Παγκόσμια κινητοποίηση για τον κορωνοϊό

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη έχει σημάνει συναγερμός για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Αυξάνονται διαρκώς τα κρούσματα και τα θύματα.

Με τον κορωνοϊό να σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και τόσο τα κρούσματα, όσο και οι νεκροί να αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, ακόμα και εκείνοι που… δεν το χαν πάρει όσο σοβαρά έπρεπε αρχίζουν να κατανοούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να παίρνουν αυστηρά μέτρα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας που δεν κατάλαβε τους κινδύνους του φονικού ιού είναι η Βρετανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να κάνει λόγο για… ανοσία της αγέλης και να παίρνει ελάχιστα μέτρα.

Ωστόσο σήμερα, μετά από 54 νέα θύματα, που ανέβασε τον συνολικό αριθμό των νεκρών στους 335, και 967 νέα κρούσματα και 6,650 συνολικά αποφάσισε να κάνει το αυτονόητο και να θέσει τη χώρα σε lockdown. Δυστυχώς, όπως τονίζουν οι ειδικοί, θα πρέπει να ελπίζουμε σε ένα θαύμα ώστε η Μεγάλη Βρετανία να μην γίνει η επόμενη Ιταλία…

Δυστυχώς μια χώρα που βρίσκεται στην πορεία του να γίνει η επόμενη Ιταλία και η οποία επίσης άργησε να πάρει μέτρα, είναι η Ισπανία. Η Ισπανία έχει 33,089 κρούσματα με τα 4,321 να επιβεβαιώνονται μόλις το τελευταίο εικοσιτετράωρο, ενώ οι 435 νέοι θάνατοι, ανέβασαν τη μαύρη λίστα στα 2,207 θύματα.

Την ίδια στιγμή κάθε μέρα που περνάει η Ιταλία βυθίζεται όλο και περισσότερο στο χάος, αφού ο αριθμός των νεκρών από εικοσιτετράωρο σε εικοσιτετράωρο δεν μειώνεται. Σήμερα είχαμε 601 νεκρούς, ανεβάζοντας τον τραγικό απολογισμό στους 6,077 ενώ τα νέα 4,789 νέα κρούσματα εκτόξευσαν τον συνολικό αριθμό των νοσούντων στους 63,927.

Παράλληλα, η Γαλλία, η οποία πήρε σχετικά νωρίς μέτρα, βλέπει τους νεκρούς της να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Σήμερα η Γαλλία μέτρησε 186 νέα θύματα με τον συνολικό αριθμό να αγγίζει τους 860 και τους νοσούντες να αυξάνονται κατά 3,838 ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 19,856 κρούσματα.

Εντύπωση προκαλεί η περίπτωση της Γερμανίας, η οποία παρά το γεγονός ότι έχει 29,056, το οποία αυξήθηκαν κατά 4,183 σήμερα, οι νεκροί είναι μόλις 123, αφού αυξήθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο κατά 29.

Η μαύρη λίστα του κοροναϊού

Lockdown στη Βρετανία

Σειρά περιοριστικών μέτρων στη Μεγάλη Βρετανία λόγω κορωνοϊού ανακοίνωσε έστω και καθυστερημένα ο πρωθυπουργός της χώρας, Μπόρις Τζόνσον, στην προσπάθειά του περιορίσει τη διασπορά του ιού.

Σε διάγγελμά του, το βράδυ της Δευτέρας, ανακοίνωσε «λουκέτο» τριών εβδομάδων με απαγόρευση κυκλοφορίας, τονίζοντας πως οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις.

Όπως χαρακτηριστικά είπε «κανένας πρωθυπουργός δεν θέλει να θεσπίσει τέτοια μέτρα. Γνωρίζω τη ζημιά που θα προκύψει στη ζωή των ανθρώπων, τις επιχειρήσεις τους και τις δουλειές τους και γι ‘αυτό έχουμε δημιουργήσει ένα τεράστιο πρόγραμμα υποστήριξης τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις επιχειρήσεις».

Ο ίδιος διαβεβαίωσε τον βρετανικό λαό πως θα επανεξετάσει τα περιοριστικά μέτρα μετά από τρεις εβδομάδες και αναμένεται να τα «χαλαρώσει» αν αποδειχθεί ότι αποδίδουν.

Τόνισε, πάντως, πως η πορεία προς τα εμπρός είναι δύσκολη, εκτιμώντας πως δυστυχώς θα χαθούν πολλές ζωές.

Τα περιοριστικά μέτρα

«Από απόψε, πρέπει να δώσω στους Βρετανούς μια πολύ απλή οδηγία – πρέπει να μείνετε στο σπίτι» δήλωσε στο διάγγελμά του, ανακοινώνοντας σειρά περιοριστικών μέτρων για συγκεκριμένους σκοπούς.

  • Αγορές για βασικές ανάγκες όσο πιο αραιά γίνεται.
  • Μία μορφή σωματικής άσκησης την ημέρα – για παράδειγμα ή τρέξιμο ή περπάτημα ή ποδηλασία – μόνοι ή με μέλη του νοικοκυριού τους.
  • Οποιαδήποτε ιατρική ανάγκη ή παροχή φροντίδας σε ευάλωτο άτομο
  • Μετακίνηση από και προς την εργασία, αλλά μόνο όταν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και δεν μπορεί να γίνει από το σπίτι.

