Κορωνοϊός: Στη χώρα μας άρχισε η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων από την 10η-11η Απριλίου που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 26 ημερών από τη λήψη περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας, στις 14-15 Μαρτίου
Η 26η ημέρα από την έναρξη της «καραντίνας» για τον κορωνοϊό αποδεικνύεται τελικώς ότι είναι -με βάση τα δεδομένα από Κίνα, Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία- η ημέρα της κορύφωσης της επιδημίας κι εκείνη μετά από την οποία, παρουσιάζεται μεγάλη πτώση των κρουσμάτων του Covid-19. Τότε φαίνεται ότι αρχίζουν να αναδεικνύονται τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του περιορισμού της κίνησης των πολιτών.
Στη χώρα μας άρχισε η σταδιακή μείωση των κρουσμάτων από την 10η-11η Απριλίου που συμπίπτει με τη συμπλήρωση 26 ημερών από τη λήψη περιοριστικών μέτρων της κυκλοφορίας, στις 14-15 Μαρτίου. Οι εκτιμήσεις ορισμένων ελληνικών και διεθνών φορέων ότι η καθοδική πορεία στα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας θα άρχιζε στα τέλη Απριλίου ή τις πρώτες ημέρες του Μαΐου αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τελικώς ορθή κι ότι ουσιαστικά η πορεία της επιδημίας σε κάθε χώρα είναι σχεδόν ίδια με όσα συνέβησαν σε τμήμα της Κίνας πριν από δύο μήνες.
Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά επιβεβαιώνουν κατά απόλυτο τρόπο δημοσίευμα του «Βήματος» πριν από 15 ημέρες με τίτλο «Πίνακας πρόβλεψης για την πορεία του κοροναϊού σε Ελλάδα και Ευρώπη», που βασιζόταν στα συμπεράσματα του «κινεζικού μοντέλου».
Στο εν λόγω δημοσίευμα αναφερόταν ότι «την περίοδο 8-11 Απριλίου, λίγο πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα, πιθανόν θα είναι η κορύφωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας» καθώς και ότι «μετά την Κυριακή των Βαΐων θα υπάρξει μείωση στα 15-40 κρούσματα σε καθημερινή βάση». Κάτι το οποίο επιβεβαιώνεται με απόλυτο τρόπο αυτές τις ημέρες και ύστερα από τη δήλωση του Δημήτρη Τσιόδρα στην ενημέρωση της Τρίτης, που ανέφερε ότι η επιδημία του κοροναϊού στη χώρα μας αρχίζει και φθίνει.
Ακόμη, την περίοδο 4-6 Μαΐου, άρχισε πράγματι, όπως μνημονευόταν στο δημοσίευμα, η πτώση των κρουσμάτων στην Ιταλία, έχουν φθάσει πλέον στα 2900 με καθημερινή πτωτική τάση. Τέλος και στην Ισπανία έχει αρχίσει αυτές τις ημέρες η καθοδική μείωση των κρουσμάτων και ήδη στις δύο αυτές χώρες μελετάται το άνοιγμα των επιχειρήσεων και η σταδιακή επιστροφή στην καθημερινότητα.
Ακόμη και ο αριθμός των υπολογισθέντων κρουσμάτων σε αυτές τις τρεις χώρες προσεγγίζει αυτά που τελικά καταγράφονται τις ημέρες που «κορυφώθηκε» η επιδημία. Η κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έβαλε σε καραντίνα την πόλη Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις, από τις 23 Ιανουαρίου (σσ. ο κοροναϊός εμφανίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου) όταν τα κρούσματα ήταν 830 και οι νεκροί 25. Η κορύφωση υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου οπότε τα κρούσματα ήταν 74.185 και οι νεκροί συνολικά 2004. Από εκείνη την ημέρα άρχισε να έχουν «αντίκρισμα» τα μέτρα μεγάλου περιορισμού της κυκλοφορίας αφού αυτές τις 26 ημέρες υπήρξε διασπορά του και «παραγωγή» του λόγω της προϋπάρχουσας μεγάλης κυκλοφορίας και επαφής των πολιτών. Μετά λοιπόν την 18η Φεβρουαρίου υπήρξε φθίνουσα πορεία του ιού, ραγδαία πτώση των κρουσμάτων (σσ. οι θάνατοι δεν μειώθηκαν με τον ίδιο γοργό ρυθμό λόγω κυρίως κατάληξης ήδη διασωληνωμένων). Κάτι το οποίο συμβαίνει και στη χώρα μας όπου υπάρχει πρόβλεψη ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξάνεται – πιθανόν ο τελικός αριθμός των νεκρών να είναι, δυστυχώς, από 125-150, παρότι τα καθημερινά κρούσματα θα ελαχιστοποιούνται τις επόμενες ημέρες.
Σε Ιταλία και Ισπανία
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία και την Ισπανία όπου παρότι τα κρούσματα είναι της τάξης του 40-60% λιγότερα από αυτά προ μερικών ημερών, ο αριθμός νεκρών παραμένει μεγάλος. Οπως σημειωνόταν ακόμη στο ρεπορτάζ «με βάση αυτά τα δεδομένα ο χρόνος που θα παρουσιασθεί το σημείο κορύφωσης στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) είναι περίπου μία έως τρεις ημέρες πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα κι ο χρόνος που θα γίνουν ελάχιστα τα κρούσματα είναι -με βάση όσα συνέβησαν στην Κίνα – στα τέλη Απριλίου.
Ομως αυτός ο χρόνος αναμένεται να είναι μεγαλύτερος στην Ελλάδα επειδή δεν είχε την έκταση των μέτρων πλήρους «απονέκρωσης – ερημοποίησης» των πόλεων, που εφάρμοσε η κινεζική κυβέρνηση, ενώ ίσως υπάρξουν και ορισμένες άλλες διαφοροποιήσεις μικρής έκτασης. Κι αυτή λοιπόν η «εκμηδένιση» των κρουσμάτων υπολογίζεται στη χώρα μας εντός του Μαΐου.
Οπως συμπληρωνόταν ακόμη η Ιταλία πιθανόν θα φτάσει στην κορύφωση του εφιάλτη το πρώτο πενθήμερο του Απριλίου και η Ισπανία το ίδιο χρονικό διάστημα με τη χώρα μας (σσ. πήρε τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας στις 14-15 Μαρτίου όπως κι η Ελλάδα). Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε από τα επιδημιολογικά δεδομένα των τελευταίων ημερών.