Ο πλανήτης σε «πόλεμο» με τον κορωνοϊό: Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία, αυξάνονται κρούσματα και νεκροί

Μια τραγωδία δίχως τέλος, αυτή είναι η μόνη φράση που μπορεί να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την οποία θερίζει τις τελευταίες ημέρες ο κορωνοϊός

Μια τραγωδία δίχως τέλος, αυτή είναι η μόνη φράση που μπορεί να περιγράψει τα όσα συμβαίνουν στην Ευρώπη, την οποία θερίζει τις τελευταίες ημέρες ο κοροναϊός.

Μπορεί ο θανατηφόρος ιός να έχει ξεκινήσει από την Κίνα, δυστυχώς όμως οι χώρες της Ευρώπης διεκδικούν τα θλιβερά πρωτεία στην καταστροφή που έχει αφήσει πίσω του ο κοροναϊός.

Σήμερα, Πέμπτη, η Ιταλία έγινε η πρώτη σε νεκρούς χώρα του κόσμου, ξεπερνώντας την Κίνα, χώρα από την οποία ξεκίνησε ο ιός.

Ενώ την ίδια στιγμή και η Ευρώπη γίνεται η ήπειρος με τους περισσότερους νεκρούς και τα περισσότερα κρούσματα, αφού αφού έχει 4.752 θανάτους και 100.470 νοσούντες, ξεπερνώντας τους 3.417 θανάτους και τα 94.253 κρούσματα της Ασίας.

Τραγωδία δίχως τέλος στην Ιταλία

Μπορεί ο κοροναϊός να έφτασε στην Ευρώπη μέσω… αυστριακών Άλπεων, ωστόσο η Ιταλία είναι η χώρα που υποφέρει περισσότερο.

Το δράμα που ζει η γειτονική χώρα δεν έχει τέλος, αφού το τελευταίο -μόνο- 24ωρο έχασαν τη ζωή τους ακόμα 427 άνθρωποι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους  3.405. Αυτό σημαίνει ότι πλέον η Ιταλία είναι η χώρα με τους περισσότερους νεκρούς στον κόσμο, ξεπερνώντας την Κίνα, τη χώρα από την οποία ξεκίνησε ο φονικός ιός, η οποία έχει 3.245 νεκρούς και ο ιός βρίσκεται σε ύφεση.

Τα κρούσματα στην Ιταλία έφτασαν τα 41.035, ενώ παράλληλα, 4440 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά κρούσματα είναι 19.884 και οι νεκροί 2.168. Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 5.214 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 531 . Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 3.484, με 115 νεκρούς.

Νέες εικόνες φρίκης

Την ίδια στιγμή βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο, παρουσιάζουν μία μακρά φάλαγγα από φορτηγά του στρατού να μετακινούνται τη νύκτα στις άδειες οδούς της πόλης, μεταφέροντας φέρετρα από το τοπικό κοιμητήριο.

Εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε σήμερα πως 15 φορτηγά και 50 στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή για να μετακινήσουν τις σορούς για ταφή σε γειτονικές επαρχίες. Νωρίτερα οι αρχές του Μπέργκαμο εξέπεμψαν έκκληση για βοήθεια στις αποτεφρώσεις, μιας και τα αποτεφρωτήρια της περιοχής είναι υπερπλήρη.

«Σαρώνει» και την Ισπανία

Ακόμα μια χώρα που «σαρώνει» ο κοροναϊός είναι η Ισπανία, η οποία 3.308 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 17.147.

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των νεκρών πέρασε από 558 σε 767 κατά το τελευταίο 24ωρο.

Την ίδια στιγμή, ένα ξενοδοχείο της Μαδρίτης μετατράπηκε σήμερα σε νοσοκομειακή δομή προκειμένου να περιθάλπει τα λιγότερο σοβαρά κρούσματα του κοροναϊού που δεν χρήζουν νοσοκομειακής νοσηλείας.

Αυτό «θα επιτρέψει να μειωθεί η πίεση» μέσα στα νοσοκομεία και να «ελευθερωθούν θάλαμοι», αναφέρει η περιοχή της Μαδρίτης σε ανακοίνωση.

Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με λευκές μπλούζες και μάσκες άρχισαν από το πρωί να φθάνουν στο Gran hotel Colon, που απέχει 10 λεπτά από το νοσοκομείο Γκρεγκόριο Μαρανιόν, ένα από τα μεγαλύτερα της ισπανικής πρωτεύουσας.

Το μεσημέρι, ασθενοφόρα έφθασαν στον χώρο στάθμευσης και από αυτά βγήκαν μέλη νοσηλευτικού προσωπικού που φορούσαν λευκές στολές, γάντια και γυαλιά.

Οι δημοσιογράφοι παρατηρούσαν από απόσταση και αστυνομικοί φύλασσαν το κτίριο.

 

Αυξάνονται τα κρούσματα και στη Γερμανία

Στη Γερμανία, ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 15.320, μετρώντας 2.993 καινούρια. Παράλληλα, οι θάνατοι είναι 44, έχοντας αυξηθεί τις τελευταίες 24 ώρες κατά 16.

Η Angela Merkel έδωσε μια μερικώς συναισθηματική ομιλία την Τετάρτη. Το Βερολίνο, η γερμανική πρωτεύουσα, το οποίο είναι επίσης πόλη-κράτος, παρουσίαζε μια μικτή εικόνα, μετά την έναρξη των τελευταίων μέτρων την Τετάρτη.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα καταστήματα είναι πλέον κλειστά σε συνδυασμό με το γεγονός ότι πολλοί εργαζόμενοι εργάζονται από το σπίτι, τα δύο κέντρα των πόλεων στη Γερμανία ήταν… άδεια.

Κατακόρυφη αύξηση νεκρών στη Γαλλία

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν 108 νέους θανάτους από τον Covid-19 σήμερα, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών να ανέρχεται σε 372, ήτοι μια αύξηση σχεδόν 41% σε διάστημα 24 ωρών.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που παραχώρησε, ο διευθυντής των υγειονομικών αρχών της χώρας Ζερόμ Σαλμόν είπε επίσης ότι ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε στα 10.995, από τα 9.134 χθες, πρόκειται, δηλαδή, για μια αύξηση 20% σε ένα 24ωρο.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, 1.122 άνθρωποι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και είναι διασωληνωμένοι, ένας αριθμός αυξημένος κατά 20,5% σε σύγκριση με χθες.

Υπολογίζεται ότι η Γαλλία διαθέτει περίπου 5.000 κρεβάτια με τον αναγκαίο εξοπολισμό, όμως τα κρεβάτα αυτά κατανέμονται ανομοιόμορφα στη χώρα.

Πολλοί νεκροί και νέα κρούσματα στη Μεγάλη Βρετανία

Ο αριθμός των κρουσμάτων και των νεκρών στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξάνεται με ταχύτατους ρυθμούς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού προσβλήθηκαν από τον νέο κοροναϊό έφτασε τους 144, αύξηση δηλαδή κατά 40% μέσα σε μία ημέρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται στα 3.269, αφού αναφέρθηκαν άλλα 643 μέσα στις τελευταίες 24 ώρες, μια αύξηση 25%.

Στη γειτονική Ιρλανδία, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σήμερα στα 557, από 366 χθες. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέχρι στιγμής στη χώρα.

Οι δηλώσεις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε σήμερα πως η Βρετανία μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση της επιδημίας του κορονοϊού εντός των επόμενων 12 εβδομάδων και στο τέλος «να την ξαποστείλει», αν οι πολίτες της χώρας ακολουθήσουν τις συμβουλές της κυβέρνησης ώστε ο αριθμός εκείνων που μολυνθούν από τον ιό να μειωθεί έως τα τέλη Ιουνίου.

«Αυτή τη στιγμή η επιδημία εξαπλώνεται με ένα τρόπο που δεν φαίνεται ακόμη να αντιδρά από τις παρεμβάσεις μας», τόνισε ο Τζόνσον σε μια συνέντευξη Τύπου.