Η αστυνομία θα επιβάλει τους περιορισμούς

Η αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει τους περιορισμούς, μεταξύ άλλων με πρόστιμα και διάλυση συναθροίσεων.

«Αν δεν ακολουθήσετε τους κανόνες, η αστυνομία θα έχει τις εξουσίες να τους επιβάλει, μεταξύ άλλων με πρόστιμα και διάλυση συναθροίσεων» είπε χαρακτηριστικά ο βρετανός πρωθυπουργός.

Πού μπαίνει «λουκέτο»

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό με απόφαση της κυβέρνησης:

  • Κλείνουν όλα τα καταστήματα που πωλούν μη βασικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ενδυμάτων και των ηλεκτρονικών καταστημάτων – καθώς και άλλες εγκαταστάσεις, όπως βιβλιοθήκες, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια και χώροι λατρείας.
  • Σταματούν όλες τις συγκεντρώσεις περισσότερων από δύο ατόμων σε δημόσιο χώρο.
  • Σταματούν όλες οι κοινωνικές εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων γάμων, βαπτίσεων και άλλων τελετών, αλλά επιτρέπονται οι κηδείες
  • Τα πάρκα θα παραμείνουν ανοικτά για άσκηση, αλλά δεν επιτρέπονται οι συναθροίσεις.

Ραγδαία αύξηση θυμάτων στην Ισπανία

Ο αριθμός των νεκρών του κορωνοϊού στην Ισπανία έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο.

Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι η Ισπανία έχει αυξήσει την ικανότητα πραγματοποίησης διαγνωστικών τεστ.

Παράλληλα, σύμφωνα με όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας στη Μαδρίτη, Ισπανοί στρατιώτες ανακάλυψαν εγκαταλελειμμένους ηλικιωμένους, μερικοί είχαν πεθάνει στο κρεβάτι τους, μέσα σε γηροκομεία που επλήγησαν από την πανδημία.

«Θα είμαστε αδιάλλακτοι και άτεγκτοι όσον αφορά τη μεταχείριση που έχουν οι γέροντες σε αυτές τις κατοικίες», δήλωσε η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Telecinco.

«Ο στρατός, κατά τη διάρκεια ορισμένων επισκέψεων, είδε ηλικιωμένους τελείως εγκαταλελειμμένους, ακόμη και πεθαμένους πάνω στα κρεβάτια τους μερικές φορές» δήλωσε.

Ο στρατός έχει πλέον αρμοδιότητα να παρεμβαίνει στους οίκους ευγηρίας, μετά τους δεκάδες θανάτους που καταγράφηκαν σε διάφορα γηροκομεία, κυρίως στη Μαδρίτη και στην περιφέρεια Καστίλλη -Λα Μάντσα, στην κεντρική Ισπανία.

Δράμα στην Ιταλία

Ακόμη 601 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους στην Ιταλία το τελευταίο 24ωρο, ενώ καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, σε μια ακόμη δύσκολη ημέρα για τη χώρα.

Πλέον, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κοροναϊού στην Ιταλία ανέρχεται στα 63.927, ενώ οι νεκροί έφτασαν τους 6.077. Παράλληλα, 7.432 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Χιλιάδες τα νέα κρούσματα και εκατοντάδες οι νεκροί

Χθες το σύνολο κρουσμάτων του κοροναϊού ήταν 59.138 και είχαν χάσει την ζωή τους, συνολικά, 5.476 άνθρωποι και 7.024 είχαν ιαθεί.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, δηλαδή, έχασαν την ζωή τους 601 ασθενείς και καταγράφηκαν 4.789 νέα κρούσματα. 408 ασθενείς έγιναν αρνητικοί στον ιό.3.204 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 20.692 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 26.522 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 28.761 και οι νεκροί 3.776 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 8.535 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 892. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 5.505, με 192 νεκρούς.

Σε σχέση με το προηγούμενο εικοσιτετράωρο επιβεβαιώνεται ο περιορισμός της αύξησης του αριθμού των νεκρών και του συνόλου των περιστατικών.

Στο μεταξύ πριν λίγο έγινε γνωστό ότι πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο ο 38χρονος μάνατζερ και αθλητής γνωστός ως ο ασθενής νούμερο 1 ο οποίος εκτιμάται ότι είχε μεταδώσει τον ιό σε 15 τουλάχιστον άτομα στην πόλη Κοντόνιο.

Ενισχύονται τα μέτρα και αυξάνονται τα πρόστιμα στη Γαλλία

Η γαλλική κυβέρνηση εντείνει ακόμη περισσότερο τα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας του νέου κορονοϊού και οι απαγορεύσεις μπορεί να παραταθούν για πολλές εβδομάδες ακόμη, προειδοποίησε απόψε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον Φιλίπ, από αύριο Τρίτη οι πολίτες θα μπορούν να ασκούνται στο ύπαιθρο μόνοι τους ή να βγάζουν βόλτα τα παιδιά τους μόνο μία φορά την ημέρα και για διάστημα μίας ώρας.

