Οι υγειονομικές αρχές των ευρωπαϊκών χωρών, ωστόσο, εκτιμούν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κήρυξη πανδημίας και λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας για τον κοροναϊό βρίσκεται η Ευρώπη, με τον αριθμό των κρουσμάτων να παραμένει χαμηλός και τα ευρωπαϊκά συστήματα πρόληψης ειδικών λοιμώξεων να προετοιμάζονται για μία ενδεχόμενη πανδημία.
Μέχρι και τις 7 Φεβρουαρίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κοροναϊού στην Ευρώπη είναι 29. 13 από αυτά βρίσκονται στη Γερμανία, 6 στη Γαλλία, 3 στην Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ από 1 κρούσμα έχουν η Φινλανδία, το Βέλγιο, η Ισπανία και η Σουηδία.
Τα περισσότερα από αυτά τα κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες που ήρθαν από την Κίνα.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (European Centre for Disease Prevention and Control – ECDC) εξέδωσε έκθεση την Παρασκευή και παραμένει καθησυχαστικό στην εκτίμηση κινδύνου για εξάπλωση του κοροναϊού στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους και επιδημιολόγους του ECDC, τα σενάρια για την Ευρώπη είναι τα εξής:
- Η πιθανότητα εμφάνισης επιπλέον εισαγόμενων κρουσμάτων (δηλαδή από άτομα που ταξίδεψαν σε περιοχές όπου έχει εξαπλωθεί η επιδημία) λοίμωξης από τον «2019-nCoV» είναι μέτρια προς υψηλή.
- Η πιθανότητα να κολλήσουν στη χώρα τους οι κάτοικοι της Ευρώπης εκτιμάται ως πολύ χαμηλή. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι ακριβώς σίγουρο τι ισχύει για ήπια περιστατικά που δεν ανιχνεύονται.
- Ενδεχόμενη καθυστέρηση στην ανίχνευση εισαγόμενου κρούσματος και στην εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο και σε υψηλό κίνδυνο δευτερογενούς μετάδοσης του νοσήματος στην κοινότητα.
- Η πιθανότητα εμφάνισης συνεχιζόμενης μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πολύ χαμηλή έως χαμηλή, εφόσον όμως υπάρξει έγκαιρη ανίχνευση κρουσμάτων της λοίμωξης και εφαρμογή των κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου, ιδιαίτερα εντός των δομών παροχής φροντίδας Υγείας.
Πυρετός τηλεδιασκέψεων στα ευρωπαϊκά υπουργεία Υγείας
Σύμφωνα με πληροφορίες τoυ iatronet.gr, οι γενικοί διευθυντές των υπουργείων Υγείας είχαν την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα.
Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν φέρονται – προς το παρόν – διατεθειμένοι να σημάνουν καθεστώς «πανδημίας» (δηλαδή την εξάπλωση μίας επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο).
Οι υγειονομικές Αρχές των χωρών, ωστόσο, εκτιμούν πως βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την κήρυξη πανδημίας και λαμβάνουν τα μέτρα τους.
Εξετάζουν, μεταξύ άλλων, την επάρκεια των συστημάτων Υγείας σε φάρμακα, εξοπλισμό, τη διαθεσιμότητα απλών θέσεων νοσηλείας και μονάδων εντατικής θεραπείας.
Μέχρι στιγμής, ο νέος κοροναϊός «2019-nCoV» έχει απομονωθεί σε κλινικά δείγματα του αναπνευστικού, ενώ γενετικό υλικό (RNA) του ιού έχει ανιχνευθεί και στο αίμα.
Δεν είναι γνωστό ακόμη εάν ο ιός απεκκρίνεται στα κόπρανα ή στα ούρα.
Με βάση τις κινεζικές αρχές Δημόσιας Υγείας, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις μεταδοτικότητας της λοίμωξης από ασυμπτωματικούς ασθενείς.
Τα συμπτώματα
Σύμφωνα με τους ειδικούς του Εθνικού Οργανισμού Υγείας (ΕΟΔΥ), από 41 νοσηλευθέντες ασθενείς που περιελήφθησαν στην πρώτη μελέτη, είχαν τα εξής χαρακτηριστικά: Πυρετό, βήχα και μυαλγίες ή καταβολή, ενώ σπάνια ήταν η αναφορά διαρροιών.
Περισσότεροι από τους μισούς ανέπτυξαν δύσπνοια, κατά μέσο όρο 8 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και το 32% χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας.
Το 10% χρειάστηκαν μηχανικό αερισμό, ενώ στο 5% εφαρμόστηκε εξωσωματική οξυγόνωση μεμβράνης (ECMO).