Τα νέα στοιχεία από Ελλάδα και Ιταλία, η καθοριστική 26η ημέρα και τα νέα τεστ για την εξάλειψη της νόσου – Αρχίζει η περίοδος υποχώρησης της επιδημίας σε Ελλάδα και Ιταλία
Επιβεβαίωση δημοσιεύματος του «Βήματος» πριν από οκτώ ημέρες όπου υπήρχε αναλυτική πρόβλεψη – με βάση επιδημιολογικά και μαθηματικά δεδομένα, του χρόνου που θα υπάρξει κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα, στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αποτελούν τα στοιχεία του τελευταίου 48ωρου σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας.
Στο δημοσίευμα του «Βήματος» που βασίσθηκε στην πορεία διασποράς του κορωνοϊού στην Κίνα το προηγούμενο δίμηνο, υπήρχε σαφής αναφορά ότι η ημερομηνία που θα σταματήσει η ανοδική πορεία των καθημερινών κρουσμάτων στην Ελλάδα θα ήταν η περίοδος 8-11 Απριλίου. Καθώς και η ημερομηνία που θα εφτανε στην κορύφωση ο εφιάλτης της επιδημίας στην Ιταλία, κι από εκεί θα υπήρχε ραγδαία μείωση των κρουσμάτων θα ήταν το τριήμερο 4ης έως 6ης Απριλίου.
Κάτι το οποίο επιβεβαιώθηκε αφού ήδη η Ελλάδα φαίνεται να εισέρχεται πλέον σε φάση σταδιακής «συρρίκνωσης» της μικρής, λόγω τήρησης των μέτρων, διάδοσης του κορωνοϊού. Κι όλα αυτά όμως αν συνεχίσει, η αυστηρή τήρηση αυστηρή τήρηση των μέτρων της κυκλοφορίας και είναι διαρκής η πειθαρχία των πολιτών. Επιπλέον στην Ιταλία το τελευταίο τριήμερο υπήρξε μείωση κατά 2.500 των κρουσμάτων της φονικής νόσου που κατραγράφονταν κάθε ημέρα. Πλέον έφτασαν τους 3600 νέους φορείς κάθε ημέρα (σσ και με περαιτέρω καθοδικές τάσεις) ενώ προσφάτως ήταν άνω των 6000.
Κι ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι στην εν λόγω πρόβλεψη προσδιοριζόταν ότι ο αριθμός νεκρών στην Ελλάδα τις συγκεκριμένες ημερομηνίες «καμπής» της επιδημίας θα ανερχόταν στα 75-85 άτομα και στην Ιταλία θα ήταν 16800 οι νεκροί. Σημειώνεται ότι ο αριθμός νεκρών στην Ελλάδα ήταν λοιπόν χθες 79 κι αυτός στην Ιταλία τα 16523, σε μία σχεδόν πλήρη επαλήθευση των προβλεπομένων.
Σημειώνεται ότι αυτό το κινεζικό «μοντέλο» προσδιορισμού του ανωτάτου σημείου διασποράς της επιδημίας βασίζεται στο συμπέρασμα ότι το σημείο «καμπής» της -σύμφωνα με όσα συνέβησαν στην Κίνα προ διμηνου- ήταν η 26η ημέρα από τη στιγμή που ελήφθησαν τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας έως πλήρους ερήμωσης των αστικών κέντρων. Κι από αυτή την 26η ημέρα και μετά τα καθημερινά κρούσματα μειώνονται στο 10-35% αυτών της προηγούμενης περιόδου κι ανάλογα βεβαίως των περιοριστικών μέτρων που έχουν ληφθεί από κάθε χώρα και της αυστηρής τήρησής τους. Παράλληλα προσδιορίζεται, σε ένα σημαντικό ποσοστό, ποιος θα είναι ο απολογισμός των ανθρωπίνων απωλειών κάθε χώρας.
Η κινεζική κυβέρνηση λοιπόν έβαλε σε καραντίνα την Ουχάν και άλλες κινεζικές πόλεις, από τις 23 Ιανουαρίου (σσ. ο κοροναϊός εμφανίστηκε στις αρχές Δεκεμβρίου) όταν τα κρούσματα ήταν 830 και οι νεκροί 25. Η κορύφωση υπήρξε στις 18 Φεβρουαρίου οπότε τα κρούσματα ήταν 74185 και οι νεκροί συνολικά 2004. Με βάση αυτά τα δεδομένα προσδιοριζόταν γι αυτήν την εβδομάδα το σημείο κορύφωσης στην Ελλάδα (σσ. όπου τα περιοριστικά μέτρα ελήφθησαν στις 14 Μαρτίου) αλλά και στην Ιταλία όπου η καραντίνα άρχισε στις 9 Μαρτίου. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται κι η υποχώρηση της έκτασης της επιδημίας στην Ισπανία. Ωστόσο οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι θα υπάρχουν ακόμη σημαντικοί αριθμοί θανάτων από νοσούντες που βρίσκονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.
Σημειώνεται ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν χιλιάδες νέα τεστ -υπολογίζονται σε περισσότερα από 50.000- για να εντοπισθούν περιπτώσεις νοσούντων απο κορωνοϊό που δεν πηγαίνουν στα νοσοκομεία και δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Ωστε να κτυπηθούν οι τελευταίοι «πυρήνες» του φονικού ιού στην χώρα μας στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα». Σύμφωνα πάντως με αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς η παραγγελία πολλών από αυτά τα αντιδραστήρια -κυρίως από Γερμανία- παρουσίασε προβλήματα κι ορισμένες παραδόσεις ακυρώθηκαν λόγω των παγκοσμίων αναγκών.