Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6 το πρωί.
Η μαύρη λίστα των νεκρών από κοροναϊό στη χώρα μας έφτασε τους 68 ενώ στους 1.673 ανέρχεται ο αριθμός των κρουσμάτων. Όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, «έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», αναγγέλλοντας την παράταση του περιορισμού κυκλοφορίας, στο πλαίσιο λήψης μέτρων για την εξάπλωση της νόσου.
Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργείων Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, η απαγόρευση της κυκλοφορίας παρατείνεται μέχρι τις 27 Απριλίου στις 6 το πρωί.
«Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες και κατηγορηματικά απευθυνόμαστε σε αυτούς τους λίγους ανεύθυνους. Δεν θα επιτρέψουμε ούτε βήμα παρέκκλιση από τα μέτρα και θα δείξουμε μηδενική ανοχή», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.
«Άλλες τρεις εβδομάδες μπροστά μας σκληρής προσπάθειας και επιμονής στο δόγμα-στόχο μένουμε σπίτι».
Δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη;
«Ενώ η πλειοψηφία των πολιτών παραμένει προσηλωμένη στον στόχο, να περάσουμε στα δύσκολα μένοντας σπίτι, κάποιοι επιμένουν να προσπαθούν με διάφορα τεχνάσματα και δικαιολογίες να υπονομεύσουν αυτήν την εθνική συλλογική προσπάθεια», ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς. Όπως σημείωσε, σήμερα, παρά τον άστατο καιρό, ειδικά από τη μητροπολιτική Αθήνα παρουσιάστηκε αυξημένη κινητικότητα σε διάφορους δρόμους και παράδρομους των εθνικών οδών.
«Δεν προτιθέμεθα να παραμείνουμε θεατές, απαθείς σε οποιαδήποτε παρόμοια στάση. Με περισσή ανευθυνότητα παραβλέπουν την προειδοποίηση ότι εάν χαλαρώσουμε ο ιός θα μας διαλύσει. Η στάση τους είναι απολύτως αντικοινωνική γιατί υπονομεύουν τις προσπάθειες του συνόλου», επισήμανε.
«Αλήθεια, δεν βλέπει κανείς τι γίνεται δίπλα μας στην Ευρώπη; Κανείς από αυτούς δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει σε όλον τον κόσμο. Έχουμε μπροστά μας δύσκολες εβδομάδες», είπε ο υφυπουργός στέλνοντας αυστηρό μήνυμα στους «λίγους ανεύθυνους» για μηδενική ανοχή.
«Καταβάλλεται μία τεράστια προσπάθεια να προασπίσουμε τη δημόσια υγεία», υπογράμμισε και τόνισε ότι για το αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας κρίνονται μέρα με τη μέρα η αποφασιστικότητα, η ενότητα, η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία και μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μία διαφορετική πορεία από τις περισσότερες χώρες.
Όμως, αυτό το αποτέλεσμα μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί. Για να το διασφαλίσουμε χρειάζεται να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή, υπομονή και με πείσμα.
Μόσιαλος: Καθοριστική η περίοδος του Πάσχα
Με ανάρτησή του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος, υπερθεματίζει της ανάγκης να παραταθούν τα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας για τον κοροναϊό.
«Η συζήτηση για την επόμενη ημέρα θα έχει νόημα μόνο αν διατηρήσουμε όσα πετύχαμε μέχρι σήμερα» σημειώνει ο Ηλίας Μόσιαλος με ανάρτησή του στο facebook, λίγες ώρες αφότου ανακοινώθηκε πως η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατείνεται ως τις 27 Απρίλη.
Ο Ηλίας Μόσιαλος τόνισε πως σε άλλες χώρες που τα κρούσματα και οι θάνατοι έχουν εκτοξευτεί δεν μιλούν για την επόμενη μέρα. «Στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία δεν σκέφτονται την επόμενη ημέρα. Διαχειρίζονται ένα πολύ δύσκολο παρόν. Εμείς κινηθήκαμε νωρίς και πολύ πριν από άλλους το Φεβρουάριο και έχουμε απτά αποτελέσματα. Πρέπει επομένως να σχεδιάσουμε πολύ προσεκτικά τις επόμενες φάσεις», είπε.
«Πράξαμε το σωστό», λέει ο Ηλίας Μόσιαλος
«Πράξαμε όμως το σωστό. Ενώ όμως είναι τεχνικά πιο εύκολο να παίρνεις μέτρα περιορισμού είναι πολύ πιο δύσκολο να τα αποκλιμακώνεις σταδιακά και αυτό πρέπει να γίνει εξαιρετικά προσεκτικά» συνέχισε ο κ. Μόσιαλος για τα περιοριστικά μέτρα που έφεραν την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση σε αυτή την δύσκολη περίοδο
Τσιόδρας: Με τα μέτρα καθυστερούμε τον ιό
Όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, αν τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί δεν θα χρειαστεί αυστηροποίηση. «Με τα μέτρα που έχουμε λάβει καθυστερούμε τον ιό. Αν όμως δεν συμμορφωθούμε όσο πρέπει αυτό μπορεί να αλλάξει γρήγορα» τόνισε.
