Περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πραγματοποιούνταν πριν την πανδημία, ενώ σήμερα πραγματοποιούνται κάτω από 100.000, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Το 90% αγγίζει η πτώση της επιβατικής κίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, που είχε σήμερα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής με τις διοικήσεις εποπτευόμενων φορέων (ΟΑΣΑ, ΟΣΥ, ΣΤΑΣΥ) και τη συμμετοχή του υφυπουργού Γιάννη Κεφαλογιάννη και του γενικού γραμματέα Μεταφορών Νίκου Σταθόπουλου.
Ενδεικτικά αναφέρθηκε, ότι από περίπου 900.000 ημερήσιες επικυρώσεις πριν την πανδημία, σήμερα πραγματοποιούνται κάτω από 100.000, σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Στη συζήτηση τέθηκε η αναπροσαρμογή των δρομολογίων στα μέσα μεταφοράς ανάλογα με τις ανάγκες. Σε ό,τι αφορά στα δρομολόγια των αστικών, έχει ήδη υπάρξει ενίσχυση με 70 επιπλέον λεωφορεία τις πρωινές ώρες (6 πμ-10 πμ) και με 45 επιπλέον λεωφορεία το απόγευμα (3 μμ- 6 μμ). Τις ώρες αιχμής έχουν μειωθεί οι χρονοαποστάσεις και στο μετρό.
Σε συνεννόηση με τα νοσοκομεία αναφοράς
Ειδικότερα, ζητήθηκε από τις διοικήσεις να επικοινωνήσουν με τα νοσοκομεία αναφοράς, ώστε εάν χρειαστεί να υπάρξει αναπροσαρμογή των δρομολόγιων για να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες ιδίως του υγειονομικού/νοσηλευτικού προσωπικού.
Επίσης, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την εξέλιξη των απολυμάνσεων, για τις οποίες είχε δώσει σαφείς οδηγίες ώστε να εντατικοποιηθούν.
Οι απολυμάνσεις πραγματοποιούνται πλέον με ακόμα μεγαλύτερη συχνότητα. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στο Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας του Μετρό και του Τραμ οι απολυμάνσεις γίνονται ανά δίωρο. Έχουν δοθεί γάντια και μάσκες σε όλο το προσωπικό όλων των οργανισμών.
Τέλος, ο κ. Καραμανλής έδωσε τις κατευθύνσεις και ζήτησε από τους τρεις οργανισμούς να καταρτίσουν επιχειρησιακό σχέδιο επανεκκίνησης μετά την κρίση του κοροναϊού.