Κορωνοϊός : Μάχη σε τρία μέτωπα το Πάσχα – Εστίες υπερμετάδοσης, αυξημένος συγχρωτισμός και ανοιχτές εκκλησίες

Κορωνοϊός : Μάχη σε τρία μέτωπα το Πάσχα – Εστίες υπερμετάδοσης, αυξημένος συγχρωτισμός και ανοιχτές εκκλησίες

Αυξημένη επαγρύπνηση στις εστίες υπερμετάδοσης, αδιαπραγμάτευτη τήρηση των μέτρων στο γενικό πληθυσμό το Πάσχα και φρένο στις παραφωνίες σε ότι αφορά στον εκκλησιασμό μετά τα περιστατικά σε Κουκάκι και Κέρκυρα, είναι το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες των αρχών αυτό το διάστημα.

Μάχη σε τρία μέτωπα δίνουν οι υγειονομικές αρχές προκειμένου να περιοριστεί η διασπορά του κοροναϊού.

Αυξημένη επαγρύπνηση στις εστίες υπερμετάδοσης, αδιαπραγμάτευτη τήρηση των μέτρων στο γενικό πληθυσμό το Πάσχα και φρένο στις παραφωνίες σε ότι αφορά στον εκκλησιασμό μετά τα περιστατικά σε Κουκάκι και Κέρκυρα, είναι το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνονται οι προσπάθειες αυτό το διάστημα.

Τα δεδομένα εξετάζονται και επικαιροποιούνται συνεχώς και αν χρειαστεί θα ληφθούν πιο αυστηρά ή και νέα μέτρα, όπως έχουν καταστήσει σαφές οι επικεφαλής της μάχης κατά του κοροναϊού, Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς, που σημειώνουν σε όλους τους τόνους την ανάγκη υπομονής και προσήλωσης στα μέτρα  «για να μην γκρεμίσουμε ό,τι έχουμε χτίσει».

Την ίδια ώρα με εντατικό ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας σε όλη τη χώρα, και τη Μεγάλη Εβδομάδα, για μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας, τόπου κατοικίας και άσκοπες μετακινήσεις.

Εστίες υπερμετάδοσης

Οι αρχές έχουν τεθεί σε συναγερμό ύστερα από τον εντοπισμό κρουσμάτων σε γηροκομείο στη Νέα Μάκρη και σε οικισμούς Ρομά, στη Λάρισα αλλά και στην Ξάνθη.

Έτσι σε καραντίνα τέθηκε με απόφαση του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας  Νίκου Χαρδαλιά ο οίκος ευγηρίας, που βρίσκεται στη Νέα Μάρκη, και στον οποίο παρουσιάστηκαν κρούσματα κοροναϊού.

Δώδεκα ηλικιωμένοι που έμεναν σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) στη Νέα Μάκρη διακομίστηκαν αργά χθες το βράδυ στο Σωτηρία, νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό, καθώς είχαν εκδηλώσει ύποπτα συμπτώματα λοίμωξης Covid-19 ενώ η Μονάδα τέθηκε σε καραντίνα λόγω του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου που βρέθηκε.

Η Μονάδα στη Νέα Μάκρη βρέθηκε αμέσως στο μικροσκόπιο των επιστημονικών και υγειονομικών αρχών μετά τον εντοπισμό εργαζόμενου ο οποίος έχει προσβληθεί από κοροναϊό.

Σε επαγρύπνηση για τους οικισμούς Ρομά

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται το υπουργείο Υγείας, η Πολιτική Προστασία και ο ΕΟΔΥ και για τους οικισμούς Ρομά.

Μετά τη Λάρισα, την Κυριακή των Βαΐων ένας άλλος οικισμός Ρομά βρέθηκε στο προσκήνιο στην περιοχή της Ξάνθης, όταν εντοπίστηκε 15μηνών βρέφος θετικό στον κοροναϊό.

