Κορωνοϊός: Πάσχα στο σπίτι – Πώς θα «μπλοκαριστούν» οι μετακινήσεις

Κορωνοϊός: Πάσχα στο σπίτι – Πώς θα «μπλοκαριστούν» οι μετακινήσεις

Ένα Πάσχα πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, λόγω κορωνοϊού, θα κληθούν να κάνουν οι Έλληνες σε δύο εβδομάδες από σήμερα

Ένα Πάσχα πολύ διαφορετικό από τα υπόλοιπα, λόγω κορωνοϊού, θα κληθούν να κάνουν οι Έλληνες σε δύο εβδομάδες από σήμερα.

Πρόκειται για ένα Πάσχα χωρίς σούβλισμα αρνιού και ταξίδι στο χωριό, πρόκειται για ένα Πάσχα χωρίς επισκέψεις σε συγγενείς, φίλους και βαφτιστήρια και ένα Πάσχα που οι πιστοί δεν θα μπορούν να πάνε στις εκκλησίες. Ωστόσο, πρόκειται επίσης για ένα Πάσχα στο οποίο όλοι μαζί καλούμαστε να δουλέψουμε προς έναν κοινό στόχο: Του χρόνου τέτοια εποχή να ζήσουμε το Πάσχα με τις λιγότερες πιθανές απώλειες και όπως μόνο εμείς γνωρίζουμε.

Για να συμβεί αυτό πρέπει όλοι, μέχρι τουλάχιστον τις 27 Απριλίου, να τηρήσουμε τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, τα οποία όπως ήταν αναμενόμενο πήραν παράταση.

«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και κατηγορηματικά απευθυνόμαστε σε αυτούς τους λίγους ανεύθυνους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή» τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Άλλες τρεις εβδομάδες μπροστά μας σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο μένουμε σπίτι» ήταν το μήνυμα του υφυπουργού, το οποίο μόνο τυχαίο δεν ήταν, αλλά είχε συγκεκριμένους αποδέκτες.

Αυτοί ήταν οι λίγοι οι οποίοι δεν δείχνουν ακόμα να έχουν καταλάβει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, αν και οι περισσότεροι πολίτες ακολουθούν ευλαβικά τα μέτρα, οι αστυνομικές αρχές φοβούνται ότι ίσως αρκετοί θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να περάσουν τα διόδια και να βρεθούν στο εξοχικό τους.

Καθοριστική η περίοδος του Πάσχα

Στο ίδιο μήκος κύματος στέκεται και ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος μίλησε για την ανάγκη να παραταθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.

«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο Facebook, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.

Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα.

«Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις» είπε.

«Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο της πανδημίας.


Να μην καταστρέψουμε όσα έχουμε καταφέρει

Έτσι λοιπόν είναι ξεκάθαρο ότι η κρισιμότερη περίοδος στη μάχη κατά του κοροναϊού είναι αυτή του Πάσχα. Εάν χαλαρώσουμε υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να καταστρέψουμε μέσα σε λίγες εβδομάδες ότι χτίζουμε από τον Φεβρουάριο.

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο πως όλοι οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως αν χαλαρώσουμε τα μέτρα, είμαστε δύο εβδομάδες μακριά από το να γίνουμε Ιταλία. Ενδεικτικά είναι και τα όσα είπε ο κ. Τσιόδρας, πως αν εφησυχάσουμε ο ιός «θα μας διαλύσει γρήγορα».

Έτσι η κυβέρνηση επεξεργάζεται εδώ και αρκετές ημέρες νέο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα μπορούν να ταξιδέψουν εκτός νομού μόνο με έντυπο από το Taxis που θα δηλώνει ότι το μέρος στο οποίο μεταβαίνουν είναι η μόνιμη κατοικία τους, ενώ δεν θα μπορούν να επιστρέψουν.

Παράλληλα, όσον αφορά στις λειτουργίες, θα γίνονται σε κάποιες εκκλησίες σε κάθε περιφέρεια και θα μεταδίδονται τηλεοπτικά για να μπορεί να τις παρακολουθήσει όποιος θέλει από το σπίτι του.

Εντατικοί έλεγχοι για τις μετακινήσεις πολιτών

Επιπλέον, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι της αστυνομίας για την τήρηση των μέτρων κυκλοφορίας.

