Μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται, αποτέλεσμα δηλαδή που γεννά ελπίδες για τη συνέχεια και την απόδοση των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του φονικού ιού
Ιδιαίτερα κρίσιμες είναι οι προσεχείς εβδομάδες στη χώρα μας όσον αφορά στον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού, καθώς θα υπάρξει σχετικά καλή εικόνα αν τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί αποδίδουν. Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί δεν συνιστούν εφησυχασμό ενόψει μάλιστα και του Πάσχα, καθώς μπαίνουμε στην πιο κρίσιμη φάση του «πολέμου».
Μέχρι στιγμής, η χώρα μας βρίσκεται εντός της καμπύλης, δηλαδή η νόσος επεκτείνεται αλλά με τέτοιο ρυθμό που επιτρέπει στα νοσοκομεία και το δημόσιο σύστημα υγείας να ανταποκρίνονται, αποτέλεσμα δηλαδή που -αν μπορεί να ειπωθεί καθώς έχουν χάσει τη ζωή τους 53 συνάνθρωποί μας- γεννά ελπίδες για τη συνέχεια και την απόδοση των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης του φονικού ιού.
Ενθαρρυντικά είναι δε, τα στοιχεία ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ό,τι αφορά αριθμό νεκρών και κρουσμάτων από τον κοροναϊό, δείγμα ότι οι θυσίες των ελλήνων πολιτών έχουν πιάσει τόπο. Ειδικότερα, στην αναλογία ασθενών και πληθυσμού κάθε χώρας, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με μόλις 116 ασθενείς ανά 1 εκατομμύριο κατοίκους.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του λόγου του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, λοιμωξιολόγου Σωτήρη Τσιόδρα, ότι αν ακολουθούσαμε την πορεία της Ισπανίας θα είχαμε σήμερα 2.265 νεκρούς.
Όπως είπε «είναι σημαντικό ότι η στρατηγική μας αποδίδει», αποκαλύπτοντας τι θα είχε συμβεί αν δεν είχαμε πάρει εγκαίρως τα μέτρα καταπολέμησης της επιδημίας του ιού. Παράλληλα, έθεσε επί τάπητος σε ένα βαθμό το χρονοδιάγραμμα για την επόμενη ημέρα.
«Δεν θέλουμε να παρατείνουμε την επιδημία ως το καλοκαίρι, δεν θέλουμε να εκτεθούμε όλοι στον ιό τώρα. Όλοι μπορούμε να κολλήσουμε ανά πάσα στιγμή. Δεν θέλουμε να στρεσάρουμε το Σύστημα Υγείας όλοι μαζί. Τα μέτρα επαναξιολογούνται όλη την ώρα. Αυτή τη στιγμή τα μέτρα θα παραταθούν για μερικές εβδομάδες και ανάλογα με την πορεία της επιδημίας στο χρόνο» είπε χαρακτηριστικά.
Κανένας εφησυχασμός – Στο τραπέζι νέα μέτρα
Από τα παραπάνω και όπως διαμηνύουν σε κάθε τόνο οι ειδικοί εξάγεται το συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση, γιατί είναι πάρα πολύ εύκολο να οδηγηθούμε σε σενάρια καταστροφής.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την κύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα υγειονομικά μέτρα o πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε πως «όσα έρχονται απαιτούν σταθερή προσήλωση στο στόχο, πειθαρχία, ενότητα και αλληλεγγύη».
«Η υγειονομική κρίση είναι παγκόσμια, η αντιμετώπισή της είναι εθνική. Το πιστοποιούν τα κρούσματα και οι απώλειες σε χώρες με μεγαλύτερη ισχύ και μεγαλύτερο μέγεθος» είπε ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας και παραδείγματα των δεινών που περνούν άλλες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως αντιλαμβάνεται την κόπωση των πολιτών, ωστόσο υπογράμμισε πως η κοινή προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος και την ίδια αφοσίωση.
Στο πλαίσιο αυτό και βλέποντας -παρότι οι περισσότεροι πολίτες είναι πιο προσεκτικοί- ότι κάποιοι συνεχίζουν να αγνοούν τα περιοριστικά μέτρα, η κυβέρνηση αναμένεται να θέσει σε ισχύ μέχρι το τέλος της εβδομάδας νέα δέσμη μέτρων. Ο πρωθυπουργός είπε πολύ καθαρά ότι η κυβέρνηση κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, κατόπιν εισηγήσεων της επιστημονικής επιτροπής του ΕΟΔΥ.
Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να υπάρξει χρονικό όριο για μετακινήσεις, για παράδειγμα να επιβληθεί όριο τριών ωρών και δύο μηνύματα την ημέρα στο 13033, στα οποία θα αναφέρεται και η ώρα εξόδου.
Επίσης, μελετάται η κατάργηση της γραπτής δήλωσης, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, κυρίως για τους ηλικιωμένους, αλλά και να υπάρξει χρονικό περιθώριο προσέλευσης στις τράπεζες.