Οι Ρομά στην περιοχή Νέα Σμύρνη της Λάρισας, εξακολουθούν να βρίσκονται σε καραντίνα, που επιβλήθηκε από την Πέμπτη το βράδυ. Περιοχές με πολυπληθείς οικισμούς Ρομά μπαίνουν στα άμεσα επιχειρησιακά σχέδια του ΕΟΔΥ.

Πρόκειται για οικισμούς στο Κιλελέρ, τον Τύρναβο, τους Σοφάδες και τα Φάρσαλα στους οποίους θα ξεκινήσουν στοχευμένοι διαγνωστικοί έλεγχοι προκειμένου να γίνει μια πρώτη επιδημιολογική εκτίμηση για τη διασπορά του ιού και να ληφθούν, εφόσον χρειαστεί, έγκαιρα μέτρα.

 Καμπανάκι από τους ειδικούς

Οι καταυλισμοί Ρομά, οι προσφυγικές δομές, τα γηροκομεία, τα κέντρα αποκατάστασης, οι δομές αστέγων, οι δομές χρόνιων πασχόντων ως χώροι διαμονής πολλών ατόμων έχουν απασχολήσει εξαρχής τους ειδικούς στην τεράστια προσπάθεια για τον έλεγχο της διασποράς του ιού.

«Είναι κύριοι χώροι στους οποίους δεν θέλουμε να εισχωρήσει ούτε ένα ύποπτο περιστατικό»,  είχε αναφέρει από τις 25 Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Πρόσθεσε πως «τα γηροκομεία όταν δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και οι κανόνες προστασίας, δύο και τρεις φορές πιο αυστηρά, θα γίνουν οι αδύναμοι κρίκοι στη μάχη με τον ιό, στη μάχη για τη ζωή».

Ο ΕΟΔΥ εκτός από τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί σε περιοχές και χώρους που έχουν εντοπιστεί κρούσματα, είχε εκδώσει ειδικές οδηγίες για τους χώρους που θεωρούνται εστίες υπερμετάδοσης, στις οποίες κρίνεται αναγκαία η συστηματική εφαρμογή προφυλάξεων και μέτρων, που αφορούν στην έγκαιρη ανίχνευση και αποτροπή διασποράς. Τα μέτρα αφορούν όχι μόνο αυτούς που μένουν εκεί, αλλά και τους επισκέπτες και τους εργαζόμενους.

Κρίσιμες οι επόμενες εβδομάδες

Στις εστίες υπερμετάδοσης του κοροναϊού, αναφέρθηκε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκος Σύψας, τονίζοντας ότι αυτές μαζί με την συμπεριφορά των πολιτών το Πάσχα θα καθορίσουν και την εξέλιξη του Μαΐου.

Όπως τόνισε στον γενικό πληθυσμό, «έχουμε δει το χειρότερο» όμως αυτές οι εστίες είναι φαινόμενο ανησυχητικό. Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στην Ελλάδα υπάρχουν δεκάδες νέα κρούσματα κάθε μέρα καθώς και θάνατοι, ενώ παράλληλα υπάρχουν και οι λεγόμενες εστίες υπερμετάδοσης όπως είναι οι καταυλισμοί των Ρομα, τα γηροκομεία, οι προσφυγικές δομές ή τα κρουαζιερόπολοια.

«Άρα δεν έχει λήξει αυτή η φάση της επιδημίας η οποία είναι και η πιο επικίνδυνη με την έννοια ότι μπορεί αν εκτραπεί η κατάσταση το σύστημα υγείας να μην αντέξει», τόνισε, μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

«Είμαστε σαφώς στο δεύτερο ημίχρονο αλλά θα ήθελα όλοι να βοηθήσουμε να έχουμε μια ομαλή λήξη του παιχνιδιού έτσι μπούμε σιγά σιγά στην αποκλιμάκωση», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σύψας είπε ότι όλοι πρέπει να παραμείνουμε σε συναγερμό, απομόνωση και να τηρούμε τα περιοριστικά μέτρα.

