«Ασφυξία» στην κυπριακή ΑΟΖ : Νέες γεωτρήσεις ανακοίνωσε η Λευκωσία – Με τρίτο γεωτρύπανο απειλεί η Αγκυρα

«Ασφυξία» στην κυπριακή ΑΟΖ : Νέες γεωτρήσεις ανακοίνωσε η Λευκωσία – Με τρίτο γεωτρύπανο απειλεί η Αγκυρα

Έντονη αναμένεται η κινητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την επόμενη περίοδο με γεωτρήσεις από την γαλλοιταλική κοινοπραξία και αμερικανικές εταιρείες. Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα διστάσει να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο.

Έντονη αναμένεται η κινητικότητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την επόμενη περίοδο με γεωτρήσεις από την γαλλοιταλική κοινοπραξία και αμερικανικές εταιρείες.

Την ίδια ώρα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποίησε ότι η Αγκυρα δεν θα διστάσει να στείλει και τρίτο γεωτρύπανο στην ανατολική Μεσόγειο.

Nέος γύρος γεωτρήσεων από τον Απρίλιο

Η αρχή θα γίνει τον Απρίλιο στο οικόπεδο 6 από τις ΕΝΙ και Total, όπως είπε στο euronews ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου εφαρμόζεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό.

«Οι προκλήσεις από τουρκικής πλευράς δεν είναι κάτι καινούργιο, απλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια κλιμάκωση αυτών των ενεργειών. Αλλά πρέπει να πω ότι παρά όλες αυτές τις προκλήσεις, τις διαχρονικές προκλήσεις, το πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρά κανονικά και βεβαίως ετοιμαζόμαστε για έναν νέο κύκλο ερευνητικών γεωτρήσεων, οι οποίες θα αρχίσουν πολύ σύντομα από την γαλλοιταλική κοινοπραξία Total και ENI. Αυτό το πρόγραμμα θα το ακολουθήσει και πρόγραμμα από αμερικανικές εταιρείες, από την Exxon και την Qatar Petroleum».

Σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου για την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών με το Ισραήλ μετά από την υπογραφή των σχετικών τουρκολιβυκών μνημονίων, ο υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι μέλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ενδυνάμωση των σχέσεων με τις γειτονικές της χώρες, είτε σε διμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο.

Σχολιάζοντας αμερικανικά δημοσιεύματα που συνδέουν την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο από το αμερικανικό Κογκρέσο με τις δραστηριότητες της Exxon Mobil στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Λακκοτρύπης τόνισε ότι η προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η ευθύγραμμιση των συμφερόντων. «Τα συμφέροντα λοιπόν μεγάλων εταιρειών και βέβαιως των χωρών από τις οποίες προέρχονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και τα συμφέροντα εντός της ΑΟΖ της», σημείωσε ο κ. Λακκοτρύπης που μίλησε ακόμα για αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς.

Τσαβούσογλου: Αν χρειαστεί θα στείλουμε το τρίτο γεωτρύπανο

Η Τουρκία δεν θα διστάσει να στείλει και το τρίτο γεωτρύπανο της στην ανατολική Μεσόγειο ή στα περίχωρα της Κύπρου εάν χρειαστεί, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ωστόσο όπως είπε αυτό θα το αποφασίσει το Υπουργείο Ενέργειας ανάλογα με το αποτέλεσμα των σεισμικών ερευνών.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κάλεσε ξανά την Ελλάδα να συμβιβαστεί και συνάψει με την Τουρκία παρόμοια συμφωνία με την συμφωνία που η Άγκυρα υπέγραψε με την Λιβύη. “Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως με την νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισαν να ξαναρχίσουν τις συνομιλίες, ωστόσο αργότερα ο Νίκος Δένδιας του είπε στη Γενεύη ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι ακόμα έτοιμη.

Όπως είπε συμφώνησαν ότι μπορούν να αρχίσουν αυτή τη συζήτηση την προσεχή περίοδο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι επί διακυβέρνησης Τσίπρα οι συνομιλίες δεν μπόρεσαν να γίνουν, προσθέτοντας ότι στην Ελλάδα και στην Κύπρο τα αριστερά κόμματα είναι ακραία εθνικιστικά.

