Κορωνοϊός: Τα 228 έφτασαν τα κρούσματα – Δρακόντεια μέτρα – «Ορφανά» κρούσματα και ανευθυνότητα οι μεγάλοι «εχθροί»

Με δρακόντεια μέτρα για την ανακοπή -ή έστω την καθυστέρηση- της μετάδοσης του κορωνοϊού και ενδελεχή ενημέρωση στους πολίτες προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε.

Με δρακόντεια μέτρα για την ανακοπή -ή έστω την καθυστέρηση- της μετάδοσης του κορωνοϊού και ενδελεχή ενημέρωση στους πολίτες προσπαθεί να αντιμετωπίσει η ελληνική κυβέρνηση την πρωτοφανή κατάσταση που βιώνουμε.

Ενδεικτικό της ετοιμότητάς της, αλλά και της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η ενεργοποίηση και ανακοίνωση νέων έκτακτων μέτρων αμέσως μόλις αυτά κριθούν αναγκαία.

Λίγες ώρες χρειάστηκαν μόνο από τις πρώτες φωτογραφίες με παραλίες γεμάτες κόσμο για να δοθεί εντολή από τον πρωθυπουργό να απαγορευτεί η είσοδος σε οργανωμένες παραλίες και χιονοδρομικά κέντρα.

Άλλωστε με τη γειτονική Ιταλία να μετρά ήδη σχεδόν 1500 νεκρούς δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη και επιεική αντιμετώπιση των κακώς κειμένων και της ανευθυνότητας που εξακολουθεί -δυστυχώς- να επιδεικνύει σεβαστός αριθμός Ελλήνων, μπερδεύοντας την καραντίνα και το «λουκέτο» στη χώρα για λόγους έκτακτης ανάγκης με άδεια για διακοπές και καλοπέραση.

Την αναγκαιότητα λήψης αυστηρών περιοριστικών μέτρων από την κυβέρνηση αναγνωρίζουν όλοι οι σώφρονες άνθρωποι, με την Αντιπολίτευση να στηρίζει αυτές τις επιλογές.

Αντίθετα, κριτική ασκούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη της αγοράς εργασίας και των εργαζομένων χαρακτηρίζοντάς τα ανεπαρκή και τονίζοντας ότι αφήνουν περιθώρια για αυθαιρεσίες από την πλευρά των εργοδοτών.

Στα 228 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Σήμερα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έσπασαν κατά πολύ το φράγμα των 200, φτάνοντας τα 228.

Παράλληλα, όπως ανέφερε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας στην καθημερινή του ενημέρωση, τα «ορφανά» κρούσματα, δηλαδή αυτά που δεν έχουν επαφή με κάποιον νοσούντα και δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα που έχει πληγεί από τον ιό έφτασαν τα 22.

Αυτό είναι σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα είναι το πιο ανησυχητικό, πέρα και πάνω από τους θανάτους.

Όσον αφορά τα κρούσματα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 57 άτομα εκ των οποίων οι πέντε είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία ανά την επικράτεια, ενώ οκτώ άτομα έχουν πάρει εξιτήριο.

Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται δε στην Αθήνα και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 3400 δείγματα.

Σε ό,τι αφορά τις ηλικίες των ασθενών ο κ. Τσιόδρας είπε ότι το 51% των νοσούντων είναι άνω των 61 ετών.

Τρομάζουν τα ορφανά κρούσματα

«Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα «ορφανά» κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά ο κος Τσιόδρας, μιλώντας για αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο αναφορικά με τον ιό.

«Δεν μπορούμε να πούμε αν είμαστε σε τροχιά Ιταλίας»

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Τσιόδρας είπε ότι «με τα μέχρι στιγμής δεδομένα δεν μπορούμε να μιλάμε για τροχιά Ιταλίας. Θα πρέπει να περιμένουμε μια εβδομάδα για να απαντήσουμε».

«Εμένα με τρομάζουν τα ορφανά περιστατικά και όχι οι νεκροί» τόνισε για ακόμη μια φορά.

Επίσης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, εξέφρασε την ανησυχία του για τον συγχρωτισμό που παρατηρήθηκε σήμερα στα σούπερ μάρκετ, ζητώντας από τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός, ζητώντας να αποφεύγεται ο συνωστισμός όπου μπορούμε.

Αν εφαρμόζονται τα μέτρα θα αποδώσουν σε 2-3 εβδομάδες

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα» είπε ο κ. Τσιόδρας για να προσθέσει αυστηρά ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Σε μια εβδομάδα θα ξέρουμε αν γίνουμε Ιταλία

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ.Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι εκτιμήσεις για το ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Ο κος Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «αναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεότερα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας».

Καμπανάκι κινδύνου για τους καπνιστές

Σε κάθε περίπτωση οι καπνιστές φαίνεται να είναι πιο ευάλωτο στον κορωνοϊό.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσιόδρας το παραδέχθηκε συστήνοντας προσοχή στους καπνιστές, καθώς όπως είπε κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα.

Αντίθετα, δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

Σημειώνεται ότι από τα 228 κρούσματα συνολικά σήμερα στη χώρα μας 3 αφορούν ανθρώπους που κατέληξαν, ενώ συνεχίζουν να νοσηλεύονται 57 ασθενείς, από τους οποίους οι 5 είναι διασωληνωμένοι και 8 έχουν πάρει εξιτήριο.

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών και οι περισσότεροι εντοπίζονται στην Αττική.

Συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

Δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό.

«Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Όπλα κατά του ιού ο αυτοπεριορισμός και η ατομική ευθύνη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο λοιμωξιολόγος σε όσα συνέβησαν σήμερα σε αρκετά σούπερ μάρκετ όπου παρατηρήθηκε συνωστισμός.