Δεν θα πρέπει να απομακρύνονται από τα σπίτια τους σε απόσταση μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου. Οι υπαίθριες αγορές θα κλείσουν, εκτός ορισμένων τοπικών εξαιρέσεων.

«Πολλοί πολίτες θέλουν την επιστροφή στην ομαλότητα, όμως αυτό δεν θα συμβεί σύντομα», τόνισε μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού TF1. «Αισθανόμαστε ότι τα μέτρα περιορισμού που έχουμε λάβει και τα οποία θα ενισχύσουμε περαιτέρω (…) μπορεί να διαρκέσουν πολλές εβδομάδες», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, στις κηδείες των θυμάτων ο αριθμός των παρισταμένων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τους 20.

Ο πρωθυπουργός απέφυγε να αποκλείσει το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας ανά περιοχές, λέγοντας ότι μια τέτοια απόφαση είναι αρμοδιότητα των τοπικών αρχών.

«Δεν είμαστε στη λογική μιας γενικής και απόλυτης καραντίνας», είπε χαρακτηριστικά.

Τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες θα αυξηθούν επίσης. Μέχρι τώρα όσοι παραβιάζουν την απαγόρευση άσκοπης κυκλοφορίας τιμωρούνται με πρόστιμο 135 ευρώ, το οποίο θα φτάσει τα 375 ευρώ ή ακόμη και τα 1.500, για τους αμετανόητους. «Δεν πρέπει να αστειευόμαστε με τους κανονισμούς ασφαλείας», επέμεινε.

Αναφερόμενος στο φάρμακο χλωροκίνη που χορηγείται για την ελονοσία, ο Εντουάρ Φιλίπ είπε ότι δεν θα διατεθεί στην αγορά για μαζική χρήση κατά του νέου κορονοϊού αφού χρειάζεται προηγουμένως να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητά του.

Στη δίνη του κοροναϊού και οι ΗΠΑ

Τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι κατέγραψαν 33.453 κρούσματα του νέου κοροναϊού, μια αύξηση 18.185 κρούσματων σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση, την ώρα που ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 199 και ανέρχεται πλέον σε 400.

Το CDC επισήμανε ότι ο απολογισμός της νόσου Covid-19, που ανακοίνωσε, περιλαμβάνει την καταμέτρηση των κρουσμάτων και των νεκρών έως χθες το απόγευμα τοπική ώρα (22 Μαρτίου) και το συνέκρινε με τον προηγούμενο απολογισμό που είχε δώσει στις 20 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται πως κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν επιβεβαιωθεί και στις 50 αμερικανικές πολιτείες.

«Αχτίδες» ελπίδας

Όμως, η σήμερα Δευτέρα έφερε και δύο «αχτίδες» ελπίδας. Πρόκειται για δύο ειδήσεις, οι οποίες μέσα στην μαυρίλα της καθημερινότητας μας δίνουν ελπίδα να συνεχίσουμε να μαχόμαστε στον φονικό ιό.

Η πρώτη έρχεται από την Ισπανία, όπου μπορεί σήμερα να έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο και ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να αυξήθηκε από χθες κατά 4.517, για να φθάσει στα 33.089 κρούσματα, όμως σύμφωνα με τον διευθυντή του συντονιστικού κέντρου για την επιδημία Φερνάνδο Σιμόν, το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%.

Βέβαια, ο ίδιος έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως, παρά την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων «δεν έχουμε ακόμη την βεβαιότητα ότι φθάσαμε στην κορύφωση της επιδημίας».

Παράλληλα, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο είναι τα 3.910 κρούσματα μεταξύ του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δηλαδή περισσότερο από το 10% του συνόλου, την ώρα που επαγγελματικές ενώσεις και συνδικάτα καταγγέλλουν τις ελλείψεις σε εξοπλισμό προστασίας.

«Ελπίδα» και από τη Γερμανία

Η δεύτερη είδηση έρχεται από την Γερμανία, όπου ο επικεφαλής του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την απόδοση των περιοριστικών μέτρων για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία η επιδημιολογική καμπύλη εξομαλύνεται. Ο ίδιος τόνισε βέβαια πως υπάρχουν ακόμη πολλοί οι οποίοι δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τις οδηγίες της πολιτείας και των ειδικών.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, χθες καταγράφηκαν 4.062 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον στις 22.672, εκ των οποίων 2.809 έχουν θεραπευθεί, ενώ 86 έχουν υποκύψει από επιπλοκές της COVID-19.

Ο κ. Βίλερ διευκρίνισε πάντως ότι ενδεχομένως λόγω του Σαββατοκύριακου να μην έχουν αναφερθεί όλα τα νέα κρούσματα και επιφυλάχθηκε να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα την Τετάρτη. Δήλωσε ωστόσο και ο ίδιος έκπληκτος από την εξέλιξη και έκανε λόγο για «θετικές ενδείξεις», αλλά και για απόδοση των μέτρων περιορισμού της κίνησης και της επαφής των πολιτών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από