Το παζλ της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κοροναϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αρχίσει να συνθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, περιμένοντας πάντα να δει και τα αποτελέσματα της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαιτέρως του κρίσιμου τριημέρου (Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα)
Το παζλ της σταδιακής άρσης των μέτρων κατά του κοροναϊού και της επιστροφής στην κανονικότητα έχει αρχίσει να συνθέτει το Μέγαρο Μαξίμου, περιμένοντας πάντα να δει και τα αποτελέσματα της Μεγάλης Εβδομάδας και ιδιαιτέρως του κρίσιμου τριημέρου (Μεγάλη Παρασκευή, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα).
Πρόκειται για ένα αρκετά ριψοκίνδυνο πρότζεκτ και γι’αυτό από την κυβέρνηση θέλουν να το «απλώσουν» σε ορίζοντα καλοκαιριού, ενώ τονίζεται πως όποιο μέτρο και αν αίρεται θα μπορεί με την ίδια ευκολία να ξαναθεσπιστεί εφόσον κριθεί αναγκαίο.
Τόσο τα κυβερνητικά στελέχη, όσο και επιστημονική ομάδα της χώρας μας δείχνουν τις αρχές Μαΐου αναφορικά με την άρση των περιοριστικών μέτρων. Παρ’όλα αυτά, άπαντες υπογραμμίζουν τη σημασία της αυστηρής τήρησης των μέτρων έως την 27η Απριλίου, αφού ακόμα και τώρα, ενώ βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος, μπορούν λίγες στιγμές απερισκεψίας να τα καταστρέψουν όλα.
Σε αυτό το πλαίσιο και εφόσον δεν παρατηρηθεί πως η κατάσταση ξεφεύγει, έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας -ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο που έχει ανοίξει την ομπρέλα συντονισμού- θα κλειδώσει η ημερομηνία κατά την οποία θα μπει σε εφαρμογή το σχέδιο «επιστροφή στην κανονικότητα».
Η ημερομηνία – κλειδί
Ως μια από τις επικρατέστερες ημερομηνίες για αρχή του σχεδίου μοιάζει η 4η Μαΐου. Πρόκειται για μια από τις προτάσεις που έχει στο τραπέζι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την οποία εξετάζει πάντα μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα και την εξαιρετική ομάδα επιστημόνων που διαθέτει στη μάχη κόντρα στον φονικό ιό.
Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είτε είναι η Δευτέρα 4 Μαΐου, είτε η Δευτέρα 11 Μαΐου δεν πρόκειται να ανοίξουμε την πόρτα του σπιτιού μας και να βρισκόμαστε σε προ κοροναϊού καταστάσεις. Με τις μέχρι στιγμής εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός, βάσει του πλάνου που διαμορφώνεται η απόσυρση των μέτρων θα είναι τμηματική και θα ξεκινήσει τις πρώτες μέρες του Μαΐου και σίγουρα θα διαρκέσει έως το τέλος Ιουνίου. Πρόκειται για ένα χρονοδιάγραμμα διμήνου –το λιγότερο–, κάτι που προανήγγειλε και ο πρωθυπουργός μιλώντας για επιστροφή «σε φάσεις και μόνο όταν θα τεκμηριώνεται από επιστημονικά δεδομένα».
Σημαντικά τα παραδείγματα των άλλων χωρών
Σε αυτό το πολύ δύσκολο εγχείρημα πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα παραδείγματα των υπόλοιπων χωρών. Κυριότερες χώρες, στις οποίες έχει ρίξει το βλέμμα της η Ελλάδα είναι Αυστρία και Δανία, οι οποίες ξεκίνησαν δυναμικά, αλλά και Ιταλία και Ισπανία που επιχειρούν επιστροφή με πιο δειλά βήματα.
Η επιστροφή στην κανονικότητα για τις δύο αυτές χώρες έγινε τη Δευτέρα που μας πέρασε. Έτσι στα τέλη της επόμενη εβδομάδας, όταν θα κλειδώνουν οι αποφάσεις του κυβερνητικού επιτελείου θα έχει περάσει ο απαιτούμενος καιρός ώστε να έχουν τα πρώτα αποτελέσματα από τις παραπάνω χώρες και πως αντιδρούν στην άρση των μέτρων.