Για τα κόμματα του κέντρου στην Ελλάδα και την Κύπρο, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι δυστυχώς λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν…

«Η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που μας αφορά»

Σε συνέντευξή του στην τουρκική κρατική τηλεόραση TRT, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η Ανατολική Μεσόγειος είναι ένα θέμα που μας αφορά”. “Για χρόνια κάναμε προειδοποιήσεις και δεν μας άκουγαν. Όταν έκαναν μονομερή βήματα και προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία από τη Μεσόγειο αυτές οι χώρες, είτε σε τριμερές είτε τετραμερές επίπεδο και όταν ο ‘ε/κ τομέας’ αδειοδότησε για έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, τότε εμείς απαντήσαμε με δικές μας κινήσεις. Στείλαμε τα πλοία μας γύρω από την Κύπρο, το ίδιο στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίσαμε τα δυτικά θαλάσσια σύνορά μας, τα ανακοινώσαμε στα ΗΕ. Στη συνέχεια υπογράψαμε για τη θαλάσσια δικαιοδοσία. Πρέπει να κάνουμε αυτά τα βήματα προς το συμφέρον της χώρας μας. Επίσης για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Αν λέγαμε ότι το πρόβλημα δεν μας αφορά, επομένως ας το να βρίσκεται, τότε το πρόβλημα σίγουρα θα έρθει να μας βρει”, ανέφερε.

Σε ερώτηση για το τρίτο γεωτρύπανο που αγόρασε η Τουρκία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι έρχεται. “Δεν είναι σαφές ακόμα πού θα σταλεί. Έχουμε τα σεισμικά ερευνητικά μας πλοία, το Ορούτς Ρέις που έχει αρχίσει και αυτό. Έχουμε και το Μπαρμπαρός. Αυτά τα πλοία μας κάνουν σεισμικές έρευνες με βάση τις εργασίες του Υπουργείου Ενέργειάς μας. Επομένως μετά που θα γίνουν οι σεισμικές έρευνες θα αποφασίσουν οι συνάδελφοί μας (στο Υπουργείο Ενέργειας) αν θα πάει στο Αιγαίο, στην Μαύρη Θάλασσα, στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι μια απόφαση που θα την πάρει το Υπουργείο Ενέργειάς μας. Αλλά έρχεται το τρίτο γεωτρύπανό μας και όταν χρειαστεί – το λέω για την ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή γύρω από την Κύπρο – να σταλεί ένα επιπλέον γεωτρύπανο δεν θα διστάσουμε ποτέ ως Τουρκία”, είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

«Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο»

 

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μαζί με την ε/κ πλευρά, κάποιες φορές με την Αίγυπτο και κάποτε με το Ισραήλ, με την αντίληψη του ‘ο εχθρός του εχθρού μου είναι φίλος μου’ προσπάθησαν να απομονώσουν την Τουρκία από την ανατολική Μεσόγειο. “Δυστυχώς οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις δεν εισακούστηκαν στην Ελλάδα. Όχι μόνο κατά την περίοδο Μητσοτάκη, ιδιαίτερα κατά τις προηγούμενες περιόδους. Βέβαια η Ελλάδα ενοχλήθηκε όταν αντιδράσαμε με τις κινήσεις μας σε αυτά”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: “Εμείς λεμε στην Ελλάδα- το είπε στον Μητσοτάκη ο ίδιος ο Πρόεδρός στον Λονδίνο- λέμε ‘εμείς μπορούμε να κάνουμε μια παρόμοια συμφωνία με σάς φτάνει εσείς να είστε έτοιμοι για συμβιβασμό. Μην παίζετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Ας καθίσουμε να μιλήσουμε. Μάθετε πώς να μοιραστείτε την ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ. Όμως αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων θα συνεχίσουμε αυτά τα βήματα”.

“Δυστυχώς και τα κόμματα του κέντρου λόγω της πίεσης της κοινής γνώμης δεν μπορούν να κινηθούν. Για παράδειγμα εγώ ως ΥΠΕΞ της Τουρκίας ανεπίσημα μπορώ να συναντώμαι άνετα με τον Ε/Κ ηγέτη Αναστασιάδη ή τον ΥΠΕΞ τους. Αλλά η Ελλάδα με έναν αρμόδιο της ‘τδβκ’, είτε είναι ο ‘πρωθυπουργός’, είτε ‘υπέξ’ δεν μπορεί να συναντηθεί. Γιατί; Λόγως της πίεσης της κοινής γνώμης”, ανέφερε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