Είναι πανθομολογούμενο πλέον ότι το προσφυγικό ζήτημα είναι προπέτασμα καπνού για την κλιμάκωση μιας γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Ουκ ολίγες φορές, το επανέλαβε με διαφορετικά λόγια και σήμερα ο πρωθυπουργός υποδεχόμενος την επίτροπο Εσωτερικών της ΕΕ στο Μέγαρο Μαξίμου.
Οι τελευταίες εξελίξεις ξεφεύγουν από το προσφυγικό πρόβλημα και συνιστούν ζήτημα εθνικής ασφάλειας, τόνισε πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Τα τελευταία 24ωρα η Τουρκία κλιμάκωσε τις κινήσεις της και όξυνε το κλίμα τόσο επιχειρησιακά, όσο και σε επίπεδο ρητορικής.
Οι παραλληλισμοί των Ελλήνων με τους ναζιστές από τον Ταγίπ Ερντογάν, ήρθε λίγο αφότου ο τούρκος υφυπουργός είχε συγκρίνει την κατάσταση στον Έβρο με το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
Αυτά άλλωστε συνοδεύτηκαν με κινήσεις που εμπεριέχουν υψηλό συμβολισμό σε στρατιωτικό επίπεδο. Υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών στον Έβρο, αντίστοιχες υπερπτήσεις σήμερα στη Στρογγύλη, επιθετική κίνηση τουρκικής ακταιωρού κατά ελληνικού σκάφους στην Κω.
Όλα αυτά δείχνουν πως δεν πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις από την Τουρκία, αλλά για συνειδητές ενέργειες.
Η Τουρκία επιδιώκει θερμό επεισόδιο
Οι πρώτες εκτιμήσεις που γίνονται στην ελληνική κυβέρνηση είναι πως η Τουρκία επιδιώκει πολεμικό επεισόδιο.
Το δήλωσε ευθέως ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης που εμπλέκεται λόγω Λιμενικού με την φύλαξη στο Αιγαίο.
Στην ίδια κατεύθυνση είναι και οι δηλώσεις του πλέον αρμόδιου υπουργού, του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο οποίος σημείωσε πως η Τουρκία επιδιώκει να παρασύρει την Ελλάδα στο παιχνίδι των προκλήσεων, υπονοώντας ένα …πολεμικό ατύχημα.
Αμείωτη η ένταση στον Εβρο
Στο μεταξύ η ένταση στον Έβρο φαίνεται πως υπάρχει διάθεση να συντηρηθεί από πλευράς Τουρκίας, όπως τουλάχιστον δείχνουν και οι εξελίξεις των τελευταίων ορών με τα δακρυγόνα και τον πετροπόλεμο στα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.
Ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής διεθνών σχέσεων Άγγελος Συρίγος εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει γρήγορη αποκλιμάκωση της έντασης και εξέφρασε τον προβληματισμό του για το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί μια ρητορική (περί ναζί) κατά της Ελλάδας που τις τελευταίες δεκαετίες αποφεύγονταν από τους προκατόχους του.
Απάντηση με ενίσχυση της Frontex
Το βέβαιο είναι ότι η αναβάθμιση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας στον Έβρο συμπίπτει χρονικά με την ανάπτυξη των δυνάμεων της Frontex από την ελληνική πλευρά των συνόρων.
Έχουν ήδη αναπτυχθεί δυνάμεις προερχόμενες από την Πολωνία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Αυστρία και τη Γερμανία.
«Η Ευρώπη είναι εδώ ενωμένη και αποφασισμένη στην φύλαξη των συνόρων της από την εισβολή απελπισμένων ανθρώπων, που τους χρησιμοποιεί ανάλγητα, σαν γεωπολιτικά πιόνια η γείτονα χώρα», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, μιλώντας προς το προσωπικό που διέθεσαν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. στον Έβρο, σε επίσκεψη του σήμερα το πρωί, με αφορμή την ανάπτυξη των δυνάμεων της FRONTEX στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ο Έλληνας υπουργός μάλιστα συνοδευόταν από τον εκτελεστικό διευθυντή της FRONTEX, Φαμπρίς Λεζερί και την διευθύντρια της Μονάδας Επιχειρησιακής Ανταπόκρισης της FRONTEX, Ana Cristina Jorge.
Τα πράγματα σοβαρεύουν…
Το βέβαιο είναι ότι το «παιχνίδι» έχει σοβαρέψει επικίνδυνα. Η Αθήνα προχώρησε στην κλήση του Τούρκου πρέσβη για εξηγήσεις σε σχέση με το περιστατικό της Κω και η Άγκυρα ως απάντηση κάλεσε τον Έλληνα πρέσβη για …εξηγήσεις.
