Ο κοροναϊός προκάλεσε τον πρώτο θάνατο στην Ευρώπη. Ανακοινώθηκε επίσημα ότι ο νεκρός βρίσκεται στη Γαλλία.
Ο πρώτος θάνατος στην Ευρώπη από τον κοροναϊό είναι γεγονός.
Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της Γαλλίας πρόκειται για κινέζο τουρίστα, ο οποίος βρισκόταν στη χώρα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, η άνδρας ήταν 80 ετών και καταγόταν από την κινεζική επαρχία Χουπέι.
Έφτασε στη Γαλλία στις 16 Ιανουαρίου και στις 25 Ιανουαρίου, άρχισε να νοσηλεύεται σε καραντίνα, στο νοσοκομείο «Μπισά» στο Παρίσι.
«Παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση του ήταν κρίσιμη» είπε χαρακτηριστικά η Ανιές Μπουζέν, προσθέτοντας πως και η κόρη του θύματος έχει προσβληθεί από κοροναϊό. «Νοσηλεύεται και αυτή στο νοσοκομείο “Μπισά”, η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία και σύντομα θα πάρει εξιτήριο».
«Θερίζει» ο κοροναϊός
Σύμφωνα με τις πληροφορίες η Γαλλία μετράει 11 επιβεβαιωμένα κρούσματα ασθένειας, με περισσότερα από 63.800 κρούσματα σε όλο τον κόσμο, με τις περισσότερες εκ των οποίων να βρίσκονται στην Κίνα.
Σημειώνεται ότι περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον θανατηφόρο ιό, ενώ κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε τουλάχιστον 27 χώρες.
Μέχρι στιγμής -εκτός αυτού στη Γαλλία- μόνο τρεις θάνατοι από τον κοροναϊό έχουν σημειωθεί εκτός της ηπειρωτικής Κίνας: στις Φιλιππίνες, στο Χονγκ Κονγκ και στην Ιαπωνία.
Αγωνία και για την επόμενη χρονιά
Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως για πρώτη φορά, το Αμερικανικό Κέντρο και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προειδοποιεί τη διεθνή κοινότητα ότι ο κορονοϊός μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία έως και την επόμενη σεζόν.
«Αν και αυτή τη στιγμή είμαστε σε μια επιθετική κατάσταση περιορισμού της επιδημίας», δήλωσε ο διευθυντής του CDC, καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ στο CNN, «δεν γνωρίζουμε πολλά γι ‘αυτόν τον ιό. Αυτός ο ιός θα είναι πιθανόν μαζί μας και πέρα από αυτή τη σεζόν, και την επόμενη χρονιά».
Στις ΗΠΑ, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού έχουν καταγραφεί σε επτά πολιτείες: την Καλιφόρνια, το Ιλινόις, την Αριζόνα, την Ουάσιγκτον, τη Μασαχουσέτη, το Ουισκόνσιν και το Τέξας. Ο καθηγητής Ρόμπερτ Ρέντφιλντ εξήρε τη αναγκαιότητα ενδελεχούς έρευνας για την πλήρη κατανόηση του ιού και υπογράμμισε ότι η επιβράδυνση της εξέλιξης της ασθένειας, δίνει περισσότερο χρόνο στους ερευνητές να εργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου και αντιβιοτικών.
Στο μεταξύ, έντονη είναι η ανησυχία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στο νοσηλευτικό προσωπικό της Κίνας. Ο διεθνής οργανισμός ζητά από τις κινεζικές υγειονομικές αρχές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον αριθμό των εργαζομένων στον τομέα της υγείας που έχουν νοσήσει από τον κορωναϊό. Μέχρι στιγμής, 1.760 γιατροί και νοσηλευτές έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό ενώ έξι έχουν χάσει την ζωή τους. «Πρόκειται για μια κρίσιμη πληροφορία, επειδή οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είναι ο σύνδεσμος του συστήματος υγείας και της αντιμετώπισης της επιδημίας«, δήλωσε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.