Κορωνοϊός : Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο ανάμεσα στους νέους και υγιείς;

Κορωνοϊός : Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο ανάμεσα στους νέους και υγιείς;

Τις αιτίες που ο νέος κοροναϊός στοιχίζει τη ζωή σε νέους και υγιείς ανθρώπους αναζητούν οι επιστήμονες

Το ανησυχητικό φαινόμενο των θανάτων από κοροναϊό νέων ατόμων χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας ερευνούν οι επιστήμονες.

Τις τελευταίες ημέρες, μόνο στη Βρετανία έχουν χάσει τη ζωή τους τέσσερα άτομα κάτω των 36 ετών, με τον δραματικό απολογισμό να περιλαμβάνει ένα αγόρι ηλικίας μόλις 13 ετών.

Η απώλειά τους έχει σοκάρει τις οικογένειές τους, που δηλώνουν ότι κανείς τους δεν έπασχε από κάποιο νόσημα που θα μπορούσε να τον καταστήσει πιο ευάλωτο στο νέο κοροναϊό.

Αμερικανοί ειδικοί αναζητούν τις αιτίες που ο νέος ιός, ο οποίος φαίνεται να επηρεάζει μέχρι στιγμής κυρίως τους ηλικιωμένους, στοιχίζει τη ζωή και σε αρκετά νεότερα άτομα και έχουν αρχίσει να ανακαλύπτουν τις πρώτες απαντήσεις.

Ο ρόλος των γονιδίων
Σύμφωνα με τον Δρ. Sanjay Gupta, νευροχειρούργο και υπεύθυνο του ιατρικού ρεπορτάζ για το CNN, οι ερευνητές ενδιαφέρονται για τον πιθανό ρόλο των γονιδίων στην εξέλιξη της νόσου.

“Μια πιθανότητα είναι να ευθύνεται μια παραλλαγή στο γονίδιο ACE2. Πρόκειται για ένα ένζυμο που προσκολλάται στην εξωτερική επιφάνεια των κυττάρων των πνευμόνων, αλλά και της καρδιάς”, δήλωσε ο Gupta.

Ο κοροναϊός χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ένζυμο για να εισχωρήσει στα κύτταρα της αναπνευστικής οδού.

Ο Δρ. Gupta παραπέμπει σε μια δημοσίευση του επιστημονικού περιοδικού Science, στην οποία ο Δρ. Philip Murphy, του Αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων δήλωσε ότι οι παραλλαγές στο γονίδιο ACE2 που προκαλούν μεταβολές στους υποδοχείς, θα μπορούσαν να διευκολύνουν ή να δυσχεράνουν τη δίοδο του ιού προς τα κύτταρα.

Οι επιστήμονες που εμπλέκονται στη συγκεκριμένη μελέτη αναλύουν το DNA των ασθενών που παρουσίασαν σοβαρά συμπτώματα της νόσου χωρίς να πάσχουν από υποκείμενα νοσήματα με το DNA εκείνων που πέρασαν μια ηπιότερη μορφή της νόσου, ενώ έπασχαν από κάποιο ήπιο πρόβλημα υγείας ή ήταν απολύτως υγιείς.

Μια άλλη πιθανή παράμετρος σύμφωνα με τον Δρ. Gupta είναι πως η πνευμονική σουρφακτάνη, ένα επιφανειοδραστικό υγρό που εκκρίνεται από τους μικροσκοπικούς αεροφόρους σάκους των πνευμόνων, μειώνεται υπό την επίδραση του κοροναϊού Covid-19.

Αυτό το υγρό επιτρέπει στους πνεύμονες να διαστέλλονται και να συστέλλονται φυσιολογικά, με αποτέλεσμα όταν η ποσότητά του μειώνεται και η λειτουργία του διαταράσσεται, να προκαλείται δύσπνοια στους ασθενείς.

Ουσιαστικά, ο ρόλος του συγκεκριμένου υγρού είναι να καθαρίζει και να “μαλακώνει” τους πνεύμονες, κάνοντάς τους πιο εύκαμπτους. Επομένως, η απουσία του ενδεχομένως αποτελεί και την αιτία που πολλοί ασθενείς εξακολουθούν να υποφέρουν ακόμη και αφότου διασωληνωθούν.

Το ισχυρό ανοσοποιητικό εις βάρος των ασθενών
Το ανοσοποιητικό σύστημα και η ανταπόκρισή του στους ιούς και τα βακτήρια αποτελεί άλλο ένα σημείο ενδιαφέροντος για τους ερευνητές.

Μάλιστα, σημειώνουν ότι ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα σε ορισμένες περιπτώσεις ενδέχεται να λειτουργεί εις βάρος των ασθενών.

“Σε μερικούς νέους ασθενείς, ένα υπερβολικά ενεργό ανοσοποιητικό σύστημα ενδέχεται να δημιουργήσει μια “βόμβα” φλεγμονής, η οποία καταβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανα”, σημειώνει ο Δρ. Gupta.

Ψευδαίσθηση ασφάλειας
Επιπλέον, δεν αποκλείεται ορισμένοι νέοι άνθρωποι, πιστεύοντας πως είναι ασφαλείς, να μην προστατεύονται επαρκώς απέναντι στον νέο κοροναϊό ή να μην τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Με αυτό τον τρόπο όμως, εκθέτουν τον εαυτό τους σε πολύ μεγαλύτερο ιικό φορτίο.

Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο νέος κοροναϊός εξακολουθεί να πλήττει δυσανάλογα τους ηλικιωμένους και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