Ωστόσο, η πολυπλοκότητα του εγχειρήματος γίνεται κατανοητή εφόσον ρίξουμε μια ματιά στις υπόλοιπες χώρες, κυρίως της Ευρώπης. Την ώρα που χώρες ανακοινώνουν διαβουλεύσεις για την επάνοδο, ανάμεσά τους η Γερμανία, η οποία διατηρούσε ως τώρα τις μεγαλύτερες επιφυλάξεις, άλλες κλείνουν άρον άρον την κουβέντα, όπως η Γαλλία που παράτεινε το lockdown ως τις 11 Μαΐου.
Άλλες σημαντικές ημερομηνίες
Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες, έως τις 4 Μαΐου θα προετοιμάζεται η έναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, ψυχαγωγίας και των εμπορικών καταστημάτων.
Πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα μικρά μαγαζιά ώστε να είναι πιο εύκολη η διαχείριση εισόδου και στην συνέχεια θα λειτουργήσουν τα μεγαλύτερα. Μέχρι τα μέσα Ιουνίου η πρόσβαση στα καταστήματα θα είναι ελεγχόμενη και θα γίνεται όπως συμβαίνει τώρα στα σούπερ μάρκετ, δηλαδή ανάλογα με τα τετραγωνικά μέτρα του κάθε χώρου, με σκοπό την την αποφυγή συνωστισμού.
Ακόμα, την εβδομάδα 4 με 11 Μαΐου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πλήρης απελευθέρωση επιχειρήσεων, αλλά και των ελεύθερων επαγγελμάτων.
Ακόμα οι μεγάλες συναυλίες και εκδηλώσεις που ήταν προγραμματισμένες το φετινό καλοκαίρι δεν θα πραγματοποιηθούν καθόλου, ενώ από το δεύτερο 15μερο του Ιουνίου και εφόσον το πρώτο κύμα άρσης των μέτρων πάει καλά ενδέχεται να επιτρέπονται εκδηλώσεις πάνω από 50 άτομα, αλλά όχι με πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων.
Τι θα γίνει με τα σχολεία
Ακόμα ένα «αγκάθι» που αφορά τα παιδιά, αλλά επηρεάζει έμμεσα τις ευπαθείς ομάδες είναι το άνοιγμα των σχολίων.
«Δεν μπορούμε να έχουμε παππούδες και γιαγιάδες στο πηγαινέλα των παιδιών στο σχολείο» τονίζουν χαρακτηριστικά πηγές της κυβέρνησης.
Ωστόσο, φαίνεται πως το σενάριο για άνοιγμα των σχολείων, έστω και με προϋποθέσεις και όχι απαραιτήτως ταυτόχρονα για όλες τις βαθμίδες, κερδίζει έδαφος τα τελευταία 24ωρα στις συζητήσεις του κυβερνητικού επιτελείου, ενώ το προηγούμενο διάστημα κυριαρχούσε η πρόταση για επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ’ Λυκείου.
Το άνοιγμα σχολείων προσδιορίζεται πλέον για το τελευταίο 20ήμερο του Μαΐου, όμως συνολικά για την εκπαίδευση όλες οι επιλογές θα μείνουν ανοιχτές μέχρι την τελευταία στιγμή, όταν θα υπάρξει η οριστική εισήγηση των ειδικών.
Μετρημένα «ανοίγματα» και αστραπιαία νέα «κλεισίματα»
«Προφανώς δεν μπορεί η οικονομία να μείνει σε διαρκή καραντίνα. Όμως ανάμεσα στην οικονομία και στην προστασία της δημόσιας υγείας είμαστε με εκείνους που θα επιλέγουν το δεύτερο» σχολιάζουν επιτελείς της κυβέρνησης «δείχνοντας» τη στρατηγική της επόμενης μέρας:
Μετρημένα «ανοίγματα» και αστραπιαία νέα «κλεισίματα» ανάλογα με τις συνθήκες. Εξάλλου προγραμματίζεται αξιολόγηση κάθε βήματος σε σχέση με τις επιδημιολογικές επιπτώσεις ανά δύο εβδομάδες.
Όμως άπαντες προειδοποιούν ότι πρωτίστως είναι σημαντικό να τηρηθούν τα υπάρχοντα μέτρα και όταν η άρση έρθει θα είναι σταδιακή και μακρόσυρτη.