Στο Ζάππειο οι δυνάμεις της Αστυνομίας κάνουν συνεχείς ελέγχους σε διερχόμενα αυτοκίνητα και πεζούς.

Από την πρώτη μέρα έχουν επιδοθεί περίπου 20.000 πρόστιμα.

Οι Άνδρες της ελληνικής αστυνομίας σταματούν τόσο οχήματα, όσο και πεζούς. Τους ζητούν την ταυτότητα και τα σχετικά έγγραφα.

Αστακοί οι Εθνικές Οδοί

Μεγάλα μπλόκα έχει στήσει η Αστυνομία στις Εθνικές Οδούς Αθηνών – Κορίνθου και Αθηνών – Λαμίας από τις οποίες κανείς δεν περνάει χωρίς έλεγχο.

Σε όλο το μήκος της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου είναι έντονη η παρουσία από περιπολικά αυτοκίνητα όσο και από μοτοσικλέτες της ΕΛΑΣ, με τους αστυνομικούς να πραγματοποιούν ελέγχους είτε με σταθερά μπλόκα είτε εν κινήσει όπου καλούν τους προπορευόμενους οδηγούς να σταματήσουν τα οχήματά τους για να τους ελέγξουν.

Τα μέτρα για την πιο αυστηρή απαγόρευση της κυκλοφορίας λόγω του κοροναϊού περιέγραψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΙ. Είπε, ότι αν χρειαστεί θα κλείσουν ακόμα και τα διόδια. Εξήγησε ωστόσο, ότι αυτά τα μέτρα δεν θα θίξουν τους πολλούς και συνεπείς αλλά εκείνους που νομίζουν ότι όλοι οι υπόλοιποι είμαστε κορόιδα.

Απαγορεύει η ΑΑΔΕ την αλλαγή μόνιμης κατοικίας

Σε ακόμα ένα μέτρο για την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του κοροναϊού, προχώρησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με καταγγελίες, πολίτες επιχειρούσαν να εκμεταλλευτούν τη δυνατότητα που δίνεται στους πολίτες για εφάπαξ μετακίνηση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, τροποποιώντας ηλεκτρονικά τη δήλωσή τους στην Εφορία και δηλώνοντας ως μόνιμη κατοικία το χωριό τους ή το μέρους που βρίσκεται το εξοχικό τους, προκειμένου να μεταβούν εκεί για το Πάσχα.

Με απόφαση του Διοικητή της Αρχής, Γιώργου Πιτσιλή, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ σταματούν να εξετάζουν τις δηλώσεις αλλαγής μόνιμης κατοικίας, που κάνουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά, με στόχο την αποτροπή κατάχρησης του δικαιώματος μεταβολής μόνιμης κατοικίας.

Άλλα μέτρα που εξετάζονται

Παράλληλα, στο πλαίσιο των νέων περιορισμών η κυβέρνηση φαίνεται να εξετάζει το χρονικό όριο στις μετακινήσεις (π.χ. δύο ή τρεις ώρες), αλλά και τη δυνατότητα των πολιτών να χρησιμοποιούν κάποιους από τους αριθμούς μετακινήσεων μόνο για μία φορά την ημέρα, ώστε να αποφεύγονται οι καταχρήσεις που έχουν παρατηρηθεί.

Επίσης, στη «φαρέτρα» υπάρχει και η κατάργηση της χειρόγραφης βεβαίωσης, αφού θεωρείται αδύνατο οι ηλικιωμένοι να καταφέρουν να εξοικειωθούν με τα SMS.

Τι θα γίνει με τις εκκλησίες

Τέλος, αναφορικά με τις εκκλησίες εντός της εβδομάδα η κυβέρνηση πρόκειται να αποφασίσει για τις Θείες Λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα υιοθετηθεί η πρόταση της Ιεράς Συνόδου για λειτουργίες από την Κυριακή των Βαΐων και μετά κεκλεισμένων των θυρών.

Ωστόσο ο προβληματισμός για το ενδεχόμενο συρροής πιστών ακόμη και έξω από τους ναούς εξακολουθεί να υφίσταται.

Σημαντική κρίνεται και η απόφαση για μεταφορά του εορτασμού της Ανάστασης το βράδυ της «απόδοσής» της, δηλαδή στις 26 Μαΐου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