Τα λάθη της Ιταλίας με τον Κορονοϊό

Τα λάθη της Ιταλίας με τον Κορονοϊό

Αυτό που συμβαίνει στη γειτονική χώρα δεν έχει κανένα προηγούμενο. Στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας, που έχει πληγεί περισσότερο, οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επιλέγουν σε ποιον θα δώσουν προτεραιότητα –ποιον θα σώσουν δηλαδή- καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές.

Τις τελευταίες μέρες ο γνωστός σε όλους Μυστικός Δείπνος του Λεονάρντο Ντα Βίντσι που κοσμεί την τραπεζαρία του μοναστηριού Santa Maria delle Grazie στο Μιλάνο, έχει γίνει viral στα ιταλικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόνο που ο Ιησούς και οι Απόστολοι έχουν εγκαταλείψει το τραπέζι…ελέω κορωνοϊού και δίπλα η λεζάντα αναγράφει: «Εδώ στο Μιλάνο υπερβάλλουμε».

Οι Ιταλοί φαίνεται να μη χάνουν το χιούμορ τους ακόμη και στα δύσκολα, όμως η πλειονότητα τελεί υπό καθεστώς σοκ, μετά και την κήρυξη ολόκληρης της χώρας σε καραντίνα διά στόματος Τζιουζέπε Κόντε.

Η ραγδαία διασπορά τείνει να λάβει διαστάσεις πανδημίας, οι θάνατοι ξεπερνούν τους 463 με τα νέα δεδομένα να φέρνουν τα πάνω κάτω στη χώρα.

Στις συζητήσεις οι «γείτονες» προσπαθούν να ξορκίσουν το κακό με μαύρο χιούμορ όμως τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. «Πρόκειται για τις πιο σκοτεινές ημέρες της Ιταλίας» δήλωνε λίγες ώρες νωρίτερα ο Κόντε στην εφημερίδα La Repubblica, παραφράζοντας τη γνωστή ρήση του Τσώρτσιλ, χωρίς η φράση του να περιέχει ψήγμα υπερβολής.

«Εμπόλεμη κατάσταση στα νοσοκομεία»

Αυτό που συμβαίνει στη γειτονική χώρα δεν έχει κανένα προηγούμενο. Στα νοσοκομεία της Λομβαρδίας, που έχει πληγεί περισσότερο, οι γιατροί αποκαλύπτουν ότι βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση και επιλέγουν σε ποιον θα δώσουν προτεραιότητα –ποιον θα σώσουν δηλαδή- καθώς δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές.

Σχολεία, πανεπιστήμια, μουσεία, εμπορικά κέντρα και σινεμά έχουν βάλει λουκέτο. Καφέ μπαρ κι εστιατόρια είναι ανοιχτά με περιορισμούς, οι πελάτες τηρούν αποστάσεις ασφαλείας ενός μέτρου. Η αστυνομία περιπολεί και κάνει ελέγχους και οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμο ακόμη και 15.000 ευρώ!

Αλυσίδα λαθών και παραλείψεων

Το ερώτημα στα χείλη όλων, είναι τι πήγε στραβά. Πώς έγινε η χώρα να έχει εκτεθεί όσο καμία άλλη στην Ευρώπη στον κορωνοϊό και τις συνέπειές του; Πρόκειται για την ιστορία μιας μακράς αλυσίδας λαθών και παραλείψεων, απόρροια της υποτίμησης του κινδύνου και της αδυναμίας να προβλεφθεί το τσουνάμι που ερχόταν και τώρα απειλεί με κατάρρευση όχι μόνο του συστήματος υγείας, αλλά ολόκληρης της χώρας.

Πρώτο ολέθριο λάθος, η ολιγωρία στην εξέταση του ασθενούς νούμερο ένα, ενός 28χρονου ερασιτέχνη ποδοσφαιριστή ονόματι Ματία, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή με άνδρα που είχε επιστρέψει από την Κίνα στις 21 Ιανουαρίου. Μολονότι ο άνδρας εκείνος είχε βρεθεί αρνητικός στον ιό (κάτι που μπορεί να γίνει στα πρώτα στάδια) ήταν φορέας. Συνάντησε τον Ματία περισσότερες από δυο φορές και ο 38χρονος έχοντας πλέον κολλήσει τον Covid-19, συνέχιζε τη ζωή του, συναναστρεφόταν με κόσμο και μετακινείτο σε ολόκληρο τον ιταλικό Βορρά. Για τρεις ολόκληρες εβδομάδες, κυκλοφορούσε με άνεση, διασπείροντας τον κορωνοϊό κυριολεκτικά παντού!

Δεύτερο λάθος: ο Ματία εισέρχεται στο νοσοκομείο του Γκοντόνιο στις 18 Φεβρουαρίου. Ωστόσο επειδή στο μεταξύ οι οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας έχουν αλλάξει ορίζοντας ότι σε τεστ θα υποβάλλονται όχι όσοι παρουσιάζουν ασυνήθιστη ή απροσδόκητη κλινική πορεία, αλλά όσοι έχουν κάποιου είδους δεσμό με την Κίνα, ο Ματία δεν κάνει το τεστ. Γυρίζει σπίτι του για να επιστρέψει δυο μέρες μετά στο νοσοκομείο, όπου μέχρι να επιβεβαιωθεί ότι νοσεί δεν λαμβάνεται κανένα περιοριστικό μέτρο.

Η λίστα των αστοχιών δεν έχει τελειωμό. Τελικά επιβεβαιώνεται ότι έχει τον κορωνοϊό. Οι νοσηλευτές της βάρδιας επιστρέφουν στα σπίτια τους πιστεύοντας ότι θα μπουν σε καραντίνα και το επόμενο πρωί καλούνται στη δουλειά. Η απόφαση επισφραγίζει έναν κύκλο αδιανόητου χάους και λάθος εκτιμήσεων.

Το νοσοκομείο του Γκοντόνιο κλείνει και η περιοχή μπαίνει σε καραντίνα. Κλείνει και ο καθεδρικός Ναός του Μιλάνου όπως αναφέρεται στον ιταλικό Τύπο. Ωστόσο δεν κλείνει το μετρό ούτε η πόλη μπαίνει σε καραντίνα. Κλείνουν θέατρα και σινεμά, όχι όμως εμπορικά κέντρα.

Οι αρχικοί υπολογισμοί γίνονται με βάση τον οικονομικό αντίκτυπο και ο φόβος μήπως «χαλάσει» η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό –όπως επικριτικά γράφουν Ιταλοί αρθρογράφοι- υπερτερεί της λογικής. Υπό το βάρος της ραγδαίας αύξησης των θυμάτων, ενάμιση μήνα μετά η κυβέρνηση Κόντε θέτει 60 εκατομμύρια Ιταλούς σε καραντίνα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ στα χρονικά.

«Οι ιστορικοί του μέλλοντος θα έχουν πολλά να διηγηθούν για τις ευθύνες της κυβέρνησής του» σχολιάζει ο αρθρογράφος της εφημερίδας Il Messaggero Λούκα Ρικόφλι. Για αυτόν τον μαύρο Φεβρουάριο που δεν πρόκειται να ξεχαστεί.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