Κορωνοϊός : Τι θα αποφασίσει η κυβέρνηση για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Η απόφαση για σκληρή γραμμή απέναντι στην πανδημία με κλιμακωτή αναβάθμιση των απαγορεύσεων και των περιορισμών - ακόμα και ανεξαρτήτως του αριθμού κρουσμάτων - έχει ληφθεί

Το δραματικό, όσο και αυστηρό μήνυμα που απηύθυναν χθες οι Σ. Τσιόδρας και Ν. Χαρδαλιάς, οι εικόνες ντροπής με κόσμο να φεύγει στις εθνικές ή να μαζεύεται στις παραλίες παρά τις απαγορεύσεις, και ο φόβος μιας ανεξέλεγκτης διασποράς του κοροναϊού, που θα «τελειώσει» το σύστημα υγείας, ρίχνουν πλέον το μπαλάκι στον πρωθυπουργό για τη μεγάλη απόφαση.

Δηλαδή για την απαγόρευση κυκλοφορίας χωρίς λόγο στους δρόμους, ένα μέτρο σκληρό, ενδεχομένως και αντιδημοκρατικό, που όμως κρίνεται πλέον αναγκαίο.

Η εικόνα των δύο ανδρών που ενημέρωναν χθες για τις εξελίξεις, και οι πληροφορίες από  το κυβερνητικό στρατόπεδο δείχνουν ότι η απόφαση έχει ληφθεί και δεν είναι απλά πολιτική, που θα έχει το ανάλογο κόστος. Βασίζεται στις επιστημονικές προβλέψεις για διασπορά του κοροναϊού που θα τινάξει στον αέρα τα νοσοκομεία και θα προκαλέσει πολλούς θανάτους.

Οι απείθαρχοι πολίτες οδηγούν σε μια απόφαση που συγκεντρώνει πλέον περισσότερες πιθανότητες να ληφθεί παρά να μείνει απλά στην κυβερνητική φαρέτρα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακου» και της Ελένης Ευαγγελοδήμου, η απόφαση για σκληρή γραμμή απέναντι στην πανδημία με κλιμακωτή αναβάθμιση των απαγορεύσεων και των περιορισμών – ακόμα και ανεξαρτήτως του αριθμού κρουσμάτων – έχει ληφθεί. Αυτό μαρτυρά η ευθεία αναφορά του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη σε «πόλεμο διμήνου», το ίδιο διαμηνύουν εμμέσως κυβερνητικά στελέχη επιμένοντας ότι «ο εφησυχασμός είναι καταστροφή» αλλά και οι επιστήμονες που μιλούν για μάχη διαρκείας, με την προτροπή «συμπεριφερθείτε πια σαν να έχετε τον κορωνοϊό».

Επισήμως οι επιτελείς του Μαξίμου, τα υπουργεία, αλλά και τα σώματα ασφαλείας και οι ένοπλες δυνάμεις ακολουθούν τον δρόμο της αξιολόγησης των δεδομένων μέρα με την ημέρα με παρεμβάσεις και αποφάσεις «βήμα – βήμα».

Ανεπισήμως, καταστρώνονται σχέδια ανάγκης με χρονικό ορίζοντα Μαΐου, εν ολίγοις με τη σκέψη ότι έρχεται, κατά τα γραφόμενα του Τ.Σ Ελιοτ, «ο Απρίλιος, ο πιο σκληρός μήνας». Στην κυβέρνηση δείχνουν να θέλουν να ισορροπήσουν ανάμεσα στην ανάγκη για επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως σε Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, και στον κίνδυνο πρόκλησης μεγαλύτερου πανικού ή φόβου στους πολίτες.

«Υπάρχουν εργαλεία διαχείρισης της κρίσης, θα τα βγάζουμε ένα ένα» σημειώνουν αρμόδιες πηγές με γνώση των ανησυχιών του πρωθυπουργικού επιτελείου για τις επόμενες 60 δύσκολες ημέρες. Στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη και των στελεχών του είναι η σταδιακή λήψη μέτρων περιορισμού μετάδοσης του ιού – ακόμα και αν τα κρούσματα δεν θα «δικαιολογούσαν» τις αποφάσεις – ώστε να μη γονατίσει το σύστημα υγείας και να μην οδηγηθεί η κυβέρνηση σε αναγκαστικό «κυνήγι» του κορωνοϊού σε όλα τα επίπεδα.

