Ξέρουν κάτι οι Σουηδοί κάτιι που όλοι αγνοούν; Τι κάνουμε εμείς λάθος; «Είναι αυτή η σωστή προσέγγιση για την αντιμετώπιση του κοροναϊού» διερωτάται ο Guardian
Την ώρα που σχεδόν ολόκληρη η Ευρώπη έχει τεθεί σε καραντίνα ως μέτρο πρόληψης για την εξάπλωση του κοροναϊού, στο Μάλμε της Σουηδίας οι παρέες κάθονται στις πλατείες και απολαμβάνουν τα ποτά τους σαν να μην υπάρχει η πανδημία.
Ξέρουν κάτι οι Σουηδοί κάτιι που όλοι αγνοούν; Τι κάνουμε εμείς λάθος; «Είναι αυτή η σωστή προσέγγιση;» διερωτάται ο Guardian.
«Εχουμε εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση της Σουηδίας» λέει στη βρετανική εφημερίδα ο 22χρονος Ελίας Μπιλμαν. «Κανείς δεν μας είπε να μείνουμε σπίτι» συμπληρώνει μπαίνοντας στη συζήτηση ο φίλος του Φρέντρικ Γκλούκμαν.
«Δεν είμαστε σε καραντίνα. Από την άλλη, αν η κυβέρνησή μας το ζητήσει, θα μείνουμε σπίτι, όπως το κάνατε κι εσείς στη Μεγάλη Βρετανία» υποστηρίζει ο φοιτητής στο τμήμα Ιστορίας του πανεπιστημίου της πόλης Λουντ.
«Αλλά όχι» προσθέτει ο Μπίλμαν «αν το λέει ο Μπόρις Τζόνσον».
Ανοιχτά σχολεία, μπαρ εστιατόρια…
Στη Σουηδία τα σχολεία είναι ανοικτά, τα μπαρ, τα εστιατόρια, τα χιονοδρομικά κέντρα, τα γυμναστήρια, τα κομμωτήρια, όλα λειτουργούν σαν να μην υπάρχει κοροναϊός, εβδομάδες μετά την παύση της λειτουργίας στην Δανία και τη Νορβηγία.
Ο επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ υποστηρίζει ότι είναι αντιπαραγωγική η επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων σε αρχικό στάδιο της έξαρσης μιας επιδημίας ενός ιού. «Όσο η ανάπτυξη του κοροναϊού παραμένει σε αυτό το επίπεδο στη Σουηδία, δεν βλέπω τον λόγο να λάβει η κυβέρνηση έκτακτα μέτρα».
Όπως λέει ο Άντερς Τέγκνελ στον Guardian, κάποιοι «πιστεύουν ότι το Imperial επέλεξε μια σειρά από μεταβλητές που έδωσαν μια πρόγνωση αρκετά απαισιόδοξη και ότι θα μπορούσε να επιλέγετε εξίσου εύκολα άλλες μεταβλητές που δίνουν διαφορετικό αποτέλεσμα. Μπορεί να είναι σωστό, αλλά μπορεί επίσης να είναι τρομερά λάθος. Στη Σουηδία, μας προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι είχε τέτοιο αντίκτυπο».
Κριτική στην αντιμετώπιση της Σουηδίας
Πάντως, υπάρχουν και κάποιοι που αμφισβητούν το χαλαρό σουηδικό μοντέλο.
Περισσότεροι από 2.000 πανεπιστημιακοί ερευνητές έδωσαν στη δημοσιότητα επιστολή που ασκεί κριτική και αμφισβητεί τη στάση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας της χώρας, ενώ προ ημερών διέρρευσαν στη τηλεόραση τα e-mails σημαντικών επιδημιολόγων της χώρας, τα οποία επικρίνουν την κυβέρνηση και την κατηγορούν ότι θέτει τη χώρα σε κίνδυνο.
«Πόσες ζωές είναι πρόθυμοι να θυσιάσουν ώστε να μην επιβάλλουν lockdown και να μην διακινδυνεύσουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην οικονομία;» διερωτήθηκε ο Joacim Rocklöv, καθηγητής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Umeå.
Θα κριθούν από το αποτέλεσμα
Ενώ ο Άντερς Τέγκνελ αντιλαμβάνεται ότι θα κατηγορηθεί, εάν η Σουηδία καταλήξει σε παρόμοια κατάσταση με αυτή της Ιταλίας, αρνείται να πανικοβληθεί. «Δεν είμαι τόσο σίγουρος ότι αυτό που κάνουμε περιορίζει την εξάπλωση πολύ. Αλλά θα δούμε».
Σε κάθε περίπτωση, το μέλλον θα δείξει… ποιος έχει δίκιο.