«Πιστεύω πως ένας συνδυασμός μέτρων που ζητάμε από το κοινό να λάβει και καλύτερες εξετάσεις, επιστημονική πρόοδος, θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε την επιδημία εντός των επόμενων 12 εβομάδων…Δεν μπορώ να σας πω ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα είναι σε καθοδική πορεία. Είναι πιθανό, αλλά δεν μπορώ απλά να το πω αυτό με βεβαιότητα».

«Μπορούμε να αναστρέψουμε την κατάσταση εντός των επόμενων 12 εβδομάδων και είμαι απολύτως βέβαιος ότι μπορούμε να ξαποστείλουμε τον κορονοϊό από αυτή την χώρα αλλά μόνο αν πάρουμε μέτρα – όλοι πάρουμε μέτρα – τα οποία έχουμε περιγράψει», δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε πως ίσως χρειαστεί να επιβληθούν σκληρότερα μέτρα στο Λονδίνο για την καταπολέμηση της επιδημίας του Covid-19, καθώς η συμμόρφωση με τις κυβερνητικές συστάσεις σε μέρη της πρωτεύουσας γίνεται αποσπασματικά.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός επισήμανε πως σε αντίθεση με την περίοδο της οικονομικής κρίσης, η Βρετανία θα θέσει τους πολίτες της σε προτεραιότητα στην μάχη κατά του κορονοϊού, αναφέροντας πως αύριο Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ θα εξαγγείλει αύριο περισσότερα μέτρα για την προστασία επιχειρήσεων και εργαζομένων.

«Αυτή τη φορά θα είναι διαφορετικά», είπε ο Τζόνσον. «(Θυμάστε) τι συνέβη το 2008, όλοι έλεγαν πως διασώσαμε τις τράπεζες και δεν φροντίσαμε τους ανθρώπους που πραγματικά υπέφεραν – αυτή τη φορά θα μεριμνήσουμε ότι θα φροντίσουμε τους ανθρώπους που πραγματικά υποφέρουν από τις οικονομικές συνέπειες».

Τέλος ανέφερε ότι το Λονδίνο βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις να αγοράσει ένα τεστ αντισωμάτων του κορονοϊού που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αν αυτό λειτουργήσει.

Σηκώνεται η κρεμαστή γέφυρα και κλείνει ο Πύργος του Λονδίνου

Έχει αντισταθεί στις ένοπλες επιθέσεις και έχει στεφθεί ως προστάτης της βρετανικής πρωτεύουσας για σχεδόν 1.000 χρόνια, αλλά ο Πύργος του Λονδίνου αναγκάζεται να κλείσει την Παρασκευή εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

«Με βαριές καρδιές, ανεβάζουμε τη γεφυροπλάστιγγα», αναφέρθηκε στο Twitter από τη σελίδα του επιβλητικού φρουρίου, που κάποτε ήταν μια φυλακή και τώρα το σπίτι για τα κοσμήματα και ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο».

Αυτό το εξαιρετικό κτίριο έχει αντέξει σε μεγάλο βαθμό στην ιστορία των 1.000 ετών και θα αντέξει ξανά». Ο Πύργος, μαζί πέρα από σπίτι του Χένρι του VIII στο Hampton Court Palace, και παλάτι του Κένσινγκτον, συνιστά τη σημερινή κατοικία του εγγονού της Βασίλισσας Ελισάβετ Πρίγκιπα Γουίλιαμ και της συζήγου του Κέιτ, είναι μεταξύ εκείνων των έξι βασιλικών παλατιών που κλείνουν λόγω του ιού».

«Αυτό είναι για να προστατεύσουμε την ευημερία των επισκεπτών μας και την απίστευτα αφοσιωμένη ομάδα μας» αναφέρει η ανακοίνωση.

Στο κλοιό του κοροναϊού και οι ΗΠΑ

Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ευρώπη που πλήττεται από τον κοροναϊό. Και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αναφέρει συνολικά 165 θανάτους.

