Απαγόρευση κυκλοφορίας: Σαρωτικοί έλεγχοι στον κωδικό Β4 – Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι μετακινηθούν

Η τελευταία δέσμη μέτρων περιλαμβάνει διπλασιασμό των προστίμων για άσκοπη μετακίνηση και σαρωτικούς ελέγχους από τα όργανα της αστυνομίας

Πιο αυστηρά γίνονται πλέον τα μέτρα στο πλαίσιο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για την «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη» (Β4) τις επόμενες ημέρες.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως από τις 9 βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου έως και την Δευτέρα του Πάσχα τα μεσάνυχτα η κατ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοηθείας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη (κωδικός Β4) θα ελέγχεται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Στόχος είναι να αποτραπούν οι άσκοπες μετακινήσεις για όσους σχεδιάζουν να μεταβούν σε φιλικά ή συγγενικά σπίτια και να σημειωθεί συνωστισμός τόσο το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου για το τραπέζι με τη μαγειρίτσα, μετά την Ανάσταση, όσο και για την Κυριακή του Πάσχα για το σούβλισμα του οβελία.

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι πρέπει να μετακινηθούν

Οι εντολές προς τους επικεφαλής των αστυνομικών υπηρεσιών είναι να μην δείξουν καμία επιείκεια σε περιπτώσεις με αυτό τον κωδικό, που κατά την μετακίνηση δεν υπάρχουν επαρκή δικαιολογητικά, όπως διεύθυνση προορισμού, στοιχεία του ανθρώπου που υποτίθεται ότι χρήζει βοηθείας, αποδεικτικό του προβλήματος, ώρα επιστροφής και φυσικά να μην επιβαίνουν στο αυτοκίνητο πάνω από δύο άτομα.

Μάλιστα όσοι αποφασίσουν, παρά τα μέτρα, να κάνουν χρήση της βεβαίωσης για Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών και συγκεκριμένα της επιλογής Β4 «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη», θα βρεθούν αντιμέτωποι με πολύ αυστηρά πρόστιμα.

Το πρόστιμο για άσκοπη μετακίνηση εκείνες τις ημέρες και ώρες θα είναι διπλάσιο, δηλαδή θα φτάνει τα 300 ευρώ, ενώ θα αφαιρούνται και οι πινακίδες από το ΙΧ.

Παρόλα αυτά όσοι πραγματικά έχουν ανάγκη να μετακινηθούν για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη θα πρέπει να γνωρίζουν πως θα πραγματοποιούνται «σαρωτικά, ενδελεχώς και επιμελώς» από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα, σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται μόνο με αποκλειστικά μέχρι δύο άτομα κατά όχημα.

Καταχρηστική χρήση συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό και αφαίρεση πινακίδων και 150 για τον συνοδηγό.

81 παραβάσεις για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας τη Μ. Πέμπτη

Σε 81 ανήλθαν οι παραβάσεις χθες για μετακινήσεις εκτός τόπου κατοικίας παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας.

Κλιμάκια της Αρχής διενήργησαν ελέγχους σε 1055 σημεία ενδιαφέροντος (892 Αθήνα και 163 Θεσσαλονίκη) σε διάστημα πέντε ημερών (από 06.04 έως 10.04.2020).

Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, έχουν βεβαιωθεί συνολικά 535 παραβάσεις και έχουν επιβληθεί ισάριθμα πρόστιμα, ενώ σε 309 περιπτώσεις αφαιρέθηκαν επιπλέον και τα στοιχεία κυκλοφορίας των οχημάτων για 60 ημέρες.

Παράλληλα, για άσκοπες μετακινήσεις βεβαιώθηκαν 1.738 παραβάσεις σε όλη τη χώρα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα 150 ευρώ, στις εξής περιοχές ως ακολούθως: 709 στην Αττική, 203 στη Θεσσαλονίκη, 120 στην Κεντρική Μακεδονία, 119 στη Δυτική Ελλάδα, 115 στην Κρήτη, 71 στην Πελοπόννησο, 69 στη Στερεά Ελλάδα, 67 στο Βόρειο Αιγαίο, 66 στο Νότιο Αιγαίο, 62 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 57 στα Ιόνια Νησιά, 55 στη Θεσσαλία, 20 στην Ήπειρο και 5 στη Δυτική Μακεδονία. Σημειώνεται ότι από την έναρξη του μέτρου, τη Δευτέρα 23 Μαρτίου, έως σήμερα, έχουν βεβαιωθεί 43.730 παραβάσεις σε όλη την Ελλάδα και επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από