Ενδεικτική του γεγονότος ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί είναι η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος ερωτηθείς σχετικά επιβεβαίωσε τους χρονικούς περιορισμούς που εξετάζει η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι ο πολίτης θα «μπορεί να βγαίνει μία – δύο φορές έξω και να συνδυάζει τις μετακινήσεις του, για να πάρει τα αγαθά που χρειάζεται χωρίς να γίνεται κατάχρηση. Χρειάζεται, λοιπόν, ένας χρονικός περιορισμός».
Επίσης οι έλεγχοι στα διόδια γίνονται πλέον πιο αυστηροί, καθώς θα περνάνε από αυτά μόνο όσοι έχουν άδεια εργασίας, ειδικά για τις ημέρες του Πάσχα, ώστε να περιοριστεί η κίνηση των «εκδρομέων» ακόμη και με κλείσιμο των διοδίων.
Υγειονομικές «βόμβες»
Σε καμιά περίπτωση, όμως, κανείς δεν πρέπει να αγνοεί ή να υποβαθμίζει τις υγειονομικές «βόμβες» που είναι έτοιμες να εκραγούν ανά πάσα στιγμή, όπως τα hot spots.
Ο συνωστισμός και ο συγχρωτισμός σε κάθε δομή για πρόσφυγες και μετανάστες είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί, αφού τα κοντέινερς και οι σκηνές βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο και σε κάθε ένα από αυτά διαβιούν πολλά άτομα, ενώ οι συνθήκες υγιεινής είναι υπερβολικά ανεπαρκείς στις περισσότερες περιπτώσεις.
Στη Ριτσώνα, μετά τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης των επαφών της γυναίκας, φιλοξενούμενης της δομής, η οποία βρέθηκε θετική στον ιό και νοσηλεύεται μετά τον τοκετό της σε νοσοκομείο των Αθηνών, αποφασίστηκε η δομή φιλοξενίας να τεθεί σε καραντίνα 14 ημερών.
Κατά την ιχνηλάτηση 63 άτομα στον καταυλισμό βρέθηκαν 23 θετικοί στον κοροναϊό, φόβοι που υπάρχουν και σε αντίστοιχες δομές φιλοξενίας, όπως η Μόρια, όπου εκατοντάδες άτομα μοιράζονται κοινόχρηστους χώρους. Έτσι, λοιπόν, ένα κρούσμα μπορεί να δημιουργήσει τεράστια διασπορά του ιού.
Μιλώντας στο MEGA, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τόνισε πως ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα είναι μεγάλος, εξ’ ου και θα ήταν πολύ δύσκολο να μην νοσήσουν κάποιοι από αυτούς.
«Έχουμε 100.000 πρόσφυγες που βρίσκονται είτε σε δομές, είτε σε διαμερίσματα, είτε σε ξενοδοχεία. Είναι δεδομένο ότι σε μια κρίση δημόσιας υγείας δεν θα μείνουν απ’ έξω» πρόσθεσε.
Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η συνεργασία των τοπικών αρχών με την κεντρική κυβέρνηση, προκειμένου από κοινού να προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες. «Είναι σημαντικό οι τοπικοί άρχοντες να προστατεύσουν τον τόπο τους και να βοηθήσουν την κεντρική κυβέρνηση που δίνει μαζί τους τη μεγάλη μάχη».
119 κρούσματα στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»
Την ίδια ώρα, στα 119 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα κοροναϊού στο πλοίο που βρίσκεται αρόδου στα ανοιχτά του Πειραιά, ανακοίνωσε ο Ν. Χαρδαλιάς. Ο ίδιος τόνισε πως το πλοίο θα ελλιμενιστεί σε ειδική προβλήτα στο λιμάνι του Πειραιά.
Όπως είπε ο αρμόδιος υφυπουργός, στο πλοίο έγινε έλεγχος και στους 380 επιβαίνοντες. 119 τεστ ήταν θετικά, 259 αρνητικά και 2 επαναλαμβάνονται.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αποφασίστηκε ελλιμενισμός την Πέμπτη σε ειδική προβλήτα σε απομόνωση. Όσοι ήταν θετικοί θα παραμείνουν εντός του πλοίου για 14 ημέρες σε απομόνωση.
Σημείωσε, δε, ότι στην αποβάθρα θα τοποθετηθεί ειδική τέντα για τις σχετικές διαδικασίες προετοιμασίας. Είπε ακόμη πως όλοι οι επιβάτες είναι καλά και χωρίς συμπτώματα ενώ την Παρασκευή, θα ενημερωθούν αναλυτικά και οι οικογένειες των επιβατών.
Αναφερόμενος στο πλοίο από την πλευρά του ο κ. Τσιόδρας, τόνισε πως «το 30% των ανθρώπων μολύνθηκε, έκανε γρήγορα τον κύκλο του ο ιός. Σε τέτοιες δομές εξαπλώνεται εύκολα, είναι σημαντικό να έχουμε πρόγραμμα δράσης, υπάρχουν ειδικές οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Τα μέτρα παραμένουν ίδια για όλους μας».
«Τα πλοία επωάζουν τη νόσο και αυτή διασπείρεται ταχύτατα» κατέληξε.