Σενάρια ετοιμότητας

Στο τραπέζι φαίνεται πως μπαίνουν πολλά και διαφορετικά σενάρια ετοιμότητας, που περιλαμβάνουν περαιτέρω κατά τόπους καραντίνες στο μοντέλο των οικισμών Δαμασκηνιά και Δραγασιά στην Καστοριά ή και «ταξιδιωτικές οδηγίες» εσωτερικού, περιορισμού δηλαδή των μετακινήσεων του πληθυσμού εντός χώρας.

Εξάλλου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αρχίζει να επικρατεί προβληματισμός για τις αντιδράσεις των πολιτών ενόψει του Πάσχα. Πάντως μετά την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων και τις ισχυρές συστάσεις για περιορισμό της κυκλοφορίας στις απολύτως αναγκαίες, το κυβερνητικό επιτελείο κρατά ως έσχατο μέτρο την ολική καραντίνα στη χώρα, που θα εξαρτηθεί από τον ρυθμό εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό και από τη συνέπεια της κοινής γνώμης στους μέχρι στιγμής κανόνες – προάγγελο της συνολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Νωρίτερα ωστόσο αναμένεται η συνέχεια στο lockdown στην οικονομία.

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη, όταν δοθούν σχετικές εισηγήσεις από τους επιστήμονες, να «κλείσει» και άλλους τομείς της οικονομίας, ενδεχομένως φτάνοντας μέχρι και το τελικό στάδιο λειτουργίας μόνο των σουπερμάρκετ και των φαρμακείων. Κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν για το Δημόσιο ότι «στόχος μας είναι το ανοικτό κράτος» ενώ ξεχωριστά σχέδια δράσης για επιχειρησιακή ετοιμότητα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες καταρτίζονται σε Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό.

Αυστηροποίηση των μέτρων

Πέραν των αποφάσεων στις οποίες θα οδηγηθεί το πρωθυπουργικό επιτελείο στις επόμενες εβδομάδες, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αναθεώρηση προς το αυστηρότερο ορισμένων μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί, όπως είναι η απαγόρευση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας (ισχύει ως τις 30 Μαρτίου) και οι κυρώσεις για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επιτελείς της κυβέρνησης μιλούν ανοιχτά για το ενδεχόμενο οι πολίτες να περάσουν «Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες», άρα για παράταση του μέτρου έως τα τέλη Απριλίου, ενώ για τις συναθροίσεις η κυβέρνηση έχει ανοιχτή την επιλογή τόσο να μειώσει τον επιτρεπόμενο αριθμό συγκεντρωμένων όσο και να «απειλήσει» με περαιτέρω κυρώσεις, πέραν του ισχύοντος προστίμου 1.000 ευρώ ανά άτομο.

Στην ίδια κατεύθυνση γίνεται επεξεργασία σχεδίου για περαιτέρω κλείσιμο των συνόρων, ανάλογα με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. «Θα ακολουθήσουν και άλλα τέτοια παραδείγματα. Θα διακοπούν πτήσεις…» επιβεβαιώνουν λακωνικά αρμόδιες πηγές και μιλούν για «δυναμική κατάσταση», αναφερόμενες στις αποφάσεις που έχει λάβει η Ελλάδα μέχρι στιγμής για Ισπανία, Ιταλία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία. Ξεχωριστές σκέψεις γίνονται, κατά πληροφορίες, σχετικά με τυχόν περιορισμούς ή απαγορεύσεις στα ταξίδια διά θαλάσσης, για τα οποία ισχύει μόνο απαγόρευση πρόσδεσης κρουαζιερόπλοιων και ημερόπλοιων σε όλα τα λιμάνια.

Μεταξύ άλλων ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί για το κυβερνητικό επιτελείο ο περιορισμός της μετάδοσης του κορωνοϊού στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και όλα δείχνουν ότι θα επιχειρηθεί άμεση επιτάχυνση του πρότζεκτ «κλειστές δομές». Ο σχεδιασμός, που είχε προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις ιδίως σε Λέσβο και Χίο, ήταν ατύπως «παγωμένος» λόγω της διαχείρισης των τουρκικών προκλήσεων σε Εβρο και Αιγαίο. Ολα δείχνουν ότι θα αναζητηθεί εκ νέου και εν μέσω πανδημίας η μέγιστη συναίνεση για κλειστά κέντρα σε Σάμο, Λέρο και Κω.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από