Την ίδια ώρα ο Νίκος Δένδιας πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αμερικανό πρέσβη με τον Τζέφρι Πάιατ να διαμηνύει ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η προστασία των συνόρων της.
Στο μεταξύ, στο «κόλπο» μπήκε και ο Λίβυος στρατάρχης Χαφτάρ ο οποίος έστειλε μήνυμα στήριξης της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς φόβους για πόλεμο στην περιοχή.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ διεμήνυε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία λύση σε Αιγαίο, Ανατολική Μεσόγειο, Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, η οποία λύση δεν θα συμπεριλαμβάνει και την Τουρκία.
Είναι σαφές πλέον από τις δηλώσεις των πρωταγωνιστών ότι στα ελληνοτουρκικά σύνορα διαγράφεται ένα σκληρό γεωπολιτικό παιχνίδια ανταγωνισμών.
Οι εξελίξεις καθιστούν σαφές ότι αυτό το γεωπολιτικό παζάρι ναι μεν συμπεριλαμβάνει τις ελληνοτουρκικές διαφορές, αλλά ταυτόχρονα τις υπερβαίνει και αφορά ευρύτερους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς πολύ ισχυρότερων παιχτών στην περιοχή μας.
Κινήσεις στρατηγικής ή απελπισίας;
Ένα ερώτημα που πλανάται αυτή τη στιγμή είναι από ποια θέση κάνει ό,τι κάνει ο Εντογάν στην περιοχή μας.
Κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα «ο κ. Ερντογάν είναι τσαλακωμένος μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα. Σε κανένα δεν τα πάει καλά. Η Τουρκία απομονώνεται».
Όπως εκτίμησε ο κ. Πέτσας «υπάρχει το ενδεχόμενο αυτή την εβδομάδα, που είναι εβδομάδα προετοιμασίας των αποφάσεων που θα επισφραγιστούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 Μαρτίου, να γίνονται σπασμωδικές κινήσεις από τον κ. Ερντογάν γιατί είναι στριμωγμένος».
Μάλιστα δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο …ατυχήματος! Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «εμείς είμαστε έτοιμοι για όλες αυτές τις κινήσεις και θα αξιολογούμε τη βαρύτητά τους κάθε φορά. Είμαστε προετοιμασμένοι και για τα ατυχήματα και στέλνουμε το μήνυμα παντού».
Ως ένδειξη ανασφάλειας και όχι ένδειξη δύναμης του Ταγίπ Ερντογάν αξιολόγησε τις τελευταίες του κινήσεις ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι το γεγονός ότι στις τελευταίες δηλώσεις και κινήσεις του Τούρκου πρόεδρου ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως «καμία πρόκληση δεν θα πετύχει το στόχο της, καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας δεν θα πρέπει να μείνει αναπάντητη».
Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα τόνισε ότι η απάντηση της Ελλάδας –η οποία κατά τον ίδιο βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας- θα πρέπει να είναι «συντεταγμένη και αποφασιστική», αλλά «χωρίς εθνικιστικές κορώνες και σπασμωδικές κινήσεις, αλλά με πατριωτική ευθύνη».
«Δεν ξέρω αν το κάνει για να προετοιμάσει τη κοινή γνώμη της χώρας του για επιθετικές πράξεις έναντι της Ελλάδας ή απλά παζαρεύει κάτι παραπάνω από την ευρωπαϊκή ηγεσία» ανέφερε ο κ. Τσίπρας αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόκλησης ενός θερμού επεισοδίου από την πλευρά της Τουρκίας.
Διαφορετική εκτίμηση πάντως για τις τουρκικές προκλήσεις εξέφρασε το ΚΚΕ.
«Δεν είναι προϊόν απομόνωσης της Τουρκίας, όπως λένε ορισμένοι, αλλά αποτέλεσμα της ανοχής, αν όχι της ενθάρρυνσης, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας, σε βάρος γειτονικών χωρών και εν μέσω παζαριών για τη διατήρησή της στο ευρωατλαντικό μπλοκ» τόνισε ο Περισσός αναφερόμενος ουσιαστικά στη διαπραγμάτευση για το μέλλον της Βόρειας Συρίας με αιχμή το Ιντλίμπ.
«Κατά συνέπεια,-υποστηρίζει το ΚΚΕ- ο λαός καταδικάζοντας την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης πρέπει να αντιπαλέψει και τον επικίνδυνο εναγκαλισμό της χώρας με το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ και την πολιτική της εμπλοκής στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».