Αισιόδοξοι τέσσερις επιστήμονες. Τι λένε για τον Απρίλιο και αν θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων από το Μάιο
Μπορεί να είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς το τέλος της επιδημίας, ωστόσο οι επιστήμονες ήδη βλέπουν φως στο «μακρινό και σκοτεινό τούνελ του κοροναϊού».
Το κοινό συμπέρασμα στο οποίο φτάνουν όλοι οι επιστήμονες πάντως είναι πως η αυστηρή τήρηση των μέτρων που έχει επιβάλει η κυβέρνηση σχετίζεται άμεσα με την πορεία (καθοδική ή ανοδική ) του κοροναϊού.
Επιστήμονες αναλύουν τα δεδομένα και κάνουν κάποιες προβλέψεις για το πότε θα αρχίσουν να υποχωρούν τα κρούσματα και ο αριθμός των θυμάτων
Δερμιτζάκης: Πότε να περιμένουμε το τέλος της πανδημίας στην Ελλάδα
Είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον, τονίζοντας όμως ότι η Ελλάδα πάει πολύ καλά, λέει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και Διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής «Health 2030» Εμμανουήλ Δερμιτζάκης σχετικά με τα σενάρια της επόμενης μέρας.
«Εφόσον υπάρξει σοβαρή μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων. Από το Μάιο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά σταδιακά και με μία στρατηγική προτεραιότητας. Πιστεύω ότι τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες, και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά. Αλλά όλα αυτά ,εάν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε τώρα», δηλώνει ο διακεκριμένος γενετιστής.
Η επάρκεια των πιο γρήγορων τεστ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός παγκοσμίως και πολύ μικρή διαθεσιμότητα. Αλλά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου δεν έχουμε διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ, υπάρχουν και η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην Ελλάδα, τόσο στα διαγνωστικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη , τονίζει μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας.
Παράλληλα, εκτιμά πως το γενετικό προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κοροναϊού, ευθύνονται σε ένα μεγάλο ποσοστό για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο. «Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα.
Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον COVID-19» δηλώνει ο καθηγητής και επισημαίνει ότι είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες, οι οποίες παρόλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα, παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου».
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως για παράδειγμα το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει το χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει, μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα, αναφέρει ο κ. Δερμιτζάκης.
Αρχές Μαΐου το ευνοϊκό σενάριο για καθοδική πορεία της πανδημίας
Κρίσιμος μήνας είναι ο Απρίλιος για τον κοροναϊό στην Ελλάδα ανέφερε στο MEGA» ο κ. Γιώργος Σουρβίνος, καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος Δ.Σ. του ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με τον κ. Σουρβίνο, όλος ο Απρίλιος είναι ένας κρίσιμος μήνας καθώς έχουμε διανύσει ένα σημαντικό διάστημα με ομαλή εξέλιξη και διασπορά του κοροναϊού στην κοινότητα, και είναι κρίσιμο να παραμείνει έτσι και αυτόν τον μήνα.
Σχετικά με την διαφαινόμενη έκβαση της πορείας του ιού είπε:
Θεωρώ πως βαδίζουμε με αυξητική τάση. Ακόμη δεν έχουμε φθάσει στην κορύφωση της εξάπλωσης και περιμένουμε να δούμε πότε θα φθάσουμε στο κορυφαίο σημείο της καμπύλης.
Εφ’όσον δούμε καθοδική πορεία της καμπύλης, τότε θα μπορούμε να συζητήσουμε για επανασχεδιασμό των μέτρων και ίσως σταδιακή τους χαλάρωση. Αυτό όμως δεν προβλέπω να συμβεί μέσα στον Απρίλιο. Το ευνοϊκό σενάριο είναι για τις αρχές Μαϊου.
Όσο για την συγκρατημένη αισιοδοξία για τη διασπορά του ιού στη χώρα μας, αυτή «έγκειται στο ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και δεν έχουμε ραγδαία έκρηξη κρουσμάτων» τόνισε μεταξύ άλλων, ο κ. Σουρβίνος.
Επέμεινε δε στα μέτρα υγιεινής και των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται.
Δεν υπάρχει πίεση με τις ΜΕΘ
Η καθηγήτρια πνευμονολογίας, Αναστασία Κοτανίδου, σημείωσε μιλώντας στο MEGA πως η χώρα αυτήν την στιγμή είναι σε πολύ καλή φάση και το σύστημα υγείας μπορεί να ανταποκριθεί στα περιστατικά που υπάρχουν.
«Έχουμε τη δυνατότητα να νοσηλεύσουμε ακόμα αρκετούς αρρώστους στις ΜΕΘ, χωρίς να έχουμε πολύ μεγάλη πίεση. Αυτό το οποίο προσπαθούμε εμείς να καταφέρουμε είναι να έχουμε ένα ποσοστό πάνω από 50% να καταφέρουν να βγουν από τις ΜΕΘ».
Η κ. Κοτανίδου τόνισε πως η διαφορά της Ελλάδας με τις υπόλοιπες χώρες, είναι πως έλαβε έγκαιρα τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του κορωνοϊού, γι’ αυτό και η κατάσταση στη χώρα είναι διαχειρίσιμη.
«Αυτός είναι και ο λόγος που δεν αντιμετωπίσαμε τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης».
Σύψα για κορονοϊό: «Φτάσαμε στην κορύφωση της καμπύλης. Σύντομα θα έρθει καθοδική πορεία»
Για κορύφωση της καμπύλης του κοροναϊού στη χώρα, και στη συνέχεια για καθοδική της πορεία έκανε η λόγο Βάνα Σύψα, αναπληρώτρια καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Η ειδικός, παρουσιάζοντας μία συγκρατημένη αισιοδοξία, όσον αφορά με την πορεία του ιού στην Ελλάδα, τόνισε πως σε κάθε περίπτωση το παραπάνω δεν θα πρέπει να παρερμηνευτεί, συμπληρώνοντας ότι έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι παρήγορο να βλέπουμε πως υπάρχει μία αποτελεσματικότητα.
«Πολύ σύντομα θα βλέπουμε καθοδική πορεία της καμπύλης, αλλά είναι πολύ εύκολο αυτό να αλλάξει και να ξεφύγει. Γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε στα μέτρα αυτά που έχουμε για να αξιοποιήσουμε το όφελος της προσπάθειας μας. Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές σε ΜΕΘ ακόμα και μες την εβδομάδα θα παρατηρήσουμε αυτή τη μείωση στην καμπύλη «, δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ αναφέροντας πως καθημερινά λαμβάνει στοιχεία και προσπαθεί να κάνει κάποιες εκτιμήσεις, όσον αφορά το πόσοι θα χρειαστεί να εισαχθούν σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Παράλληλα η καθηγήτρια, δήλωσε πως σύμφωνα με τους υπολογισμούς της, λιγότερο από 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα νοσεί.