Κοροναϊός: Καμιά ανοχή και επιείκεια στα μέτρα λόγω Πάσχα – Στο «τραπέζι» νέες απαγορεύσεις

Οι πολίτες που έχουν αρχίσει να κουράζονται από την καραντίνα, περιμένουν έστω και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εάν και εφόσον οι συνθήκες και τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν. Για να φτάσουμε όμως στην παραπάνω ημερομηνία, μεσολαβεί η περίοδος του Πάσχα η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη

Την επόμενη ημέρα των περιοριστικών μέτρων έχουν αρχίσει να σκιαγραφούν επιστήμονες και ο κρατικός μηχανισμός, αν και η σταδιακή άρση όσων έχουν επιβληθεί συναρτάται απολύτως με την εξέλιξη της πανδημίας. Όλα θα συνεκτιμηθούν από την 27η Απριλίου και μετά, ημερομηνία που αποτελεί ορόσημο για τη δεύτερη φάση διαχείρισης της κρίσης του κοροναϊού.

Οι πολίτες που έχουν αρχίσει να κουράζονται από την καραντίνα, περιμένουν έστω και τη σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, εάν και εφόσον οι συνθήκες και τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέπουν. Για να φτάσουμε όμως στην παραπάνω ημερομηνία, μεσολαβεί η περίοδος του Πάσχα η οποία θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη.

Πηγή μεγάλης ανησυχίας για τις αρχές είναι η συμπεριφορά των πολιτών τις ημέρες που διανύουμε. Αν θα τηρηθούν δηλαδή με θρησκευτική ευλάβεια τα περιοριστικά μέτρα ή θα υπάρξει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες και γύρω από τον οβελία, ούτως ώστε η καμπύλη της πανδημίας να αρχίσει την πτωτική της πορεία και να μην υπάρξει πισωγύρισμα.

Μέχρι στιγμής, όλες οι «θυσίες» που χρειάστηκε να κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αποδίδουν, ενώ η Ελλάδα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όπως άλλωστε καταγράφεται από όλα τα διεθνή ΜΜΕ. Το στοίχημα όμως της επόμενης ημέρα δεν έχει κριθεί ακόμη. Προκειμένου να μην «χυθεί το γάλα από την καρδάρα», άπαντες στέλνουν το μήνυμα πως τις ημέρες που διανύουμε δεν θα υπάρξει κανένας εφησυχασμός και καμιά ανοχή ένεκα της μεγάλης γιορτής της χριστιανοσύνης.

Χαρακτηριστικά ήταν τα λόγια του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα. «Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις σε ημέρες, δεν ξέρει ούτε από γιορτές ούτε αν είναι Πάσχα ή όχι. Ισχύουν λοιπόν όλα τα μέτρα που έχουμε πάρει στο ακέραιο. Να το επαναλάβω ακόμα μία φορά. Οι μετακινήσεις επιτρέπονται μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους στους οποίους δεν περιλαμβάνονται μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα».

«Νομίζω ότι ως κοινωνία έχουμε δείξει μεγάλη ωριμότητα γιατί αντιλαμβανόμαστε ότι αφήνουμε στην άκρη τις συνήθειες μας προκειμένου να υπερασπίσουμε ένα υπέρτατο αγαθό, που δεν είναι άλλο από την υγεία. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο και σίγουρα δεν έχουμε ανάγκη να μας το πει η Αστυνομία, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση θα συνεχίσει να παρεμβαίνει εκεί που παραβιάζονται οι νόμοι του ελληνικού κράτους» πρόσθεσε.

Σενάριο για απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η κυβέρνηση είναι έτοιμη -εάν απαιτηθεί- να ενεργοποιήσει το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας των οχημάτων από το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου μέχρι και το Πάσχα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δεν διέψευσε ούτε επιβεβαίωσε το συγκεκριμένο σενάριο. «Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ό,τι χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την αστυνομία, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος».

«Βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι» πρόσθεσε.

