Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός – Τι δείχνει η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Αισιοδοξία αλλά όχι εφησυχασμός – Τι δείχνει η πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Από τις 26 Φεβρουαρίου που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού άρχισε να επιταχύνεται σιγά σιγά αλλά το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί

Σε μια κρίσιμη καμπή έχει εισέλθει η πορεία της πανδημίας του κοροναϊού στην Ελλάδα ενώ οι επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για το μέγεθος της διασποράς του ιού.

Από τις 26 Φεβρουαρίου που παρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα μέχρι και σήμερα ο ρυθμός εξάπλωσης του ιού άρχισε να επιταχύνεται σιγά σιγά αλλά  το τελευταίο διάστημα δείχνει να έχει σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο όσο αυξάνονται τα κρούσματα είναι φυσικό να νοσηλεύονται περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ – συνήθως με υποκείμενα νοσήματα- και κάποιοι να είναι διασωληνωμενοι.

Μπορεί τα τελευταία 24ωρα να καταγράφηκαν και θάνατοι νέων ανθρώπων στην Ελλάδα υπενθυμίζοντάς μας πως ουδείς δεν είναι άτρωτος στον ιό, ωστόσο υπήρξαν και εξελίξεις που αφήνουν ένα ορθάνοιχτο παράθυρο αισιοδοξίας.

Τα θετικά σημάδια και οι νίκες ασθενών και γιατρών

Σχεδόν σε καθημερινή βάση ασθενείς που νοσηλεύονται παίρνουν εξιτήριο ενώ το πλέον χαρμόσυνο γεγονός είναι ότι κάποιοι ασθενείς αποσωληνώθηκαν γεγονός που αποδεικνύει ότι οι επιστήμονες αρχίζουν και αποκωδικοποιούν ολοένα και περισσότερο τον ιό και είναι σε θέση να εφαρμόζουν στοχευμένες  θεραπείες.

Οι επιστήμονες αρχίζουν σιγά – σιγά να έχουν νέα όπλα στη «φαρέτρα» τους και οι τελευταίες επιστημονικές ανακοινώσεις γεμίζουν με αισιοδοξία τον κόσμο, σχετικά με την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων.

Όπως έγινε γνωστό, οι 4 ασθενείς που αποσωληνώθηκαν χθες είναι ηλικίας από 52 έως 67 ετών ενώ οι δυο από τους τέσσερις 4 είχαν σοβαρά υποκείμενα προβλήματα υγείας.

Η είδηση ότι η πρώτη μητέρα που γέννησε στην Ελλάδα έχοντας τον κοροναϊό κατάφερε να πάρει εξιτήριο μαζί με το υγιέστατο παιδί της είναι άλλο ένα σημείο που δίνει δύναμη και ελπίδα στους γιατρούς.

«Τέτοια νέα μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε. Το μέλλον εξαρτάται από όλους μας», σημείωσε χθες  ο Σωτήρης  Τσιόδρας.

Είμαστε καλύτερα σε σχέση με άλλες χώρες

Μπορεί αρχικά να υπήρξαν κάποιες «γκρίνιες» σχετικά με την αυστηρότητα των μέτρων και για το αν χρειαζόταν να παρθούν τόσο γρήγορα, όμως η εξέλιξη της πανδημίας στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες, αποδεικνύει ότι οι λοιμωξιολόγοι που έδωσαν τις οδηγίες και η κυβέρνηση που έλαβε τις αποφάσεις έπραξαν σοφά.

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων, τόνισε πως είμαστε στις τρεις καλύτερες περιπτώσεις στην Ευρώπη μαζί με Φινλανδία και Νορβηγία.

Όπως εξήγησε το πρωί του Σαββάτου μιλώντας στον ΑΝΤ1, έχουμε μικρό αριθμό ασθενών που νοσηλεύονται, μικρό αριθμό που είναι διασωληνωμένοι ενώ και οι νεκροί σε σχέση με άλλες χώρες – όσο λυπηρό και είναι όταν χάνεται μία ανθρώπινη ζωή – δεν είναι πολλοί.

«Αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι πάρθηκαν νωρίς μέτρα. Αναμένουμε τα αποτελέσματα των μέτρων να φανούν στο επόμενο δεκαήμερο. Έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία».

Όλα δείχνουν παράταση στα έκτακτα μέτρα

Οι λοιμωξιολόγοι με την ομάδα των επιστημόνων που ηγείται στο υπουργείο Υγείας παρακολουθούν καθημερινά τις εξελίξεις με τη διασπορά του ιού στην Ελλάδα, κάνοντας όποτε χρειάζεται «διορθωτικές» κινήσεις προκειμένου να μπει γρηγορότερα «φρένο» στην πανδημία.

Την ώρα που η «μαύρη λίστα» με τους νεκρούς μεγαλώνει καθώς μετά και τον θάνατο ενός ηλικιωμένου στην Καστοριά, φτάσαμε τους 29, το ερώτημα που αρχίζει να έρχεται στα χείλη όλων, είναι πότε θα αρχίσει να επανέρχεται η χώρα στην κανονικότητα.

Δηλαδή, πότε θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας, πότε θα ανοίξουν και πάλι οι επιχειρήσεις ώστε να βγουν από τον «πάγο» χιλιάδες εργαζόμενοι και πότε θα βγει το «λουκέτο» από τις σχολικές μονάδες.

Η αισιοδοξία που υπάρχει στην Ελλάδα ότι μπορούμε να βγούμε από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια με την πανδημία του κοροναϊού λίγο νωρίτερα σε σχέση με άλλες χώρες, είναι ένα θετικό σημάδι για τη συνέχεια, ωστόσο οι περισσότεροι εκτιμούν ότι η παράταση των έκτακτων μέτρων, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας, είναι πιθανό να συνεχιστούν και μετά τις 6 Απριλίου.

Στη κυβέρνηση είναι έτοιμοι για όλα τα σενάρια, ωστόσο όλα δείχνουν πως η απαγόρευση κυκλοφορίας για τον κοροναϊό θα συνεχιστεί και μετά το Πάσχα.

Αυτό προανήγγειλε σήμερα επί της ουσίας και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης (Open) ενώ χθες, o υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς χτύπησε για μία ακόμη φορά «καμπανάκι» προειδοποιώντας ότι οι αναίτιες μετακινήσεις μπορεί να στοιχίσουν ζωές.

Χαρακτηρίζοντας κρίσιμες τις επόμενες εβδομάδες, ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε να μην υπάρξει κανείς εφησυχασμός,και έστειλε το ξεκάθαρο μήνυμα ότι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα.

Στο τραπέζι και το πιο ακραίο σενάριο

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε ερώτηση αν θα επεκταθούν τα μέτρα και μετά τις 6 Απριλίου και αν ληφθούν κι άλλα, ανάφερε ότι «όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι και εξετάζονται καθημερινά. Αξιολογούμε τα δεδομένα και είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το πιο ακραίο σενάριο».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