Α/ΓΕΕΘΑ : Η Ελλάδα αποτελεί νησίδα ασφάλειας, γέφυρα που ενώνει φίλους και συμμάχους

Η Ελλάδα είναι μια γέφυρα που έχει τη δυνατότητα να ενώνει φίλους και συμμάχους, με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά το πέρας της τελικής φάσης της στρατιωτικής άσκησης του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας».

Η Ελλάδα είναι μια γέφυρα που έχει τη δυνατότητα να ενώνει φίλους και συμμάχους, με στόχο την προάσπιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, δήλωσε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, μετά το πέρας της τελικής φάσης της στρατιωτικής άσκησης του Στρατού Ξηράς με την ονομασία «Χρυσόμαλλο Δέρας», στην οποία συμμετείχαν και στρατιωτικά τμήματα των ΗΠΑ και βαλκανικών χωρών.

Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ τόνισε ότι η Ελλάδα, με τις δυνατότητές της, αποτελεί έναν πόλο έλξης για φίλους και συμμάχους -ανεξαρτήτως τού εάν αυτοί συμμετέχουν ή όχι σε ευρύτερους συνασπισμούς στους οποίους ανήκει η χώρα μας- και επίσης μια γέφυρα που ενώνει δυνάμεις για την αντιμετώπιση «των σύγχρονων και μελλοντικών προκλήσεων» και για την εμπέδωση κλίματος ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

«Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είναι δυνάμεις αποτροπής, ασφάλειας, συνεργασίας και είναι δυνάμεις ειρήνης τελικά, γιατί αυτό επιδιώκουμε. Από την άλλη πλευρά, να είστε βέβαιοι ότι, εάν χρειαστεί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διασφαλίσουμε και να υπερασπίσουμε την εδαφική ακεραιότητα, την εθνική ανεξαρτησία και τελικά τα συμφέροντα του έθνους και της πατρίδος» υπογράμμισε.

«Είμαστε σε θέση να αναπτύσσουμε συνεργασίες και συμμαχίες και σήμερα είδαμε μια άσκηση μεταξύ φίλων και συμμάχων χωρών, η οποία εκπέμπει μηνύματα σταθερότητας και ασφάλειας, όχι μόνο για την περιοχή των Βαλκανίων, αλλά για όλη την περιοχή, για την οποία ενδιαφέρεται η Ελλάδα» συνέχισε ο κ. Φλώρος.

«Διασφαλίζουμε», πρόσθεσε, «τα συμφέροντα του έθνους και μαζί με τους συμμάχους μας προσπαθούμε για την ασφάλεια και τη σταθερότητα όλης της περιφέρειας και της περιοχής μας και προς τα Βαλκάνια και προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως γνωρίζετε, δεν είναι μια εύκολη περιοχή, είναι δύσκολη περιοχή. Η Ελλάδα όμως, παρόλα αυτά, παραμένει μια νησίδα ασφάλειας και προσπαθούμε, μέσω των συνεργειών και των συνεργασιών που κάνουμε, να εμπεδώσουμε αυτό το αίσθημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους γύρω λαούς».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ χαιρέτισε τους συμμετέχοντες και τους προσκεκλημένους, τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας, της ανταλλαγής εμπειριών και της συνεκπαίδευσης για την αντιμετώπιση συμβατικών και μη συμβατικών προκλήσεων και απειλών στο σύγχρονο κόσμο.

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο μητροπολίτης Λαγκαδά Ιωάννης, ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης, εκπρόσωποι των ΜΜΕ κ.ά.

Η τελική φάση της άσκησης «Χρυσόμαλλο Δέρας»

Η τελική φάση της πολυεθνικής στρατιωτικής άσκησης «Χρυσόμαλλο Δέρας» εκτελέστηκε το πρωί με επιτυχία στο πεδίο βολής Ασκού – Προφήτη, παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, του Αρχηγού ΓΕΣ, αντιστρατήγου Χαράλαμπου Λαλούση, του διοικητή του Γ’ ΣΣ, αντιστρατήγου Κωνσταντίνου Κούτρα, στελεχών των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, των ενόπλων δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και ελλήνων και ξένων παρατηρητών.

Από τις ξένες αντιπροσωπείες παρευρέθησαν και παρακολούθησαν την άσκηση -μεταξύ άλλων- ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της Βόρειας Μακεδονίας, Vasko Gjurchinovski (Βάσκο Γκιουρτσίνοφσκι), και υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί των χωρών που συμμετείχαν στην άσκηση.

Ειδικότερα, στην άσκηση συμμετείχαν με ένοπλα τμήματα και εξοπλισμό δυνάμεις του Στρατού Ξηράς από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Σερβία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Ρουμανία.

Στόχος της άσκησης, το σενάριο της οποίας προέβλεπε συνδυασμένες ενέργειες στρατιωτικών τμημάτων από τις συμμετέχουσες χώρες, ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, η σύσφιγξη σχέσεων και η ανάδειξη της δυνατότητας συντονισμένης δράσης και συνεργασίας δυνάμεων στο πλαίσιο ειρηνευτικών ή επιχειρησιακών αποστολών.

Το συντονισμό είχε το Γ’ ΣΣ, με τη συνεργασία τμημάτων της 1ης Μεραρχίας Πεζικού και της 2ης Μηχανοκίνητης Μεραρχίας.

Η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης εκτελέστηκε σε δύο φάσεις.

Στην πρώτη φάση, το σενάριο περιελάμβανε δράση ειρηνευτικής δύναμης σε συνοριακή γραμμή, όπου μαίνονται ένοπλες συγκρούσεις, με αποστολή τον έλεγχο και την αντιμετώπιση περιστατικών σε καταυλισμό υποδοχής εκτοπισμένων πολιτών από δυνάμεις ατάκτων.

Στο πλαίσιο της άσκησης έγινε αναχαίτιση προσβολής του καταυλισμού και αποτροπής προσπάθειας επίθεσης σε υποσταθμό καυσίμου, υπεράσπιση κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας από επιθέσεις, έλεγχος των ροών, αντιμετώπιση περιστατικών βίας, κατάσβεση πυρκαγιάς από πυρά στο χώρο του καταυλισμού κ.ά.

Στη δεύτερη φάση, το σενάριο περιελάμβανε ελιγμό της πολυεθνικής δύναμης, με χρήση επιθετικών ελικοπτέρων Apache, αρμάτων μάχης, δυνάμεων πυροβολικού και πεζικού για την εκκένωση θύλακα ασφαλείας.

Στο πλαίσιο της στρατιωτικής ενέργειας έγινε προσβολή εχθρικών θέσεων με πυρά πυροβόλων και όλμων, κίνηση της αερομεταφερόμενης δύναμης με κάλυψη από επιθετικά ελικόπτερα, πλήγματα από ελικόπτερα, κίνηση πεζικού με κάλυψη αρμάτων, μεταφορά τραυματία με ερπυστριοφόρο μεταφοράς προσωπικού και αεροδιακομιδή με ελικόπτερο κ.ά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από