Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για ένα μήνα – Επιτρέπονται οι μειώσεις μισθών κατά 50% για έξι μήνες

Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις για ένα μήνα – Επιτρέπονται οι μειώσεις μισθών κατά 50% για έξι μήνες

Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και εντάσσονται στους ΚΑΔ να προβούν στην πράξη σε μειώσεις μισθών κατά 50% για αυτό το εξάμηνο δίνει η κυβέρνηση.

Τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση και εντάσσονται στους ΚΑΔ να προβούν στην πράξη σε μειώσεις μισθών κατά 50% για αυτό το εξάμηνο δίνει η κυβέρνηση.

Δύο εβδομάδες δουλειά για το μισό προσωπικό των επιχειρήσεων
Συγκεκριμένα η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) στο άρθρο 9 που αφορά τη «λειτουργία επιχειρήσεων, με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» αναφέρει συγκεκριμένα:

«α) Κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο (2) εβδομάδες με περίοδο αναφοράς τον μήνα, συνεχόμενα ή διακεκομμένα.

β) Ο ανωτέρω τρόπος οργάνωσης της εργασίας γίνεται ανά εβδομάδα και εντάσσεται σε αυτόν τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

γ) Εργοδότης που θα εφαρμόσει αυτόν τον τρόπο οργάνωσης της εργασίας υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνταν κατά την έναρξη εφαρμογής του».

Όπως αναφέρει το άρθρο 9, η χρονική διάρκεια της μείωσης του μισθού «δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες από την έναρξη της παρούσας».

Μισές αποδοχές
«Στις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί αλλά λειτουργούν δώσαμε εργαλεία να αξιολογήσουν το προσωπικό τους και σε ένα τμήμα να αναστείλουν τη σύμβαση εργασίας τους, ενώ στους άλλους δώσαμε το εργαλείο της ευελιξίας. Να χρησιμοποιήσουν το προσωπικό τους κατά 50% με μισές αποδοχές για να ζήσουν οι επιχειρήσεις» είπε ο Γιάννης Βρούτσης μιλώντας στον Σκάι.

Σε ό,τι αφορά την απαγόρευση των απολύσεων, που είναι για ένα μήνα, ο υπουργός απέφυγε να δεσμευθεί για την επέκταση του μέτρου, λέγοντας πως «πάμε σιγά – σιγά. Δεν νομοθετούμε για το σύνολο της περιόδου. Θα δούμε τι θα γίνει όταν τελειώσει ο μήνας».

1200000 εργαζόμενοι
Τα παραπάνω μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις μισθών κατά 50% με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών αφορούν 1.200.000 μισθωτούς που εργάζονται σε 600.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις και εντάσσονται στη λίστα των κλάδων (ΚΑΔ) που πλήττονται από την κρίση.

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης και του Γιάννη Βρούτση εξαπέλυσε η Έφη Αχτσιόγλου κατηγορώντας το υπουργείο εργασίας ότι θέσπισε την άμεση περικοπή μισθών.

Γενικευμένη επίθεση στα εργασιακά
«Μετά την φαστ-τρακ διαδικασία μαζικών απολύσεων, το υπουργείο Εργασίας θεσμοθετεί και φαστ-τρακ διαδικασία εκ περιτροπής εργασίας, στην οποία οι εργαζόμενοι θα αμείβονται με το 50% του μισθού τους για 6 μήνες! Μάλιστα, το μέτρο αυτό θα επιβάλλεται μονομερώς από την επιχείρηση ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα» σημειώνει η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός.

Η κα Αχτσιόγλου τονίζει ότι «αυτές οι παρεμβάσεις βαφτίζονται από το υπουργείο ως «μέτρα προστασίας της εργασίας». Στην πραγματικότητα φαίνεται ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτή την κρίση ως ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία. Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Τέτοιες ενέργειες δεν συμπιέζουν μόνο το εισόδημα των εργαζομένων αλλά πλήττουν συνολικά την οικονομία και την κοινωνική συνοχή για μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Δεν θα κουραστούμε να το επαναλαμβάνουμε. Χρειάζεται πλήρης προστασία των υφιστάμενων συμβάσεων εργασίας, κάλυψη των μισθών και του δώρου Πάσχα από το κράτος. Οι δημοσιονομικές δυνατότητες υπάρχουν. Η κυβέρνηση πρέπει επειγόντως να αλλάξει κατεύθυνση στα εργασιακά» καταλήγει η Έφη Αχτσιόγλου.

Τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι
Το σχέδιο της ΝΔ αποκαλύπτεται, τις συνέπειες της κρίσης θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τονίζει το ΚΙΝΑΛ και ζητάει την κατάργηση της ρύθμισης.

«Με το άρθρο 9 της πρόσφατης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, η Κυβέρνηση δίνει την δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους εργοδότες και για διάστημα ως 6 μηνών, να απασχολούν το 50% των εργαζομένων τους για διάστημα δυο μόνο εβδομάδων τον μήνα, κόβοντας τους βέβαια τον μισό μισθό. Ανεξέλεγκτα χωρίς κανένα κριτήριο η προϋπόθεση.

Το μέτρο αυτό όπως είναι σαφές, δεν συνδέεται με τις έκτακτες συνθήκες που προέκυψαν και καλύπτονται ήδη με άλλες διατάξεις (και έχουν πολύ μικρότερο χρονικό ορίζοντα). Αποκαλύπτει την πολιτική της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης: Το μάρμαρο θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι.

Δημιουργούνται τετελεσμένα χωρίς συζήτηση στη Βουλή, χωρίς κανένα διάλογο και συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους και χωρίς φυσικά ένα ολοκληρωμένο συνεκτικό σχέδιο για την επόμενη μέρα στην χώρα, την οικονομία και την κοινωνία. Μεθοδεύσεις που οδηγούν στη μονιμοποίηση αντιεργατικών μέτρων στη σκιά της πανδημίας.

Το Κίνημα Αλλαγής έχει στηρίξει όλο αυτό τον καιρό όλα τα δύσκολα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν αποδεχόμαστε όμως λογικές που εκμεταλλεύονται την περίοδο αυτή, για να κάνουν πράξη την εργοδοτική ασυδοσία και την αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση του άρθρου 9 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2019» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