Αδιαπραγμάτευτη η τήρηση των μέτρων το Πάσχα

Ανησυχία έχει προκαλέσει στις αρχές το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες, ελέω καλού καιρού και Πάσχα, παρατηρείται μια κάποια χαλάρωση σε ότι αφορά στην τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Ενδεικτικό είναι ότι το Σαββατοκύριακο αυξήθηκε κατά 20% η αποστολή μηνυμάτων στον τετραψήφιο αριθμό 13033. Συνολικά οι πολίτες έστειλαν 2,4 εκατ. μηνύματα καθημερινά, έναντι των 2 εκατ. που αποστέλλουν έως τώρα σε καθημερινή βάση, κατά μέσο όρο.

Σε κάποιες περιοχές μάλιστα είδαμε εικόνες, που θύμιζαν μέρες πρό  καραντίνας.

Ενδεικτικά, το Σάββατο, ο Φλοίσβος γέμισε με μαθητές, οικογένειες, παρέες νέων και αθλούμενους οι οποίοι βγήκαν για περπάτημα πλάι στη θάλασσα.

Η έξοδος για άσκηση επιτρέπεται, και οι πολίτες βλέποντας τον καλό καιρό, βγήκαν από το σπίτι, ταυτόχρονα και ενδεχομένως άθελά τους.  Ωστόσο δεν κατάφεραν να αποφύγουν το συνωστισμό που ελλοχεύει κινδύνους καθώς ο κοροναϊός παραφυλάει.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι 600 ανιχνευτές του Κέντρου Διαχείρισης Κυκλοφορίας της Περιφέρειας Αττικής την περασμένη Παρασκευή οι οδικές αρτηρίες παρουσίασαν αυξημένη κίνηση που φτάνει σε ποσοστό το 18%.

Ειδικότερα, κατά τη δεύτερη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων (30 Μαρτίου – 5 Απριλίου) διαπιστώθηκε αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 7.6% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων (23 – 29 Μαρτίου).

Μάλιστα κατά την τρίτη εβδομάδα εφαρμογής των μέτρων, δηλαδή την τρέχουσα εβδομάδα, παρουσιάστηκε περαιτέρω αύξηση της κυκλοφορίας σε ποσοστό 10% σε σύγκριση με τους φόρτους της πρώτης εβδομάδας εφαρμογής των μέτρων.

Οι παραπάνω διαπιστώσεις χαρακτηρίζονται ανησυχητικές, καθώς καταδεικνύουν ότι κυκλοφορούν περισσότεροι πολίτες σε σχέση με την πρώτη εβδομάδα.

Τα φαινόμενα αυξημένου συγχρωτισμού και μετακίνησης, θορύβησαν τις αρχές, με τους επικεφαλής της μάχης κατά του κοροναϊού να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν από τους πολίτες να κάνουν υπομονή και να τηρήσουν με προσήλωση τα μέτρα.

«Είναι σωστό να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας ευεξία, όμως η σωματική άσκηση θα πρέπει να γίνεται με τις σωστές προφυλάξεις. Το μήνυμα μένουμε σπίτι δεν αλλάζει. Το περπάτημα έξω είναι καλό και είναι δικαίωμα μας να το κάνουμε. Μπορούμε να περπατάμε τηρώντας όμως τις αποστάσεις», είχε πει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλίας, σημείωσε πως «είναι θεμιτό» αν κάποιος βγει για την προσωπική του άσκηση κοντά στην κατοικία του, αλλά «αθέμιτο» αν πάει επί παραδείγματι, σε άλλο δήμο.

