Την προειδοποίηση ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με την οριστική διχοτόμηση εκτός εάν όλες οι πλευρές καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για μια «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση διατυπώνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Την προειδοποίηση ότι η Κύπρος είναι αντιμέτωπη με την οριστική διχοτόμηση εκτός εάν όλες οι πλευρές καταφέρουν να καταλήξουν σύντομα σε μια συμφωνία για μια «δίκαιη» ομοσπονδιακή λύση διατυπώνει ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα Guardian.
Οπως αναφέρει ο Ακιντζί οι διαφορές ανάμεσα στις δύο πλευρές αυξάνονται καθημερινά, μειώνοντας έτσι την προοπτική της επανένωσης. «Πρέπει να βιαστούμε. Μετά από όλα αυτά τα χρόνια έχουμε φτάσει σε ένα σταυροδρόμι, σε μία αποφασιστική στιγμή», ανέφερε.
Επίσης, ο κ. Ακιντζί εξέφρασε την άποψη ότι σε περίπτωση μη λύσης του Κυπριακού, η εξάρτηση του βορρά (κατεχόμενα) από την Τουρκία θα μεγαλώσει, με κίνδυνο να μετατραπεί σε μία de facto τουρκική περιοχή.
Παράλληλα, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η διαδικασία στο Κυπριακό θα επαναρχίσει μετά το αδιέξοδο του Κραν Μοντανά το 2017. «Το τρένο εκτροχιάστηκε στο Κραν Μοντανά. Νομίζω ότι το επαναφέραμε ξανά σε μια ρεαλιστική και αμοιβαία αποδεκτή πορεία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η Guardian εστιάζει και στις διαφορές του Μουσταφά Ακιντζί με την τουρκική κυβέρνηση, αναφέροντας ως παράδειγμα την κριτική από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη στην εισβολή στη Συρία, αλλά και την απάντηση της Άγκυρας ότι «πρέπει να γνωρίζει τα όριά του».
Ο κ. Ακιντζί δηλώνει επίσης ότι διαφωνεί με το όραμα του προέδρου Ερντογάν για τη σχέση Άγκυρας και ψευδοκράτους ως σχέση «μητέρας με μωρό». Όπως τονίζει, «θέλω ανεξάρτητες, αδελφικές σχέσεις» και διατήρηση της διακριτής κοσμικής, δημοκρατικής και πλουραλιστικής ταυτότητας των Τουρκοκυπρίων.
Παραδέχθηκε ακόμη ότι η «τδβκ» (ψευδοκράτος) θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για την οικονομία της προκειμένου να είναι λιγότερο εξαρτημένη από την Τουρκία. «Για να γίνει αυτό, χρειάστηκε στήριξη από το νότο» είπε.
Ο Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε ακόμη ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν τη δική τους ξεχωριστή ταυτότητα, με την Guardian να σημειώνει ότι ακτιβιστές της κοινωνίας των πολιτών διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι η Άγκυρα ξεκίνησε μια εκστρατεία αύξησης της ισλαμικής επιρροής, που χαρακτηρίζεται από την κατασκευή τζαμιών και τη δημιουργία κορανικών σχολείων.
Προσθέτει δε ότι η προοπτική μιας προσάρτησης στο στιλ της Κριμαίας είναι «φρικτή» και ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας.
Συμπληρώνει ότι μια ειρηνική λύση στην Κύπρο ίσως να κατεύναζε τις περιφερειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Μουσταφά Ακιντζί εκφράζει επίσης την ελπίδα ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον να αξιοποιήσει την καλή του σχέση με την Άγκυρα για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Σε ό,τι αφορά το Brexit, σχολιάζει ότι δεν το επικρότησε, αλλά πρέπει να γίνει σεβαστό. Λέει δε ότι ίσως να είναι δύσκολο να κρατηθεί ενιαίο το Ηνωμένο Βασίλειο ως απόρροια της εξόδου από την ΕΕ.