«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορωνοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Πάνω από δύο μήνες μετά την πρώτη εμφάνιση του κορωνοϊού στην επαρχία Ουχάν της Κίνας και της μετέπειτα σταδιακής εξάπλωσης του σε όλον τον κόσμο, π Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε «πανδημία» τον Covid-19.
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί διαρκώς την εξέλιξη του κορωνοϊού και είμαστε πολύ ανήσυχοι από τα αυξανόμενα κρούσματα διασποράς του κορωνοϊού», δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
«WHO has been assessing this outbreak around the clock and we are deeply concerned both by the alarming levels of spread and severity, and by the alarming levels of inaction»-@DrTedros #COVID19
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
Ο φονικός ιός έχει εξαπλωθεί σε 117 χώρες στον κόσμο, με πάνω από 121.000 κρούσματα, και έχει προκαλέσει τον θάνατο σε 4.373.
Ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι o αριθμός των κρουσμάτων COVID19 εκτός Κίνας αυξήθηκε 13πλασιάστηκαν και οι χώρες που επηρεάζονται τριπλασιάστηκαν.
O ΠΟΥ περιμένει περαιτέρω αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, των νεκρών και των επηρεαζόμενων χωρών.
«Thousands more are fighting for their lives in hospitals.
In the days and weeks ahead, we expect to see the number of #COVID19 cases, the number of deaths, and the number of affected countries climb even higher»-@DrTedros #coronavirus
— World Health Organization (WHO) (@WHO) March 11, 2020
Ο επικεφαλής του ΠΟΥ, δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, τόνισε ότι η λέξη «πανδημία» δεν πρέπει να χρησιμοποιείται «ελαφρά τη καρδία ή απρόσεκτα». «Είναι μία λέξη που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτο φόβο ή την αδικαιολόγητη παραδοχή ότι δεν υπάρχει λόγος να πολεμούμε πια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω θανάτους».
Πάντως, η αναβάθμιση του κορωνοϊού σε «πανδημία» δεν αλλάζει κάτι όσον αφορά στην αποστολή του ΠΟΥ και την εκτίμησή του για τον κίνδυνο του κορωνοϊού.
Ο Γκεμπρεγιέσους έκανε λόγο για μία κρίση που επηρεάζει όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων εντοπίζεται σε τέσσερις χώρες
O πρόεδρος του ΠΟΥ επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων του κορωνοϊού εντοπίζονται μόνο σε τέσσερις χώρες: την Κίνα, τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν.
Στην Κίνα και τη Νότια Κορέα, μάλιστα, η επιδημία του κορωνοϊού έχει αρχίσει να περιορίζονται.
81 χώρες δεν έχουν αναφέρει κανένα κρούσμα του φονικού ιού, ενώ 57 χώρες έχουν μόνο δέκα ή λιγότερα κρούσματα.
Ο Γκεμπερεγιέσους εξήρε τα μέτρα που έχουν πάρει οι κυβερνήσεις της Ιταλίας, του Ιράν και της Νότιας Κορέας.
Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες μπορούν να κάνει κάτι για να αλλάξουν τον ρου αυτής της πανδημίας, επέπληξε όμως την «έλλειψη αποφασιστικότητας μερικών χωρών».
«Κάποιες χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με έλλειψη χώρου, πηγών αλλά και αποφασιστικότητας», είπε χαρακτηριστικά.