Ωστόσο, δεν είναι όλες οι περιοχές το ίδιο, αφού μπορεί άλλες να πλήττονται περισσότερο και άλλες λιγότερο, τη στιγμή που όπου χρειάζεται παίρνονται σκληρότερα μέτρα, ακόμα και από τον περιορισμό κυκλοφορίας που εφαρμόζεται για όλη την Ελλάδα
Μπορεί η Ελλάδα – κατά γενική ομολογία- να τα πηγαίνει μέχρι στιγμής αρκετά καλά αναφορικά με τα μέτρα που έχει πάρει για τον περιορισμό του κοροναϊού, ωστόσο άπαντες οι επιστήμονες τονίζουν ότι τα δυσκολότερα είναι μπροστά.
Επίσης, μπορεί η Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα τόσο αναφορικά με τα κρούσματα, όσο και με τα θύματα, ωστόσο δεν ισχύει για όλες τις περιοχές το ίδιο.
Υπάρχουν περιοχές της Ελλάδα, όπως για παράδειγμα τα χωριά Δραγασία και Δαμασκηνιά, καθώς και η κοινότητα Εχίνος στην Ξάνθη, που πλήττονται πολύ περισσότερο από τον φονικό ιό.
Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κοροναϊό, Σωτήρης Τσιόδρας στα πλαίσια της σημερινής επίσημης ενημέρωσης.
«Κάποιες περιοχές υποφέρουν περισσότερο από τον ιό και διασπορά του και κάποιες που θα ακολουθήσουν αν δεν συνεχίσουμε την επαγρύπνηση και την προσαρμογή των μέτρων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.
Για αυτόν τον λόγο το επιχειρησιακό σχέδιο των Αρχών περιλαμβάνει παρακολούθηση της χώρας χωρισμένη σε χωροταξικά clusters.
Δηλαδή, όπως εξήγησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών και τα μέτρα παίρνονται σε κάθε περιφέρεια ξεχωριστά, ανάλογα με την εξέλιξη του ιού.
«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική»
«Τα μέτρα δεν έχουν οριζόντια λογική, αλλά έχουν λογική χωροταξικών clusters» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς.
«Έχω ξαναπεί ότι η χώρα είναι χωρισμένη και παρακολουθείται επιχειρησιακά σε επίπεδο 13 περιφερειών» συμπλήρωσε.
«Δεν είναι εύκολο να επιτηρήσεις όλες αυτές τις καραντίνες, αλλά όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι σε απόλυτη επαγρύπνηση σε όλη τη χώρα» κατέληξε.
Παράλληλα, έκανε γνωστό πως αυτή τη στιγμή 6.687 πολίτες στην Ελλάδα βρίσκονται σε απόλυτη καραντίνα. Μάλιστα, για να σιγουρευτεί το κράτος ότι τηρούν την καραντίνα διενεργεί ενδελεχείς ελέγχους σε όλη τη χώρα.
Επιπλέον, υπογράμμισε πως σε περιπτώσεις σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν με μεγάλο επιδημιολογικό πολλαπλασιαστή, οι έλεγχοι είναι σε καθημερινή βάση και καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας.
Εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι
Η εντατικοποίηση των ελέγχων είχε ως αποτέλεσμα την επιβολή περισσότερων προστίμων και απευθυνόμενος «στους λίγους που προσπαθούν να ξεγελάσουν το κράτος» είπε ότι η συμμόρφωση όλων είναι απαραίτητη «για να πετύχουμε το στόχο μας και να εμποδίσουμε την διασπορά της νόσου. Κάθε αναίτια μετακίνηση αποδυναμώνει την προσπάθεια μας και υπονομεύει τη στοίχιση της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών γύρω από τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων».
Έκανε για άλλη μια φορά ξεκάθαρο ότι όλοι όσοι βρίσκονται σε καραντίνα θα πρέπει να παραμείνουν σε καραντίνα για το χρονικό διάστημα το οποίο τους έχει ζητηθεί.
«Δεν είναι κάτι το οποίο απλά το ζητάμε, το απαιτεί η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που αποδέχεται, αντιλαμβάνεται τη σημαντικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί», υπογράμμισε.
Η επόμενη μέρα…
Αναφορικά με την επόμενη ημέρα, ξεκαθάρισε πως κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι μέτρα θα πάρουμε τις επόμενες μέρες γιατί όπως κάθε μέρα είναι ξεχωριστή. «Τα δεδομένα είναι πάνω στο τραπέζι, συζητάμε κάθε μέρα και αξιολογούμε μαζί με την ομάδα ότι έχει προκύψει και αναλόγως κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις. Το κράτος είναι έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο όσο σκληρό και αν είναι» υπογράμμισε.
Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως «η ατομική ευθύνη του καθενός και ειδικά των ασυμπτωματικών είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο, όμως και η ευθύνη του κράτους είναι ξεκάθαρη και την ευθύνη αυτή την έχουμε αναλάβει».