Τα συνολικά κρούσματα στη χώρα είναι 11.325, με ασθενείς να έχουν αναφερθεί και στις 50 πολιτείες. Η ασθένεια έχει επίσης εξαπλωθεί στο Γκουάμ, στο Πουέρτο Ρίκο και στις Παρθένους Νήσους των ΗΠΑ.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε την πανδημία στις 11 Μαρτίου και δύο ημέρες αργότερα ο Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ,κήρυξε εθνική κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Επειδή οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών και του κράτους αναφέρουν τις τελευταίες καταστάσεις των περιπτώσεων πριν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το Business Insider συγκεντρώνει αυτές τις τοπικές αναφορές και ενημερώνει τακτικά για να δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα του πού βρίσκεται ο ιός που εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Washington: 68
New York: 21
California: 17
Georgia: 10
Florida: 9
Louisiana: 8
New Jersey: 5
Texas: 3
Oregon: 3
Michigan: 3
Virginia: 2
Indiana: 2
Colorado: 2
Connecticut: 2
Nevada: 1
Kansas: 1
South Dakota: 1
Kentucky: 1
South Carolina: 1
Illinois: 1
Maryland: 1
Oklahoma: 1
Pennsylvania: 1
Missouri: 1

Και στην Τουρκία αυξάνονται τα κρούσματα

Αυξάνονται μέρα με τη μέρα τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Τουρκία, καθώς τις τελευταίες 24 ώρες, καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του τούρκου υπουργού υγείας, το τελευταίο ακόμα ένας θάνατος καταγράφηκε στη γειτονική χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 4.

Παράλληλα, επιβεβαιώθηκαν ακόμα 168 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται σε 359.

Σύμφωνα με τον Φαχρετίν Κότζα, το τέταρτο θύμα είναι μια 85χρονη γυναίκα που έχασε τη μάχη με τον θανατηφόρο ιό.

Δραματική έκκληση του ΟΗΕ: Είμαστε σε πόλεμο

«Εκατομμύρια» ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

«Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες να ενωθούν και να παράσχουν μια κατεπείγουσα και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση», τόνισε.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός – Τα έγγραφα που θα συμπληρώνουν στα αεροδρόμια όσοι έρχονται Ελλάδα
«Αποδείχθηκε ότι ο ιός μπορεί να αναχαιτιστεί. Πρέπει να αναχαιτιστεί. Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου, κάτι τέτοιο θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους», είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βίντεο.

«Η παγκόσμια αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι προς το συμφέρον όλων», επέμεινε.

«Πρέπει να περάσουμε αμέσως, από μια κατάσταση όπου η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της στρατηγική υγείας, σε μια κατάσταση που θα διασφαλίζει, με πλήρη διαφάνεια, μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση», συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι χώρες που είναι «λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση».

Ο γγ του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις «να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την προσπάθεια» που καταβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτίμησε επίσης ότι «η υγειονομική καταστροφή δείχνει με σαφήνεια ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί» όσο πιστεύαμε, σε ό,τι αφορά τα συστήματα υγείας.

Σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι «θα πρέπει να επικεντρωθούμσε στους ανθρώπους, τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις». Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μισθοί, να δοθούν εγγυήσεις, να προληφθούν οι χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας.

«Είναι μια στιγμή που απαιτεί συντονισμένη, αποφασιστική και καινοτόμο πολιτική δράση από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και δεν ισχύουν πλέον οι συνηθισμένοι κανόνες. Μια παγκόσμια ύφεση, ενδεχομένως διαστάσεων ρεκόρ, είναι σχεδόν βέβαιη», συνέχισε.

Ο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της υγείας. Πρέπει επίσης να εγγυηθούν τη ρευστότητα και οι τράπεζες να στηρίξουν τους πελάτες τους. Χρειάζεται επίσης να δεσμευτούν για να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν «ρόλο κλειδί» σε αυτό.

«Πρέπει να αποφύγουμε την τάση να προσφύγουμε στον προστατευτισμό. Τώρα είναι η ώρα να ξηλώσουμε τους εμπορικούς φραγμούς και να αποκαταστήσουμε τις αλυσίδες ανεφοδιασμού», τόνισε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από