Κορωνοϊός: Εν όψει lockdown και η Γερμανία;

Η καγκελάριος Μέρκελ συσκέπτεται σήμερα με τους τοπικούς πρωθυπουργούς μέσω τηλεδιάσκεψης για την ριζική απαγόρευση κυκλοφορίας. Το θέμα διχάζει. O oικονομολόγος Λαρς Φελντ θεωρεί επίσης σωστή την ανάληψη χρεών

Σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί ενιαία σε όλα τα γερμανικά ομόσπονδα κρατίδια η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού, συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης το μεσημέρι στις 15.00 (ώρα Ελλάδας), η γερμανίδα καγκελάριος με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων.

Επί τάπητος, εάν υπό τις νυν συνθήκες κρίνεται αναγκαίο να ληφθούν ριζικότερα μέτρα με βασικότερο την καθολική απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών.

Εκτός από την Άγκελα Μέρκελ θα συμμετάσχουν όλοι οι βασικοί υπουργοί που εμπλέκονται στην καταπολέμηση της πανδημίας: ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, οι υπουργοί Εσωτερικών, Εξωτερικών, Υγείας και η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ.

Διαφωνίες μεταξύ των κρατιδίων

Ορισμένα κρατίδια, κυρίως η Βαυαρία, έχουν ήδη προχωρήσει στη λήψη πολύ δραστικότερων μέτρων σε σχέση με άλλα.

Ο υπουργός παρά τη καγκελαρία Χέλγκε Μπράουν έκανε σαφές ήδη από χθες ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν από το εάν αυτό το Σαββατοκύριακο οι Γερμανοί υπακούσουν στις οδηγίες των ειδικών και τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ τους.

Σε αρκετές πόλεις και περιφέρειες εμφανίστηκαν κρούσματα ανυπακοής, κυρίως νεαρών ατόμων, που σε ομάδες γιόρταζαν σε πάρκα ή «ρέμβαζαν» στις όχθες ποταμών και λιμνών.

Δεν είναι σαφές πόσην ώρα θα διαρκέσει η τηλεδιάσκεψη.

Σε περίπτωση που υπάρξουν συγκεκριμένες αποφάσεις, είναι πολύ πιθανόν να συμπέσουν με αυτές με αυτές που έλαβαν πρόσφατα οι 16 τοπικοί πρωθυπουργοί. Από όλους κυρίως ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ ελπίζει στη λήψη ενιαίας και αυστηρής απόφασης, όπως με αυτή που έχει λάβει στο κρατίδιό του.

Δεν συμφωνούν όμως όλοι με τη στάση του. Κυρίως ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς από το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απορρίπτει πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας.

«Ελπίζω να αποφύγουμε να φτάσουμε στη λήψη μέχρι και τέτοιων μέτρων. Είναι στη διακριτική ευχέρεια των κρατιδίων και των κοινοτήτων. Ιδιαίτερα σε τέτοιες καταστάσεις  όλοι έχουν ανάγκη να παίρνουν καθαρό αέρα» δήλωσε στην κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allegmeine Zeitung.

Λαρς Φελντ: Θα αντέξει οικονομικά η Γερμανία

Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε τη ριζική αναθεώρηση της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας. “Βρισκόμαστε ενώπιον μεγάλων προκλήσεων” είπε χθες στο Πότσνταμ. “Οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να διασφαλιστούν, οι επιχειρήσεις να σταθεροποιηθούν. Γι αυτό αποφασίσαμε να λάβουμε συμπληρωματικά μέτρα στον υπάρχοντα προϋπολογισμό. Τα 150 δις ευρώ είναι ένα τεράστιο ποσό, αλλά θα μας δώσει τις δυνατότητες που χρειαζόμαστε. Σχετικό σχέδιο νόμου αναμένεται να εγκριθεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο. “Η Γερμανία θα πάρει περισσότερα δάνεια από ό,τι υπό κανονικές συνθήκες και θα κάνει περισσότερα χρέη, από όσα επιτρέπει ο Θεμελιώδης Νόμος. Αλλά θα συνδεθούν με σχέδιο αποπληρωμής”.

Ο οικονομολόγος Λαρς Φελντ, ο οποίος εξελέγη πρόσφατα πρόεδρος της λεγόμενης Ομάδας των Σοφών που συμβουλεύει τη γερμανική κυβέρνηση, θεωρεί απόλυτα δικαιολογημένα τα νέα δημοσιονομικά μέτρα λόγω κορωνοϊού. “Εάν το ποσοστό επί των χρεών στο ΑΕΠ ανέβει από το 60% στο 80% ή ακόμη και στο 90%, δεν απειλείται η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας” είπε στην κυριακάτικη Die Welt. “Ακόμη και αύξηση του κρατικού χρέους από 2 σε 3 δις ευρώ θα μπορούσε να αντέξει η Γερμανία. Είναι απόλυτα σωστό η κυβέρνηση να κάνει χρήση της ρήτρας που έχει προβλέψει στον σχετικό νόμο σε περίπτωση ανάγκης και να θέσει εκτός ισχύος το λεγόμενο χειρόφρενο χρέους. Σημασία έχει υπό τη νυν κατάσταση να δοθεί βοήθεια γρήγορα και χωρίς γραφειοκρατία”.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από