Χαρακτηρίζοντας αδιαπραγμάτευτη την τήρηση των μέτρων τόνισε την ανάγκη «να δείξουμε την υπομονή που χρειάζεται και να παραμείνουμε στο σπίτι, για να νικήσουμε τον κοροναϊό. Μένουμε σπίτι μέχρι τις 27 Απριλίου για να μην γκρεμίσουμε ότι έχουμε καταφέρει» είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Άμεση αντίδραση για τις ανοιχτές εκκλησίες σε Κουκάκι- Κέρκυρα

Άμεση ήταν η αντίδραση των αρχών για τα περιστατικά που έγιναν γνωστά την Κυριακή των Βαΐων, σε Κέρκυρα και Κουκάκι, όπου ιερείς, κοινώνησαν πιστούς στα «κρυφά» και παραβίασαν τα μέτρα για τον περιορισμό μετάδοσης του κοροναϊού και τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου.

Στην Κέρκυρα μάλιστα συμμετείχαν και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι αρμόδιοι κατά τόπους εισαγγελικοί λειτουργοί έχουν επιληφθεί για τα περιστατικά, και έχουν σχηματιστεί σχετικές δικογραφίες.

 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίς το απόγευμα της Κυριακής ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας είχε επικοινωνήσει με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα για τα δύο αυτά περιστατικά και ζήτησε να ερευνηθούν από τους αρμόδιους Εισαγγελικούς λειτουργούς.

Την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας  ζήτησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επικοινώνησε άμεσα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα.

«Αυτά που συνέβησαν σε εκκλησίες στο Κουκάκι και στην Κέρκυρα συνιστούν παράβαση των νόμων και των εντολών της Ιεράς Συνόδου και θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη ζωή πολιτών και τη δημόσια υγεία. Επικοινώνησα με τον υπουργό Δικαιοσύνης προκειμένου να ζητήσει από τις Εισαγγελικές αρχές να κινηθούν οι νόμιμες διαδικασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι οι ναοί θα είναι κλειστοί για το κοινό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι : «Κανείς δεν μπορεί να ευαγγελίζεται την πίστη και να αγνοεί τις συστάσεις της εκκλησίας».

Με νέα εγκύκλιο η Ιερά Σύνοδος καλεί τους ιερείς να κρατήσουν κλειστές -για τους πιστούς- τις εκκλησίες, έως τη Δευτέρα του Πάσχα 20 Απριλίου, ενώ οι ακολουθίες θα γίνονται παντού κεκλεισμένων των θυρών.

Εντατικοί έλεγχοι τη Μεγάλη Εβδομάδα
Τα κυβερνητικά στελέχη τονίζουν εδώ και μέρες ότι το Πάσχα δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να ταξιδέψει στην επαρχία. Εξαιρούνται μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις όσοι μεταφερθούν σε άλλη πόλη δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν.

Η κυβέρνηση μελετά ειδικό σχέδιο αποφυγής μετακινήσεων με κύριο μέτρο την αύξηση των προστίμων.

Σημειώνεται ότι τα τελικά μέτρα που αποφασίσθηκαν στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα, προκειμένου να εμποδιστούν οι εκδρομείς να φύγουν για την επαρχία, είναι τα εξής:

-Θα ελεγχθούν όλα ανεξαιρέτως τα οχήματα -κι όχι επιλεκτικά- που θα κατευθυνθούν τις επόμενες ημέρες στις εξόδους της Αθήνας.

-Οι αστυνομικοί θα προχωρούν σε διαρκείς, αναλυτικούς ελέγχους των εγγράφων που επικαλούνται κι αν βρίσκουν ασάφειες αλλά κι αν υπάρχουν υπόνοιες για διάφορα «τρικ» που κάνουν οι πολίτες, δεν θα τους επιτρέπεται να περάσουν τα μπλόκα.

-Σε περίπτωση αφαίρεσης πινακίδων έχει δοθεί σαφής εντολή να μην υπάρξει καμιά χαριστική πράξη επιστροφής τους ή διαγραφής προστίμων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