγγυήσεων» , δήλωσε ο Τζουζέπε Κόντε.
Κατά την παρέμβασή του στην ιταλική γερουσία, τέλος, τόνισε ότι η κυβέρνησή του έχει αποστείλει και δική της πρόταση, ενόψει της Συνόδου Κορυφής, στις χώρες με τις οποίες συμμερίζεται την στρατηγική γραμμή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ευρωομολόγα, γιατί δεν έχουμε ξεχάσει σε τι θυσίες υποβλήθηκε η Ελλάδα
Τη θέση του υπέρ της έκδοσης «κορονο-ομολόγων» από την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε χτες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, εκφράζοντας επιφυλάξεις για τους όρους που θα επιβληθούν ως αντάλλαγμα για την στήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.
«Δεν έχουμε ξεχάσει ότι οι Έλληνες υποχρεώθηκαν σε απαράδεκτες θυσίες προκειμένου να δανειστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Δεν έχω πειστεί ότι οι όροι αυτή τη φορά θα είναι λιγότερο αυστηροί, δήλωσε ο κ. Κόντε σε συνέντευξή του στην Sueddeutsche Zeitung και επανέλαβε ότι τα «κορονο-ομόλογα» θα ήταν ο μόνος τρόπος για να στείλει η Ευρώπη το μήνυμα ότι είναι «συμπαγής και ενωμένη».
Είπε μάλιστα ότι η Ιταλία βρέθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο να αντιμετωπίζει μόνη το ξέσπασμα του κοροναϊού.