Ακόμη, 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι 20 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος. Στα θετικά νέα, τόνισε ότι 10 συμπολίτες μας έχουν βγει από τη ΜΕΘ.
«Μια πανδημία εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας με πολλά ερωτηματικά, τα οποία είναι και πιο σκληρά όταν αναφέρεσαι σε ανθρώπινες ψυχές» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος προσθέτοντας πως οι θάνατοι των συμπολιτών μας «αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας στη χώρα μας περίπου 2 με 3 εβδομάδες πριν, που είναι ο μέσος όρος των ημερών που απαιτείται για να φτάσει κάποιος στο θάνατο».
Η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο θέμα της χρήσης ή μη μάσκας από τους πολίτες που δεν έχουν διαγνωστεί με κοροναϊό αναφέρθηκε εκτενώς ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Στην καθιερωμένη του ενημέρωση ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι η συμμετοχή των ασυμπτωματικών ασθενών στη πιθανή μετάδοση του ιού άλλαξε λίγο τα δεδομένα σε αυτό το ζήτημα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος έρευνα του CDC έδειξε ότι η χρήση κάποιου είδους καλύμματος του προσώπου και της μύτης μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του ιού.
«Γίνεται αναφορά ακόμα και αυτοσχέδιες μάσκες με ύφασμα ή κασκόλ και πάλι μόνο σε δημόσιο χώρο όταν υπάρχει επφαή με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν γίνεται ξαφνικά γιατί έχει αλλάξει το μήνυμα των γιατρών αλλά για να μην δώσουμε περισσότερες ευκαιρείς στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους που δεν γνωρίζουν ότι τον έχουν» τόνισε ο γιατρός.
Μεγάλη βαρύτητα έδωσε ο κ. Τσιόδρας όμως και στον τρόπο που κάποιος χρησιμοποιεί μια μάσκα. «Αν υποθέσουμε ότι είμαι καλά και εκτεθώ σε περιβάλλον που κάποιος έχει τον ιό. Πάνω από 40% των σωματιδίων θα έχουν παγιδευτεί στο ύφασμα που φοράω. Αν το βγάλω με απρόσεκτες κινήσεις μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος δικής μου μόλυνσης. Μπορεί η πρακτική της μάσκας να προστατεύει αυτόν που είναι υγιής από αυτόν που έχει τον ιό αλλά όχι συμπτώματα, αλλα΄μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα από την αντίθετη μεριά».
Στη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, η χρήση μάσκας θα φέρει μικρό όφελος, αλλά μπορεί να αυξηθεί αν αυξηθεί και η εξάπλωση του ιού.
«Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να προτείνουμε στην Ευρώπη μια τέτοια λύση αλλά πρέπει να γνωρίζουμε τους περιορισμούς» κατέληξε ο λοιμωξιολόγος.
Τα επόμενα βήματα στη μάχη κατά του κοροναϊού
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως όλοι οι ειδικοί συμφωνούν στο γεγονός πως ο Απρίλιος είναι ο πιο κρίσιμος μήνας, καθώς η συμμόρφωση και η πειθαρχία μας θα κρίνουν την πορεία της επιδημίας στην Ελλάδα.
Τα μέτρα λοιπόν που εξετάζονται βασίζονται σε πλαφόν στον αριθμό των μετακινήσεων, αλλά και σε περιορισμένη χρονική διάρκεια εξόδου από το σπίτι.
Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που έχει ακόμη η κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει είναι:
Περαιτέρω περιορισμός της κυκλοφορίας για συγκεκριμένες ώρες κατά τις οποίες θα παραμένουν ανοιχτά σουπερμάρκετ, φαρμακεία και τράπεζες.
Δυνατότητα εξόδου για σωματική άσκηση ή σε περιορισμένη απόσταση από το σπίτι για περιορισμένο χρόνο και μόνο μία φορά την ημέρα.
Απαγόρευση μετακίνησης από δήμο σε δήμο. Εφαρμόζεται στην Ιταλία με εξαίρεση περιπτώσεις «απολύτου ανάγκης» και για «λόγους υγείας».
Διακοπή λειτουργίας μέσων μαζικής μεταφοράς. Εφαρμόζεται ήδη στη Σερβία, είχε εφαρμοστεί και σε κάποιες πόλεις της Κίνας.
Απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας όπως συμβαίνει ήδη σε περισσότερες από 15 χώρες το κόσμου, όπως την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία, και σε τουλάχιστον 35 πόλεις της Γαλλίας.
Τσουχτερά πρόστιμα για παραβίαση της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Αυτή τη στιγμή στη Γαλλία το πρόστιμο είναι 135 ευρώ και 1.500 ευρώ για κατ’ επανάληψη παραβάτες, με σκέψεις να αυξηθεί περαιτέρω, ενώ η Ιταλία εξετάζει το ενδεχόμενο να διαμορφώσει το πρόστιμο στα 3.000 ευρώ.