Η ανησυχία της Αθήνας, όπως επιβεβαίωναν και πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ίσως η Άγκυρα να επιδιώκει να ασκήσει ξανά πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη
Η Αθήνα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις συντονισμένες μετακινήσεις μεταναστών από διάφορες δομές στο εσωτερικό της Τουρκίας προς τα παράλια της Μικράς Ασίας και απέναντι από τα ελληνικά νησιά, καθώς σύμφωνα με όσα έλεγαν τις τελευταίες ώρες στρατιωτικές πηγές είναι ιδιαίτερα πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να είναι και ασθενείς του COVID-19.
Η ανησυχία της Αθήνας, όπως επιβεβαίωναν και πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών, είναι ότι ίσως η Άγκυρα να επιδιώκει να ασκήσει ξανά πίεση τόσο προς την Ελλάδα όσο και προς την Ευρώπη. Μάλιστα, ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι έγιναν και απόπειρες ορισμένοι από τους μετανάστες να περάσουν με μικρές λέμβους στα νησιά, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι πολλοί από τους μετανάστες βρίσκονται μέχρι πρόσφατα στο Παζάρ Κουλέ και επεδίωξαν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος παραβιάζοντας την ελληνοτουρκική μεθόριο από τα τέλη Φεβρουαρίου και επί περίπου ένα μήνα.
Οπως στον Εβρο
Η τουρκική αστυνομία και η στρατοχωροφυλακή φέρεται να παίζει τον ίδιο ρόλο με εκείνο που είχε στην υπόθεση του Έβρου, κατευθύνοντας και καθοδηγώντας τους να περάσουν τα σύνορα, υπό τις οδηγίες του τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού, ο οποίος απολαμβάνει της πλήρους εμπιστοσύνης του τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε σχέση με τις τελεταίες κινήσεις, η Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) Josoor International Solidarity ανέφερε ότι περίπου 250 άνθρωποι από τον καταυλισμό Οσμανίγιε μεταφέρθηκαν συντονισμένα με λεωφορεία σε έναν άλλο καταυλισμό κοντά στη Σμύρνη με σκοπό την απέλασή τους στην Ελλάδα. Φέρονται δε να μην έχουν νερό και φαγητό.
Η συγκεκριμένη ΜΚΟ, η οποία στο παρελθόν είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα της ότι η ελληνική αστυνομία και οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είχαν βάναυσα κακομεταχειριστεί όσους πέρασαν τη μεθόριο του Έβρου, ανέβασε μάλιστα και σχετικά βίντεο με τους μετανάστες που εστάλησαν στα παράλια.
Στη σελίδα της στο Facebook, η οργάνωση Josoor έχει επίσης ανεβάσει τα σχετικά βίντεο, ενώ επιτίθεται και σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης τα οποία κατηγορεί ότι έχουν προβεί σε ρατσιστικά σχόλια εναντίον της.
Ωστόσο, ο διαχειριστής της σελίδας φαίνεται να επικοινωνεί με άλλες οργανώσεις ρωτώντας αν διαθέτουν βάρκες στην περιοχή – ενδεχομένως για να μπορέσουν να μεταφερθούν οι μετανάστες στα ελληνικά νησιά. Μία από αυτές, η Sea Watch, είναι επίσης Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση που ασχολείται με τη διάσωση μεταναστών στη θάλασσα.