Η επόμενη ημέρα και η σταδιακή άρση των μέτρων

Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά την περίοδο του Πάσχα, όλοι θα ατενίζουν το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία. Θα έχουμε ως χώρα κατορθώσει να περάσουμε ένα μεγάλο τεστ, καρπούς του οποίου θα «γευτούμε» στη συνέχεια. Ωστόσο, ακόμη και τότε θα απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και «χειρουργικές» κινήσεις.

Εφόσον η κυβέρνηση έθεσε ως προτεραιότητα από την αρχή της κρίσης τη δημόσια υγεία έναντι όλων των άλλων δημόσιων αγαθών, αυτή θα προστατεύσει ως το τέλος χωρίς να υπάρχει η παραμικρή βιασύνη σε ό,τι αφορά στην άρση περιοριστικών μέτρων.

Απάντηση σε όσους ζητούν σταδιακή άρση τους έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. Υποστήριξε πως είναι «πρόωρο» να μιλάμε για την επόμενη ημέρα, διαμηνύοντας ότι «ακόμη δεν είναι ο καιρός» για την άρση των μέτρων.

Ξεκαθάρισε δε, ότι το όλον θέμα θα συζητηθεί με την πολιτική ηγεσία, καθώς και με την Επιτροπή εμπειρογνώμων του υπουργείου Υγείας. «Το ζητούμενο είναι η κατάλληλη στιγμή. Και θα πρέπει να βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα» πρόσθεσε.

Σε κάθε περίπτωση, διευκρίνισε ότι η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα είναι ελεγχόμενη και σταδιακή. «Τα μέτρα θα αξιολογούνται για ένα διάστημα, προτού ληφθούν νέα».

Διαμήνυσε, επιπλέον, ότι θα πρέπει να βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή, ενώ απαρίθμησε τις βασικές παραμέτρους της άρσης των μέτρων:

  • Τη διαγνωστική επάρκεια
  • Την αντοχή του συστήματος υγείας
  • Την προστασία των ευάλωτων ομάδων

 

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας «υπάρχει αισιοδοξία από τα μέχρι στιγμής επιστημονικά δεδομένα, αλλά ακόμη δεν είναι ο καιρός. Δεν υπάρχει μαγική τομή» υποστήριξε, επαναλαμβάνοντας ότι «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η προστασία των ευάλωτων ομάδων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, κάθε φορά που θα αίρεται κάποιο μέτρο θα μεσολαβεί χρονικό διάστημα τουλάχιστον 15 ημερών προκειμένου να βγουν ασφαλή συμπεράσματα και δεν αποκλείεται σε περίπτωση αρνητικής εξέλιξης να επανέρχεται κάποια απαγόρευση.

Πότε μπορούμε να χαμογελάσουμε με ασφάλεια

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχουν αφήσει όλοι οι επιστήμονες μέχρι σήμερα να εννοηθεί, η μόνη ικανή και αναγκαία συνθήκη για να είμαστε απολύτως ασφαλείς απέναντι στον κοροναϊό είναι η παρασκευή εμβολίου.

Μπορεί καθημερινά να γίνονται πολλές ανακοινώσεις για τα εμβόλια από πανεπιστήμια και εργαστήρια σε όλο τον κόσμο, ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν αναμένεται να παρουσιάσει άμεσα αποτελέσματα.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσίοδρας τόνισε ότι μόνο ένα έχει προκριθεί στη φάση κλινικών δοκιμών 2. Αυτό σημαίνει ότι τα υπόλοιπα 69 υποψήφια εμβόλια που έδιναν καλά αποτελέσματα στο εργαστήριο και σε πειράματα σε ζώα, δεν ήταν κατάλληλα για να χρησιμοποιηθούν σε ανθρώπους.

Ο κ. Τσιόδρας παραδέχθηκε ότι το εμβόλιο θα αργήσει. «Ελπίζουμε να έχουμε περισσότερα ενθαρρυντικά νέα τις επόμενες εβδομάδες για τα φάρμακα και τους επόμενους μήνες για τα εμβόλια».

«Για τα εμβόλια η ανθρωπότητα είναι μακριά ακόμη» πρόσθεσε, ενώ σχολίασε ότι, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, θα πρέπει να περιμένουμε τους επόμενους 12 μήνες και να παραμένουμε σε επιφυλακή για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από