«Όλα αυτά ευνοούν τη μετάδοση. Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2.»

«Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο. Θα δούμε»

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμος παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

 

Ενεργοποιούνται συνεχώς νέα μέτρα

Ο Δημήτρης Τσιόδρας μίλησε για την αναγκαιότητα των αυστηρών μέτρων πρόληψης που επιβάλει η κυβέρνηση.

Σημείωσε ακόμη ότι όσο οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξάνονται, θα αυστηροποιούνται τα κριτήρια για τους εργαστηριακούς ελέγχους. Δεν θα γίνεται πλέον έλεγχος σε ασυμπτωματικούς, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας.

Σημειώνεται ότι σε νέα σύσκεψη για το ζήτημα που έγινε σήμερα, Σάββατο, στο Μαξίμου αποφασίστηκε η ενεργοποίηση και νέων έκτακτων μέτρων, τα οποία περιλαμβάνουν την παύση λειτουργίας όσων πτήσεων πραγματοποιούνται από και προς την Ιταλία, καθώς τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με το 50% των επιβατών.

Συγκεκριμένα, στη διάρκεια της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε εκτίμηση της εφαρμογής από τους πολίτες, των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί, και τονίστηκε η ανάγκη για περαιτέρω ενημέρωσή τους, ώστε να αποφεύγουν το συνωστισμό και να τηρούν τις αποστάσεις σε χώρους, των οποίων δεν έχει διακοπεί η λειτουργία όπως τα σούπερ μάρκετ και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σταματούν επίσης, όσες πτήσεις λειτουργούν ακόμη, από και προς την Ιταλία. Ζητήθηκε η αυστηροποίηση των ελέγχων για εκείνους που παραβιάζουν το νόμο δείχνοντας αντικοινωνική συμπεριφορά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αποφασίστηκε η αύξηση του προσωπικού της υπηρεσίας 1135, έγινε ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει σε διμερές κρατικό επίπεδο για την προμήθεια πρόσθετου ιατρικού υλικού και συζητήθηκε ο καλύτερος συντονισμός με τους δήμους για την λειτουργία του προγράμματος ‘Βοήθεια στο Σπίτι» προκειμένου να παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες στους ηλικιωμένους.

Συζητήθηκε επίσης η πορεία ενίσχυσης του συστήματος Υγείας με γιατρούς και νοσηλευτές. Μέχρι σήμερα έχουν προσληφθεί 248 γιατροί και νοσηλευτές, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία πρόσληψης άλλοι 929 οι οποίοι θα βρίσκονται στις θέσεις τους εντός της ερχόμενης εβδομάδας.

Επίσης αποφασίστηκε ότι σε καθημερινή βάση, ξεκινώντας από αύριο, θα γίνεται στις 18.00 ενημέρωση των πολιτών από τον Καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα και τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.

Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα»: Δύο νέοι θάνατοι σήμερα, στους τρεις συνολικά

Κατά δύο άτομα μεγάλωσε σήμερα η «μαύρη λίστα» των θυμάτων του κορωνοϊού στην Ελλάδα, όπως άλλωστε αναμενόταν, αφού το πρωί του Σαββάτου δύο ασθενείς κατέληξαν στο νοσοκομείο, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους τρεις. Πρόκειται για δύο άτομα με υποκείμενα νοσήματα που έχασαν τη μάχη σε Πτολεμαΐδα και Ζάκυνθο.

Σε ό,τι αφορά τον δεύτερο νεκρό, πρόκειται για έναν 90χρονο ο οποίος κατέληξε μετά από σοβαρές επιπλοκές πνευμονίας στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, που είναι νοσοκομείο αναφοράς για τα κρούσματα του κορωνοϊού.

Ο 90χρονος είχε απευθυνθεί αρχικά στο Κέντρο υγείας Τσοτιλίου και στη συνέχεια απευθύνθηκε στο νοσοκομείο Καστοριάς στο ΤΕΠ. Στη συνέχεια έγινε εισαγωγή του στην Παθολογική κλινική με συμπτώματα πνευμονίας. Μετά την επικοινωνία με τον ΕΟΔΥ του έγιναν εξετάσεις όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στο κορωνοϊό και στην συνέχεια μεταφέρθηκε στο Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας.

Για το λόγο αυτό κλιμάκιο του ΕΟΔΥ έσπευσε στο Νοσοκομείο της Καστοριάς για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Η Καστοριά έχει 13 διαπιστωμένα κρούσματα εκ των οποίων 7-8 είναι νοσηλευτές και γιατροί του νοσοκομείου. Πάνω από 40 άτομα από το προσωπικό του νοσοκομείου έχουν τεθεί σε καραντίνα, χωρίς όμως κάνεις από αυτούς να έχει εμφανίσει κάποια συμπτώματα.

Στο μεταξύ, σε σοβαρή άλλα σταθερή κατάσταση νοσηλεύονται στο θάλαμο αρνητικής πίεσης ο γιος του 90χρονου και σε λίγο καλύτερη κατάσταση η νύφη του.

Σε ό,τι αφορά τον τρίτο νεκρό πρόκειται για έναν 67χρονο που κατέληξε μετά από ημέρες νοσηλείας στο νοσοκομείο Ζακύνθου.

Ήταν στο γκρουπ προσκυνητών που είχε επισκεφτεί πρόσφατα τους Αγίους Τόπους και η υγεία του είχε επιδεινωθεί. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αλλά, παρά τις προσπάθειές τους, ο άνδρας υπέκυψε.

Ήταν ένα από τα 4 κρούσματα στο νησί της Ζακύνθου. Τα άλλα τρία περιστατικά που νοσηλεύονται εκεί, θεωρείται πως βρίσκονται «εκτός κινδύνου».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από